İşte Türkiye'yi sarsan o kayıtlar

~ 29.03.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

17 Aralık yolsuzluk operasyonun ardından kamuoyu internete düşen ses kayıtlarını tartıştı.

Her şey 17 Aralık’la başladı. “Büyük Rüşvet” adı verilen yolsuzluk operasyonunda düğmeye basıldığında sabah saat 06.00’yı gösteriyordu. Savcılık emriyle AKP’li 3 bakanın oğlu “yolsuzluk ve rüşvet” iddiasıyla suçlanacaktı. İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlyan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, işadamı Rıza Sarraf, AKP’li Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir,  Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da aralarında bulunduğu 52 isim gözaltına alınacaktı. Türkiye’nin gündemine bomba gibi düşen gözaltılar, ülkenin 30 Mart 2014 yerel seçimlerine kadar yaşayacağı 3 buçuk aylık “fırtınalı günlerin” de habercisiydi... Yolsuzluk iddiaları havada uçuşuyordu. Ayakkabı kutularından çıkan milyon Avro’lar; bakan çocuklarının evlerindençıkan kasalar, para sayma makineleri, çikolata kutusuna sığmayan dolarlar; bakana hediye edilen saatler ve işadamlarının uçağıyla gidilen umreler. Ve daha neler neler... Savcılık ve polis fezlekeleri adliye-Emniyet koridorlarında birbiri ardına sızarken bir yandan da hükümet- cemaat kavgası yaşanacaktı. AKP iktidarı ilk önce yolsuzluk operasyonuna imza atan savcıları ve Emniyetçileri dağıtacak; sonrasında da cemaat kadrolarının, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın  söylemiyle “paralel devleti”ni tasfiyeye başlayacaktı. Operasyonun ikinci dalgası olan 25 Aralık’la birlikte yolsuzluk iddialarının odağına bu kez Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan yerleşecekti. AKP-cemaat arasındaki bu büyük kavgayla birlikte Türkiye’de eşi benzeri görülmemiş bir “sızıntı” yaşanmaya başlandı. Gün geçtikçe siyasi kriz derinleşiyor; her gün internete kayıtlar düşmeye başlıyordu. Bazen bir, bazen iki-üç-dört kayıt internete düştü. Bu “telefon tapeleri” sosyal medya ağıyla hızla yayıldı. İlk önce yolsuzluk operasyonuyla birebir örtüşen kayıtlar, en sonunda “Suriye’ye müdahale için devletin üst düzey yetkililerinin kendi topraklarına füze attırmayı bile tartıştığı çok gizli toplantının” dinlemesine kadar uzadı. İşte sandığa gitmeden önce bir kez daha okunması gereken, internet aracılığıyla kamuoyuna duyurulan -özellikle Twitter’dan Haramzadeler ve Başçalan adlı adresleri ile YouTube üzerinden- ‘o’ kayıtların ve kayıtlarda geçen ‘o’ iddiaların bir bölümünün özeti şöyle:

20 ‘BOMBA’ KAYIT

1. Urla’da özel villalar - Büyük yankı yaratan ilk ses kaydıydı. 1 Şubat’ta yayımlandı. Başbakan Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan, “amca” diye hitap ettiği işadamı Latif Topbaş’a telefon ediyor ve Urla’da villa seçiyordu. Bu villaların 1. Derece SİT alanındaki Hazine arazisi üzerine yapıldığı belirtiliyordu. İzmir Valisi, sit alanına kurulan villaları yıktırmak isteyince Latif Topbaş’ın “beyefendi” tabiriyle Başbakan Erdoğan’ı aradığı, valiyi şikâyet ettiği ve valinin bu nedenle görevden alındığı iddiası da yine Urla tapelerinde yer alacaktı. Ne Erdoğan’ın ne de Topbaş’ın açıklamaları, Erdoğan ailesine armağan edildiği iddia edilen villalarla ilgili kayıtları kamuoyu nezdinde tam anlamıyla çürütemeycekti.

