Hukuk nöbeti

~ 06.05.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Albay Murat Özenalp’in ölümünün ardından AYM önünde dün başlayan eylem Balyoz sanıklarının bireysel başvuruları sonuçlanana dek sürecek.

Balyoz davasından aldığı 16 yıl hapis cezasını çekerken Mamak Askeri Cezaevi’nde beyin kanaması sonucu yaşamını yitiren Deniz Kurmay Albay Murat Özenalp’in ölümünün ardından Anayasa Mahkemesi önünde “hukuk nöbeti” başladı. Türk hukuk tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyan eylem, Balyoz davası sanıklarının 6 aydır Anayasa Mahkemesi’nde bekleyen bireysel başvuruları sonuçlanana kadar devam edecek.

Balyoz davası avukatlarından Şule Nazlıoğlu Erol’un önderliğinde başlayan nöbete Balyoz davası sanıklarının yakınları tarafından kurulan Vardiya Bizde Platformu ile Türkiye Emekli Subaylar Derneği de (TESUD) destek veriyor. Nöbete, CHP milletvekili Kamer Genç, Veli Ağbaba, Özgür Özel ve Muharrem Işık ile çok sayıda yurttaş da katıldı. Nöbet eylemi Anayasa Mahkemesi, Balyoz davasında sanıkların bireysel başvuruları hakkında kararını verene kadar sürdürülecek. Eylemciler, Anayasa Mahkemesi’nde bekleyen başvurularının bir an önce karara bağlanmasını istiyor. Adalet nöbetini yarını ve çarşamba günleri Balyoz davası avukatlarından Murat Ergun ve İlker Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer tutacak. Avukat Erol, perşembe günü nöbeti yeniden devralacak.

Nöbete, Balyoz hükümlülerinin aileleri ile vatandaşlardan da destek geldi. Balyoz davasında ilk tutuklananlardan biri olan emekli Tümamiral Soner Polat’ın eşi Sevgi Polat, “Eşimin değil bu suçlamalarla karşılaşması bir tek trafik cezası bile yok, ama 4 yıldır haksız suçlamalarla Silivri Cezaevi’nde yatıyor. Biz bütün bu haksızlıklara ve hukuksuzluğa karşı AYM’ye başvurduk, ama oradan da aylardır bir sonuç alamadık. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Herkes bunların kumpas olduğunu söylüyor, ama kimse harekete geçmiyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

‘Halkım neden sessiz?’

Kemoterapi tedavisi devam eden emekli Tuğamiral Cem Aziz Çakmak da hasta yatağından kalkıp eyleme destek verdi. Türk halkının duruma sessiz kalmasından rahatsızlığını dile getiren Çakmak,“Adaletten, hukuktan geçtim artık, ama insanlık vicdanı da mı kalmadı? Devlet sesini çıkarmıyor da benim uğruna ölmeye yemin ettiğim halkım neden sessiz kalıyor?” dedi. Avukat Erol tarafından mahkeme önünde okunan Vardiya Bizde Platformu TESUD’un imzasını taşıyan, Türkiye Barolar Birliği’nin de destek verdiği açıklamada, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın “Hak ihlali en büyük isyan sebebidir” yönündeki sözlerine de yer verildi. Açıklamada, Artık tahammül sınırları aşılmıştır. Suçsuz oldukları halde hapiste yatan arkadaşlarımızın yaşamsal organları bile bu haksızlık ve hukuksuzluğa isyan etmektedir. Son olarak, Mamak Cezaevi’nde tutuklu olan Albay Özenalp geçirdiği beyin kanaması sonucunda aramızdan ayrılmıştır. Başkanının deyişiyle ‘görevi hak ve özgürlükleri korumak olan Anayasa Mahkemesi’, masum insanların sesine kulak vermeli, Balyoz ve Askeri Casusluk davası sanıklarının bireysel başvurularının incelenmesini acil olarak tamamlamalıdır” denildi.

 

cumhuriyet

Hits: 967