Haşim Kılıç Cumhurbaşkanlığına mı oynuyor?

~ 15.04.2014, Yeni Yaklaşımlar ~
Anayasa Mahkemesi'nin son kararları ve Haşim Kılıç'ın açıklamaları Cumhurbaşkanlığına aday olacak diye yorumlanıyor.

Radikal.com.tr - Anayasa Mahkemesi'nin Twitter'in açılması, HSYK’da adalet bakanının yetkilerinin iptali gibi kararlarının ardından Başbakan Erdoğan geçen hafta sert bir konuşma yaparak, “Herkes yetkisini bilmeli. Siyaset yapmak isteyen cübbesini çıkarır siyasetini yapar” demişti. Kılıç ise Erdoğan’ın bu eleştirilerine “Biz işimizi yapıyoruz, Anayasa’nın verdiği yetki çerçevesinde görevimizi yerine getiriyoruz” diye yanıt verdi.

Bu kararlar ve Anayasa Mahkemesi Haşim Kılıç’ın açıklamaları Cumhurbaşkanlığı adaylığına hazırlık olarak yorumlandı.

Akif Beki Hürriyet’teki bugünkü yazısında AYM’nin popülist kararlar aldığını savunurken, Kılıç’ın da bu kararları şahsen izah etmeye çalıştığını ifade etti.
Abdülkadif Selvi de Yenişafak’taki köşesinde Kılıç’ın ana muhalefet lideri gibi davrandığını savundu. AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ise bir televizyon programında yaptığı açıklamada Kılıç’ın CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olabileceğini belirtti.

POPÜLİST KARARLAR

Akif Beki (Hürriyet): "Başkan nereye koşuyor?" başlıklı yazısında özetle şöyle diyor:"(...) Son dönem demeçleriyle Haşim Kılıç da adını, Anayasa Mahkemesi’nin unutulmaz başkanları arasına mı yazdırmak istiyor? Soru budur. (...) Başkan, yeni bir alışkanlık edindi; uzun tutukluluklar başta olmak üzere bireysel başvuru davalarında popüler kararları şahsen izaha girişiyor. Gazetecilere özel beyanat vererek kararları şerh etme ve gerekirse savunma çabasında.

(...) ‘Haşim Kılıç ne yapmaya çalışıyor’ sorusu, gündemin göbeğine oturdu. Siyasi popülizm yaptığı görüntüsü, evvela kendi mirasına haksızlık. Neredeyse bir çeyrek yüzyılı, Anayasa Mahkemesi’nde duruşunu ve saygınlığını koruyarak geçirdi. Zor zamanlarda iyi sınav verdi. Ve seneye görev süresi doluyor. Giderayak şahsi ikbal hesaplarına gireceğine ihtimal vermem. Bu saatten sonra gelecek kaygısı ya da kariyer endişesine kapılması da akla aykırı.

Mahkemesi, yetki sınırlarını zorlama pahasına demokrasi ve özgürlükleri korumaya
soyunmuş diyelim... Demokrasi ve özgürlükleri muhafaza adına dahi olsa yürütme ve yasama üzerinde bir yargı vesayeti kurulması yanlıştır, Haşim Bey bilir bunu. Fakat orasında da değilim. Evet, yüksek yargının Twitter örneğindeki gibi popülist kararlar alması tehlikelidir, birçok sakıncası var. Ancak asıl tehlike, yüksek yargıçların, o kararların da önüne geçerek kendilerini konuşturmalarıdır. Kararı şahsen savunup sahiplenirseniz, tartışma da şahsileşir. Kötü bir yargı kararından daha kötü olan da, yüksek yargıçların popülizm rüzgârlarına
yakayı kaptırmasıdır. Aman dikkat!