2. ‘Alo Fatih’ serisi - İnternete “Alo Fatih” koduyla sızdırılan kayıtlar, sosyal medyanın en çok konuştuğu kayıt serilerinden birisi oldu. İlk kayıtlardan birisinde Başbakan Erdoğan, Fas’tan Habertürk’ün üst düzey yöneticisi Fatih Saraç’ı arıyor ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sözlerine müdahale ederek, altyazıdan kaldırtıyordu.

* Bir diğer Alo Fatih kayında, Fatih Saraç, Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı’yla konuşuyor, “yayımlanacak bir seçim anketinde manipülasyon” iddiası gündeme geliyordu. Anket manipülasyonunun Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın onayıyla yapıldığı iddiası da Saraç’ın konuşmasına yansıyordu.

* Bir başka kayıtta ise Başbakan Erdoğan Alo Fatih’i arayacak, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül ile ilgili haberlere yer verildiği için kızacak, Sarıgül’e sansür isteyecekti.

* Başbakan, Fatih Saraç’ı arıyor, Habertürk gazetesinde yer alan ve sağlık sistemini eleştiren habere tepki gösteriyordu. Bize ise o haberde yer alan ve kapı kapı dolaştırılan üç yaşındaki bebeğin ölüm haberini vermek düşüyordu...

* Yine sızan kayıtlar ortaya çıkaracaktı ki Yaşar Nuri Öztürk ve Saba Tümer Alo Fatih’e gelen bir telefon emriyle gruptan kovulacaktı.

3- “Oğlum kaç para var? Çok az baba, 1 trilyon” - Bu kez telefon tapeleri CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklandı. Kılıçdaroğlu 17 Aralık operasyonuyla ilgili polis fezlekelerine giren ve tamamen“yasal” olduğunu belirttiği yolsuzluk ve rüşvetin belgesi niteliğindeki ses kayıtlarını ilk kez TBMM kürsüsünden dinletti. İşte dinletilen o kayıt:

Barış Güler: 6 buçukta geldiler, Celal Kara diye bir savcı arama kararı çıkarmış

Muammer Güler: Ne var oğlum senin evinde?

Barış Güler: Hiçbir şey yok baba..

Muammer Güler: Para ne var?

Barış Güler: Kendi param, üç beş kuruş kalan param.

Muammer Güler: Kaç para?

Barış Güler: Sen biliyorsun...

Muammer Güler: Kaç lira oğlum?..

Barış Güler: 1 trilyon civarı param var, o kadar…

Muammer Güler: Tamam oğlum. El koydular mı paraya?

Barış Güler: Yok arama yapıyorlar.

Muammer Güler: Senin şimdi anladığım kadarıyla Rıza Sarraf’la bir rüşvet ilişkisinden bahsediyorlar. Diyeceksin ki bir danışmanlık işim var. Gayri resmi yapıyorum. Benim alacaklı olduğum dayımın oğlu bunların yanında çalışıyor...

4- ETİLER BOMBASI - Başbakan Erdoğan’ın Etiler Polis Okulu arazisinin Bosphorus 360 şirketine devri konusunda bizzat müsteşarı Efkan Ala’yı görevlendirdiği iddia edildi. Kayıtlarda Bilal Erdoğan’ın da iş takibi yapılan şirketin gizli ortağı olduğu öne sürülüyor. Emniyet arazisinin önce hazineye, sonra KİPTAŞ’a devredilmesi, ardından da söz konusu şirkete verilmesinin planlandığı iddia ediliyor. 1 milyar dolarlık arazinin El Kadı’nın oğlunun ortağı olduğu şirkete devredebilmek için tüm devletin seferber olduğu fezlekelere de yansıyor.

