Şam'daki kimyasal saldırı MİT'in işi!

~ 07.04.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh London Review of Books’ta yer alan haber-analizinde Şam’ın banliyösünde Doğu Guta’daki kimyasal saldırıyı MİT’in planladığını iddia etti

 

Şam’daki kimyasal saldırı MİT’in işi!
Okuyucu Modunu Aç Yazıyı Büyüt:

Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh London Review of Books’ta yer alan haber-analizinde Şam’ın banliyösünde Doğu Guta’daki kimyasal saldırıyı MİT’in planladığını iddia etti. Suriye’de 21 Ağustos 2013’te düzenlenen sarin gazı saldırısının bizzat Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bilgisi dahilinde Türkiye tarafından yaptırıldığı ileri sürüldü. İddiaya göre Amerikalılar, bu ‘acı gerçeği’ son anda öğrenip saldırıdan sorumlu tutulan Suriye rejimine karşı harekat düzenlemekten vazgeçti ve ‘felaket sonuçlar’ doğuracağı için gizli tuttu.
Bu çarpıcı iddia kılı kırk yaran haber-analizleriyle bilinen Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh’un son haber-analizinde yer aldı. Saygınlığıyla bilinen London Review of Books’ta yer alan haber-analiz, kilit görevlerdeki Amerikan istihbarat ve savunma yetkilileriyle yapılan görüşmeler ve aylarca süren bir araştırmanın sonucunda yazılmış.


FATURA ŞAM’A ÇIKARILMIŞTI
21 Ağustos’ta Suriye’nin başkenti Şam yakınlarındaki Guta banliyösünde gerçekleştirilen sarin gazlı saldırıda yüzlerce insan hayatını kaybetmiş; saldırı sonrasına ilişkin bebek ve kadın cesetlerinin fotoğraflara dünyayı ayağı kaldımıştı.
Türkiye derhal Suriye’ye müdahale çağrısında bulunmuş; Amerikan yönetimi kimyasal silah kullanılması ‘kırmızı çizgi’sinin ihlal edildiğini bildirerek Suriye’ya karşı askeri harekat için düğmeye basmıştı. Ancak tüm dünya Amerikan bombardımanın eli kulağında diye düşünürken ABD Başkanı Barack Obama, Kongre’ye başvurma kararı alıp harekatı ertelemiş, Rusya’nın arabulucuğuyla Esad rejimi kimyasal silah stokunu eritme sözü verince de iptal etmişti.


'PARAYI DA ERDOĞAN VERDİ'
Seymour Hersh’ün haber-analizden çıkan sonuç ise bambaşka. Buna göre söz konusu harekattan vazgeçilmesinin nedeni, sarin gazı saldırısının Suriye rejimi tarafından değil, cihadçı muhalif gruplardan El Nusra Cephesi tarafından yapıldığının anlaşılmasıydı. Çok daha önemlisi, El Nusra Cephesi’ne malzeme sağlayan da, eğitim veren de Türkiye’ydi.
Haber-analizin en çarpıcı bölümü şöyle: Erdoğan, Suriye’deki savaşın Beşar Esad tarafından kazanılmasının kendisi için felaket olacağının farkındaydı. 2012 baharından itibaren savaşta ibrenin Esad’a dönmesiyle birlikte ne yapıp edip Amerikalıları işin için sokma arayışına girdi.

Editör : Deniz Sarı

birgün

Hits: 699