YAZININ TAMAMI İÇİN: www.hurriyet.com.tr/yazarlar/26222189.asp

 

MİLLETİN SİLLESİ SERTTİR

Abdülkadir Selvi (Yenişafak): 'Haşim Kılıç Çankaya'ya mı oynuyor?' başlıklı yazısıdan özetle..
"(...) AK Parti hakkında açılan kapatma davasının 1 oy farkla 'Kapatmama' yönünde gerçekleşmesinde ise Haşim Kılıç'ın payı her zaman minnetle yad edildi. Ta ki son birkaç aya kadar.
O günler Haşim Kılıç'ın Anayasa Mahkemesi üyeliğini, rejim sorunu olarak görenler şimdi Haşim Kılıç'ın varlığını rejimin teminatı olarak görme aşamasına geldiler. 17 ve 25 Aralık darbe girişimleriyle yerel seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan'a diz çöktüremeyenler bu kez Cumhurbaşkanlığı seçiminde Haşim Kılıç'ın sırtından hesap yapmaya başladılar.
Yerel seçimlerde Erdoğan'ın diz çöktürdüğü paralel yapı ve CHP zihniyetinin en büyük hesabı, Haşim Kılıç üzerinden Başbakan'ın Çankaya'ya çıkmasını engellemek. Haşim bey, 2015 yılı Mart ayında yaş haddinden emekli oluyor. Anayasa Mahkemesi başkanlığı için seçim takvimi 2014 yılı Ekim ya da Kasım ayında başlayacak. Şimdiden 3 isim konuşuluyor.
Serdar Özgüldür, Serruh Kaleli ve Alparslan Altan. Anayasa Mahkemesi'nin, tribünlere ve özgürlüklere oynamasının bir nedeni bu. Ahmet Necdet Sezer gibi Türkiye Cumhuriyeti'nin en yasakçı Cumhurbaşkanlarından biri Anayasa Mahkemesi'nin açılışında yaptığı özgürlükçü bir konuşma ile Çankaya'ya tırmanmıştı.

Peki Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın son çıkışlarının Cumhurbaşkanlığı hesabıyla bir bağlantısı var mı?
Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer'in belirttiği gibi Haşim Kılıç, CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı olarak Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına süreceği isim olabilir mi?

Elbette ki bu soruların cevabı Haşim beyde. Anayasa Mahkemesi'nin son günlerde aldığı kararlar, bu kararların CHP, Gezi kafalılar ve Paralel yapı tarafından alkışlanması bu kuşkuları beslemedi desem yalan olur. (...) Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, Ana Muhalefet liderinden daha hızlı bir şekilde Başbakan'a cevap yetiştirmesi de bu algıyı pekiştiriyor.

Anayasa Mahkemesi Başkanı bir programa gitmeden 1 gün önce mahkemeden merkez medyaya, canlı yayın araçlarını hazırlayın açıklama yapılacak tüyosu gidiyor. Melih Gökçek'in ziyareti el altından servis ediliyor. Haşim Kılıç son günlerde Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak değil, sanki Ana Muhalefet Partisi lideri gibi hareket etmeye başladı.

AK Parti yöneticilerine ve Başbakan'a anında cevap yetiştirmeler, Kemal Kılıçdaroğlu'ndan profili daha yüksek meydan okumalar, 'Çankaya kokan hareketler' olarak algılanmaya başladı.

Eski Anayasa Mahkemesi rejimi tanzim ediyordu, yeni Anayasa mahkemesi ise siyaseti tanzim ediyor.

(...) Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nde 24 yıllık parlak bir geçmişe sahip. Benim de kişisel bir tanışıklığım olduğu için dilerim, hedefi Recep Tayyip Erdoğan'ı tasfiye etmek olan cephenin ipiyle kuyuya inmez. Bu zihniyetle yola çıkıp kazanan oldu mu? Haşim beye sadece parlak bir mazi, ıstıraplı bir ati kalır. Yani finali kötü olur ki, buna en fazla da ben üzülürüm.
(...) Haşim bey, milletin sinesine sığındığı sürece bu millet ona uygun bir yer bulur. Bu milletin sinesi ne kadar sıcaksa, sillesi de o denli serttir.

YAZININ TAMAMI İÇİN: yenisafak.com.tr/yazarlar/AbdulkadirSelvi/hasim-kilic-cankayaya-mi-oynuyor/51325

KULAĞINA KAR SUYU...

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Haşim Kılıç'ın CHP'den aday yapılabileceğini öne sürüyor. TGRT Haber'de konuşan Tayyar'ın , Haşim Kılıç'la ilgili açıklamaları şöyle:"Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir akıl tutulması yaşıyor. ‘Nasıl kapatma davasında kurtarmışsam gerekirse de kapatırım’ diyor. Cumhurbaşkanlığı konusunda kulağına kar suyu kaçırıldığını düşünüyorum.. CHP tarafından..."

Hits: 965