5- “BİLAL, EVDEKİ PARALARI SIFIRLA!”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında 17 Aralık günü gerçekleştiği iddia edilen telefon görüşmelerinin kayıtları internete düştü. Kayıtlarda Başbakan’ın Bilal Erdoğan’a işadamlarından rüşvet karşılığı alındığı iddia edilen ve 5 ayrı evde tutulan paraları elden çıkarmasını ve paranın bazı işadamlarına taşınmasını istediği iddia ediliyor. Kayıtlara göre son olarak elde 30 milyon Avro kaldığı ve bu parayla da Çamlıca’da bulunan Şehrizar Konakları’ndan gayrimenkul alınmasının kararlaştırıldığı öne sürülüyor. Videoda Erdoğan ve oğlu Bilal arasında geçtiği iddia edilen 5 konuşma kaydına yer veriliyor. İddiaya göre; oğlu Bilal Erdoğan’ı arayan Başbakan, oğluna operasyon yapıldığı bilgisini verdikten sonra aile fertlerine ait adreslerde saklanan paranın bir an önce “sıfırlanması” ve başka kişilere aktarılması talimatını veriyor. Kızı Sümeyye Erdoğan’ı Bilal’in yanına göndereceğini belirtiyor. Son görüşmede Bilal Erdoğan babasına paranın büyük kısmını işadamlarına dağıttığını, evde 30 milyon Avro kaldığını söylüyor.

6- ‘KUCAĞA OTURTMA’ SKANDALI - Başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı daha internete sızdırıldı. Kayıttaki iddiaya göre Başbakan ile Bilal Erdoğan arasındaSıtkı Ayan adlı işadamının (ses kaydında sadece ‘Sıtkı Bey’ diye geçiyor, ancak kaydın başı ve sonunda açık ismi yazıyor) 10 milyon dolar rüşvet vermek istemesi konuşuluyor. Kayıtta; Başbakan’ın Bilal Erdoğan’a “Parayı kesinlikle alma. Ne söz verdiyse onu getirecekse getirsin, getirmeyecekse gerek yok. Bunlar ne zannediyorlar bu işi ya” dediği iddia ediliyor. Ses kaydında ayrıca Başbakan’a ait olduğu iddia edilen sesten “Kucağımıza düşecekler merak etme” sözünün duyulduğu görülüyor.

7- AKP, TÜRGEV’e çalışmış - İnternete sızan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamındaki TÜRGEV fezlekesi ve telefon dinlemeleri, vakfın, Başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan tarafından yönetildiğini, Başbakan ve oğlunun kamu nüfuzunu kulllanarak vakfa bağış adı altında ödemeler yaptırdıkları iddia edildi. Öyle ki bir şirketin 200 milyon TL’lik bağış yaptığı öne sürüldü. Çok sayıda işadamının alacağı ihale karşılığı arsa bağışı yaptığı ileri sürüldü.

8- AYDIN DOĞAN’IN DAVASINA MÜDAHALE - Sosyal medyada yayımlanan yeni ses kaydında Erdoğan, dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e Doğan Holding’in patronu Aydın Doğan aleyhine SPK Kanunu’na muhalefet suçundan açılan davanın duruşmasını anımsatarak takipçisi olmasını istiyor. Davadan beraat çıkması üzerine tekrar Ergin’i arayan Erdoğan, davanın nasıl beraatla sonuçlandığını sorguluyor. Ergin’in, davanın hâkiminin Alevi olduğunu belirterek “Münferit bir hâkim, geleceğini buna adamıştır. Olumsuz birisi olduğunu söylediler” dediği iddia ediliyor. Erdoğan’ın dosyanın gideceği Yargıtay Ceza Kurulu ile ilgili soruları üzerine Ergin, ceza kurullarının yapısını kendilerinin değiştirdiğini hatırlatıyor.

9- BİR MÜDAHALE DE KOÇ’A - Başbakan Erdoğan ile işadamı Metin Kalkavan arasında geçtiği ileri sürülen ses kaydında, Erdoğan’ın Milli Gemi Projesi’ne (MİLGEM) bağlı gemi ihalesini Koç’tan alıp Kalkavan’a vermek için kullandığı yöntemlere dair konuşmalar olduğu öne sürüldü. Kayıtta Erdoğan, 2013 Nisanı’ında kendisine yakın tersane sahibi işadamı Kalkavan’ı MİLGEM Projesi ile ilgili Başbakanlık İletişim Merkezi ve Teftiş Kurulu’na, ihalede haksızlık olduğu yönünde ihbarda bulunmasını istiyor.

