Anayasa mahkemesi görevden aldı

~ 07.05.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Tayland'da iktidarını kötüye kullandığına dair suçlamalara karşı kendisini savunmak üzere dün Anayasa Mahkemesi'ne çıkan Başbakan Yingluck Şinavatra'ya kötü haber geldi.


Mahkeme, anayasayı ihlal ettiğine hükmedilen Yingluck'ın görevden alınmasına karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, Yingluck'ın 2011'de kendi çıkarlarını korumak amacıyla üst düzey bir bürokratı danışmanlık seviyesine indirmek suretiyle yetkilerini kötüye kullandığına hükmetti. Mahkeme heyeti, Ulusal Güvenlik Konseyi (UGK) Başkanı Tavil Pliensri ile ilgili idari sürecin şüpheli olduğunu ve bürokratın yerine başbakanın bir yakınının atandığını belirtti.

Yingluck, Eylül 2011'de Tavil'i görevinden alarak yerine Tayland emniyet müdürlüğü görevinden yeni ayrılan General Viçean Potephosri'yi getirmişti. Viçean'dan boşalan yere ise 2006'da darbeyle devrilen Başbakan Taksin Şinavatra'nın eski eşinin kardeşi Damapong Prievpan getirilmişti. Ancak Tavil, bu yılın başlarında başka bir mahkemenin kararının ardından görevine geri dönmüştü.

Yingluck, dün anayasa mahkemesine verdiği ifadede, hakkındaki suçlamaları reddetmişti. Yingluck yanlıları yargıyı hükümete darbe yapmakla suçluyor.

GEÇİCİ BAŞBAKAN NIVATTUMRONG
Tayland bakanlar kurulu, Yingluck'ın yerine geçici olarak başbakan yardımcısı Nivattumrong Boonsongpaisan'ın atanmasına karar verdi.
DOKUZ BAKAN "SUÇ ORTAĞI"
Anayasa mahkemesi ayrıca "suç ortağı" olarak tanımladığı dokuz bakanının da görevden alınmasına karar verdi.
KRİZ DERİNLEŞİYOR
Tayland Başbakanı Yingluck, halkın büyük bir kısmı tarafından sürgündeki ağabeyi Taksin'in kuklası olmakla suçlanıyordu. Taksin'in ülkeye dönebilmesine olanak tanıyan tasarının ekim sonunda parlamentonun alt kanadı tarafından kabul edilmesinin ardından ülkede siyasi kriz başlamış, çok sayıda kişi yaşamını yitirmişti.
Yingluck, krize son verebilmek amacıyla parlamentonun alt kanadını feshetme kararı almış ve 2 Şubat'ta erken seçime gitmişti. Anayasa Mahkemesi, muhalefet partilerinin boykot ettiği seçimi geçersiz saymıştı.





Hürriyet
Hits: 1159