Sızdırılan belgeleri yayınlayanlara Pulitzer Ödülü

~ 15.04.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Türkiye'de, "seçim kazanmak için savaş planı" yapanların ses kaydını yayınlayanlar AKP iktidarı tarafından "Vatan haini" ilan edilirken sızdırılan ABD'nin gizli çalışmalarını haber yapan iki gazeteye 'kamu hizmeti' dalında Pulitzer ödülü verildi.

Amerikan Washington Post ve İngiliz The Guardian gazeteleri, Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerle ABD'nin gizli çalışmalarını haberleştirdikleri için 'kamu hizmeti' dalında Pulitzer ödülü kazandı.

Pulitzer ödülü, New York'ta Columbia Üniversitesi'nde törenle açıklandı. ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) dünya çapındaki gizli çalışmalarını ortaya çıkaran Edward Snowden'ın sızdırdığı bilgileri, çekinmeksizin yayınlamaları nedeniyle Washington Post ve The Guardian ödüle layık görüldü.

Pulitzer'in, internet sayfasından yapılan açıklamada,  Washington Post'un 'Ulusal Güvenlik Kurumu'nun gizli izlemelerini ortaya çıkararak ve halkın ulusal güvenlik çerçevesinde olanları anlamasını sağladığı belirtildi.

'Son dakika haberciliği' ödülü Boston Globe çalışanlarına, 'Araştırmacı Gazetecilik' ödülü Chris Hamby'ye, 'Yerel Yayıncılık' ödülü Tampa Bay Times'tan Will Hobson ve Michael LaForgia'ya, 'Ulusal Yayıncılık' ödülü  The Gazette'den David Philipps'e, 'Uluslararası Yayıncılık' ödülü de Reuters'dan Jason Szep ve Andrew R.C. Marshall'a verildi.

 

Cumhuriyet

Hits: 699