10- SABAH-ATV İÇİN PARA HAVUZU - Yolsuzluk operasyonu kapsamında teknik takibe takılan bazı işadamlarının Sabah ve atv’nin Çalık Grubu’ndan devralınması için Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından görevlendirildikleri iddia edildi. İnternete yansıyan konuşmalara göre Erdoğan, eski Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’dan Sabah ve atv’nin satın alınması için bir grup işadamını yönlendirmesini istiyor. Yıldırım, işadamlarıyla toplantı yaparak kimin ne kadar para vereceğini tebliğ ediyor. Paraların toplanması görevini 3. havalimanı ihalesini kazanan işadamlarından Mehmet Cengiz ve Cemal Kalyoncuüstleniyor. Kalyoncu, Çalık Grubu’ndan medya kanallarını almak için Zirve Holding’i kuruyor. Cengiz de 450 milyon dolar topluyor. İşadamları görüşmelerde hızlı tren, tünel, demiryolu, karayolu ve havalimanı gibi pek çok ihale için hükümetten söz aldıklarını belirtiyor.

11- DANIŞTAY’A BAŞKAN ATIYOR

Erdoğan ve dönemin Adalet Bakanı Ergin arasında geçtiği iddia edilen ses kaydındaki konuşmada, Danıştay Başkanı’nın kim olması gerektiği içeriği yer alıyor. Başbakan Erdoğan ve dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e atfedilerek yayınlanan ikinci telefon konuşmasında Danıştay Başkanlığı seçimi konuşuluyor. Erdoğan, Zerrin Güngör’ün seçilmesi  için rakip adayın çekilmesini istiyor.

12- DEMİRÖREN’İ AĞLATAN BASKI - Milliyet gazetesinde Öcalan-BDP görüşme tutanaklarının ‘İmralı zabıtları’ manşetiyle haberleştirilmesinin ardından Başbakan Erdoğan’ın Yıldırım Demirören ile yaptığı konuşma internete sızıyor. Erdoğan’ın Milliyet-Vatan grubunun patronu Yıldırım Demirören’i ağlatana kadar azarladığı iddia ediliyor. Demirören’in ‘Üzdüm mü seni patron?’ sorusuna Erdoğan, ‘Duman ettiniz her tarafı, rezil ettiniz’ diye cevap veriyor. Görüşme boyunca Milliyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Derya Sazak ve haberin muhabiri Namık Durukan’a ‘adi’, ‘namussuz’, ‘kepaze’ gibi hakaretler eden Başbakan Erdoğan, Vatan ve Milliyet’ten kimseyi Başbakanlık uçağına almayacağını söylüyor. Demirören, Başbakan Erdoğan’la görüşmesinin sonlarına doğru ise ‘Nasıl girdim bu işe ya, kim için’ diyerek ağlamaya başlıyor.

13- YOLSUZLUK SAVCISINA ‘ALA TEHDİT!’ - 17 Aralık’ın ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Selami Altınok arasında geçtiği iddia edilen ses kaydında Altınok, yolsuzluk soruşturması savcısı Celal Kara’nın verdiği talimatı yerine getirmeyen İstanbul Emniyeti İstihbarat Müdürü’nü ifadeye çağırdığını Ala’ya bildiriyor ve ne yapması gerektiğini danışıyor. Görüşmenin yapıldığı tarihte henüz İçişleri Bakanlığı görevine getirilmeyen ve henüz Başbakanlık Müsteşarlığı görevinde bulunan Efkan Ala, yeni Emniyet Müdürü’nden İstihbarat Müdürü’nü kesinlikle ifadeye göndermemesini, gelen yazılı evrakı çöpe atmasını, Savcı’yı telefonla arayıp kendisini tanımadıklarını söylemesini istiyor. Altınok, adli görev olması nedeniyle polislerin zor durumda kalacağını söylemesi üzerine Ala, konunun hükümet meselesi olduğunu söylüyor. Savcıyı arayarak “Seni alır buraya getiririz çete kurdunuz diye” ifadelerini kullanarak tehdit etmesini istiyor. Efkan Ala, dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüşeceğini söylüyor ve Emniyet Müdürü Altınok’un da Vali’yi ve Başsavcı’yı aramasını istiyor.

