'AKP, faiz lobisinin temsilcisi!'

~ 09.05.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Faiz lobisiyle savaştığını iddia eden Başbakan Erdoğan faizin ineceğini, Ekonomi Bakanı Zeybekçi ise döviz kurunun inmeyeceğini açıklarken, mevcut uygulamanın bunun tam tersi olduğu ortaya çıktı. Dolar dün 2,06'ya kadar düştü. Prof. Dr. Altuğ, faiz lobisinin direkt temsilcisinin AKP Hükümeti olduğunu söyledi.

MURAT BAYAR - Türkiye yeniden 'Düşük kur, yüksek faiz' sarmalına giriyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan faizin ineceğini, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise döviz kurunun inmeyeceğini açıklarken, mevcut uygulamanın bunun tam tersi olduğu ortaya çıktı. Dolar dün 2,06'ya kadar düştü. Yurt Ekonomi Servisi geçtiğimiz haftalarda Ekonomi Bakanı’na rağmen haziranda dolar kurunun 2,05 seviyesine kadar inebileceğini yazmıştı.

 İKTİDARLA FAİZ LOBİSİ EL ELE
Bugün geldiğimiz nokta itibariyle, Başbakan Erdoğan’ın faizin ineceği ve Ekonomi Bakanı Zeybekçi'nin kurun düşmesine müsaade edilmeyeceği açıklamalarına karşın, eski bir reçetenin yürürlüğe girdiği iyice su üstüne çıktı. O’da: 'Düşük kur, yüksek faiz' sarmalı. Başka bir deyişle, Başbakan Erdoğan faiz lobisini karşısına alıyor gibi görünürken, dolar kurunun 2,15’in altına inmeyeceği mesajları verilirken görüldü ki, iktidarla faiz lobisi ile el ele vermiş ekonomiyi yönetiyor.

 ‘DÜNYADA FAİZ ŞAMPİYONUYUZ’
Prof. Dr. Osman Altuğ, faiz lobisinin direkt temsilcisinin AKP Hükümeti olduğunu belirterek, "Sürekli bir manipülasyon var. Emisyon hacminde inanılmaz artış yaşanıyor. Merkez Bankası, 24 saat mesaiyle ve inanılmaz biçimde 200 TL’lik basıyor. Enflasyonun gerçek nedeni de bu. Olay seyrettiğimiz filmin tekrarı. Merkez’in ve Hükümetin manipülasyonu söz konusu. Borsayı düşürmemek için, kâğıtlar devlette toplanıyor. Aracı kurumlar da bu olayın parçası durumunda. Türkiye, deli gömleği giymiş, hep aynı film seyrettiriliyor. Dünyada faiz şampiyonuyuz. Faiz lobisi hikâye. Bu lobinin başı kim ve en yüksek faizi kim ödüyor? ABD’de faiz 0,5 Türkiye’de yüzde 12. ABD’nin 24 katı faiz ödüyoruz. Faiz lobisinin direkt temsilcisi AKP Hükümeti'dir" dedi.

 ‘FAİZİ TUTMAK MÜMKÜN DEĞİL’

Prof. Dr. Mithat Melen ise enflasyonun yüzde 10'lara geldiğini ifade ederek şunları söyledi: "Faizi tutmak pek mümkün değil. Faizi tutuyorsun, kur otomatik olarak düşüyor. Ocağın ateşini enflasyon pahasına harlıyorsun. Böylece sonuç daha pahalı oluyor. 100 verdiğiniz ürüne 130 veriyorsun. Enflasyon iki hanelere çıkarsa, ekonomi için tehlikeli olur. Kur üzerindeki baskı enflasyon ile kalkıyor. Çünkü faiz yükseliyor. Sonuçta cari açık artacak ve cari açığı pahalıya kapatacağız. Tüm bu yaşananlar, Hükümetin bilgi eksikliğinden oluyor."

yurtgazetesi

 

Hits: 1084