Yargıda 'bağımsız' direniş

~ 28.04.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

YARSAV, Yargıçlar Sendikası ve Demokrat Yargı; Adalet Bakanlığı destekli Yargıda Birlik Platformu’na karşı birlikte hareket etme kararı aldı, HSYK için ortak liste çıkarılması için çalışma başlatıldı.

Adalet Bakanlığı, HSYK ve yargıdaki bazı “muhalif” isimlerin kurduğu Yargıda Birlik Platformu’nun HSYK seçimleri için yaptığı çalışmaya YARSAV, Yargıçlar Sendikası ve Demokrat Yargı Derneği karşı hamle yaptı. Üç derneğin yöneticileri cumartesi günü Ankara Barosu’nda toplanarak HSYK seçimlerinde izleyecekleri yolu tartıştı. Toplantıdan Adalet Bakanlığı etkisiyle kurulan Yargıda Birlik Platformu dahil olmak üzere hiçbir oluşumla ortaklık yapılmaması, seçime “bağımsız” girilmesi kararı alındı. Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Karadağ, Yargıda Birlik Platformu’nun Konya’da 300 hâkim ve savcının katılımıyla yaptığı toplantıya dikkati çekerken “Parasını kim verdi” diye sordu.

Yargıda cemaate karşı yeni ittifak olarak kurulduğu öne sürülen Yargıda Birlik Platformu, gelecek ekim ayında yapılacak HSYK üyeliği seçimleri için çalışmalarını sürdürürken buradan bağımsız olarak hareket eden YARSAV, Yargıçlar Sendikası ve Demokrat Yargı Derneği, önceki gün Ankara Barosu ABEM’de bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya, üç derneğin yönetim kurulu üyeleri dahil olmak üzere 40 kadar hâkim ve savcı katıldı. Toplantıda HSYK üyeliği seçimleri üç derneğin yol haritası tartışıldı. Cumhuriyet’in aldığı bilgiye göre, üç yargı derneği yöneticileri, “Yargıda Birlik Platformu dahil hiçbir oluşumla HSYK seçim sürecinin beraber götürülmesinin doğru olmadığı” kanaatine vardı. Üç dernek, ilke olarak seçimlere bağımsız girme kararı aldı. Yargıda Birlik Platformu ile birlikte hareket eden bazı YARSAV üyeleri hakkında disiplin süreci başlatılması da tartışıldı. Bu durumun YARSAV tarafından ileride ele alınması fikri oluştu. Demokrat Yargı, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini beklenmesi gerektiğini ifade etti. Diğer yandan YARSAV, 3 Mayıs’ta İstanbul’da bir toplantı yapacak ve bu süreçte derneklerin izleyeceği yöntem daha da netleşecek.

‘Yargı bağımsızlığına aykırı’

Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Karadağ, Adalet Bakanlığı’nın HSYK seçimleri için platform kurmasını eleştirdi. Anayasanın 159. maddesine göre HSYK’nin mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı esaslarına göre görev yaptığına dikkati çeken Karadağ, şunları kaydetti:

“Dolayısıyla yargının bağımsızlığı bizim için temel ilkedir. Yargı, yürütme organından bağımsız olmalıdır. Bangolare Yargı Etiği İlkeleri bunu çok açık şekilde vurgulamıştır. Böyle olunca HSYK’nin bizatihi bağımsız olması gereken Adalet Bakanı’nın himayesinde oluşturulması etik ve ahlaki değildir. Yargıda Birlik Platformu buna zarar verir. Konya’da platformun toplantısına çok değişik yerlerden yargıç ve savcıların getirilmesi, yol ve yemek paralarının karşılanması. İstanbul’da Adalet Bakanı Müsteşarı’nın da katıldığı Polisevi’ndeki yemek. Bütün bunların parası kim tarafından karşılandı? Yine 3 Mayıs’ta bu platformun İstanbul’da kahvaltısı var. Oraya da çok sayıda hâkim ve savcı katılacak. Bütün bu toplantının parası nereden karşılanıyor? Bu açıklanmalı. Öte yandan, HSYK seçiminde propaganda yasağı var. Oysa bu platform, bu yasağı çiğniyor. Adalet Bakanlığı, devletin gücünü kullanarak bu yasağı deliyor, haksız rekabet yaratılıyor. Bu konuda YSK’ye şikâyette bulunacağız.”

 

 

Alican Uludağ / Cumhuriyet
Hits: 835