14- SAYIŞTAY RAPORLARI MECLİS’E GELMESİN DUMAN OLURUZ - AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’a ait olduğu öne sürülen ve Sayıştay’ın 2012 raporlarıyla ilgili bir konuşma internette yayınlandı. Kayıtta Canikli olduğu öne sürülen kişi, Sayıştay’ın kamu kurumlarını denetlemesiyle ilgili olarak, “Şu anda hükümet korumasız tam anlamıyla. Kapsamlı bir çalışma yapılması lazım çok acil” ifadelerini kullanıyor. Canikli olduğu iddia edilen kişi, parlamento adına denetim yapan Sayıştay’a kanunla verilen yetkilerin vakit geçirilmeden geri alınması gerektiğini savunuyor. Ses kaydında Canikli’ye ait olduğu öne sürülen ses, “Beyefendi talimat verdi, şimdi var ya bu raporlar gelmiş olsaydı Hasan Bey” ifadelerini kullanıyor. Bunun üzerine Hasan Doğan olduğu öne sürülen kişi de “Bizi Meclis'te duman ederlerdi” diye konuşuyor.

15- NİJERYA BOMBASI - Ses kayıtlarındaki iddiaya göre, Başbakan Erdoğan’ın danışmanı Mustafa Varank olduğu iddia edilen kişi THY Özel Kalem Müdürü olduğu iddia edilen Mehmet Karakaş ile kısa bir görüşme yaparak THY aracılığı ile Nijerya’ya sevkıyatı yapılması istenen malzemeleri soruyor. THY Özel Kalem Müdürü Mehmet Karakaş ise “Bu malzemeler Hıristiyan mı öldürüyor, Müslümanları mı öldürüyor” diye soruyor. Bunun üzerine Varank birkaç gün içinde kendilerine konu ile ilgili kendisine kısa süre içerisinde bilgi verileceğini söylüyor. Ses kaydının yayımlanmasının ardından THY iddiayı reddetti.

16- BAYKAL KASEDİNİ ERDOĞAN MI SIZDIRDI - İnternette yayımlanan kayıtta ‘Baykal kasetini Erdoğan’ın servis ettiği’ ileri sürüldü. Bu kez ses kaydı YouTube üzerinden yayımlandı. Kayıtta Erdoğan olduğu ileri sürülen kişinin, yanındaki kişilere, “Bunu versem nasıl yaparsınız? İnternete mi pas ediyorsunuz. Hemen başlayın, hemen her şeye yükleyin. CHP bitiyor” dediği duyuluyor.

----

17- DIŞİŞLERİ TAPESİ - Muhalefetin, ‘Seçim öncesi hükümet Suriye’ye müdahale planları yapıyor’ iddiasını destekleyen ses kaydı Türkiye’yi derinden sarstı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Müsteşar Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Fidan ve Genelkurmay 2. Başkanı Güler’e ait olduğu öne sürülen kayıtlarda, Süleyman Şah Türbesi bahane edilerek, Suriye topraklarına müdahale edilip edilemeyeceği ve silah gönderilmesi tartışılıyor. Fidan gerekçe yaratmak için “Öbür tarafa 4 adam gönderirim, 8 tane boş alana füze de attırırım” dediği ileri sürülüyor. İddiaya göre Davutoğlu da Başbakan’ın Süleyman Şah konusunda kendisine“Bu bir imkân gibi de değerlendirilmeli bu konjonktürde” dediğini aktarıyor. Davutoğlu'nun ayrıca devlette düzgün karar alabilen birkaç birim ve bir kaş kişi olduğunu söylediği öne sürülüyor.

 

Davutoğlu, MİT bomba ses kaydı 1 için TIKLAYINIZ...

Savaş planı bomba ses kaydı 2 için TIKLAYINIZ...

 

İşte ses kayıtlarının dökümü - 1 için TIKLAYINIZ...

İşte ses kayıtlarının dökümü - 2 için TIKLAYINIZ...

 

18- İŞADAMINDAN KÜFRÜ TAPEDE - Yolsuzluk soruşturması kapsamında işadamları Mehmet Cengiz ve Celal Koloğlu arasında geçen konuşmaların yer aldığı tapeler Cengiz’in, ‘Bu milletin a...na koyacağız’ şeklindeki sözleri kamuoyunda büyük tepki çekti.

KISA KISA TAPE

. Rektör ataması - Erdoğan’ın İstanbul Üniversitesi Rektörüğü için Yunus Söylet tercihini YÖK’e bildirdiği iddiası.

. Zarrab’dan Bağış’a ayakkabı kutusu - Eski AB Bakanı Bağış ve işadamı Reza Zarrab arasında geçtiği öne sürülen rüşvet iddiası.

. Mehmet Altan tapesi: Erdoğan’ın kendisini eleştiren bir yazı kaleme alan Mehmet Altan için “Bunun buralarda yer almaması lazım!” sözlerini sarf ettiği iddia edilen kayıt.

. Hidayet Tuksal Star'dan gönderilsin - Erdoğan’ın ‘Arkadaş, Hidayet Şefkatli Tuksal’ı neden hâlâ Star gazetesinde tutuyorsunuz? Hem bana haklısın diyorsun, hem burada tutuyorsun!’ dediği iddia edilen kayıt.

. AVM tuvaletinde belge alışverişi - Rıza Zarrab’a ait olduğu iddia edilen bir ses kaydında eski Bakan Zafer Çağlayan’ın oğlu ile bir alışveriş merkezinin tuvaletinde ‘Ankara’dan gelecek belge için’ buluşma ayarladığı verdiği öne sürülüyor.

. Çarşı’ya kızıyor - Ses kaydındaki iddiaya göre hükümet, Çarşı’nın Gezi Parkı olaylarındaki tavrı nedeniyle İnönü Stadı'nın inşaatını durdurma yolu arıyor.

. Cemaatin babaları alınmalı! - Bilal Erdoğan, yolsuzluk operasyonunun yapıldığı 17 Aralık’tan sonra babasını arayarak, “Babacığım bunlara hemen karşı bir operasyon yapılması gerekiyor savcılık üzerinden. Cemaatin büyük babalarının alınması gerekiyor” dediği iddia ediliyor.

. Belge mi öğüttüler - Bu kez Başbakan Erdoğan’ın kızı ve damadının ses kaydı internete düşüyor. Kayıtta Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın hayati olarak nitelendirdiği önemli belgeleri temizlemek için büyük bir öğütücü alınmasını istediği iddia ediliyor. Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın da öğütücüyü evin alt katına getirmesini istediği öne sürülüyor.

. Erdoğan'dan NTV’ye: Erdoğan ile başdanışmanı ve AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan’ın, Yiğit Bulut’un NTV’de program yapması için grubun sahibi Ferit Şahenk ve yöneticileri ile yaptıkları öne sürülen telefon konuşmaları.

. Bilal, MİT’ten manşetlik haber istiyor - Başbakan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ve gazete manşetleri hakkında MİT’ten yardım ile Erdoğan’ın onayının beklendiği belirtilen konuşma.

. FB taktiği - Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan’ın Fenerbahçe kongresi öncesinde yaptığı öne sürülen konuşma. İddiaya göre Erdoğan diğer aday Mehmet Ali Aydınlar’a başkanlık yarışında taktik veriyor.

. ‘Orospu ile memurun bahşişini başında verin’ - Reza Zarrab ile yardımcısı Rüçhan Bayar arasında geçtiği iddia edilen konuşma.

. Erdoğan’dan Show TV’ye - Başbakan Erdoğan ve Habertürk yöneticisi Fatih Saraç arasında geçtiği iddia edilen ve konuşma tarihinden sonra görüşmenin ana konusu olan “Saba Tümer ile Bugün” programının sonlandırıldığı yer alıyor.

. Ala: Öz’ü hemen alıp içeri atsınlar! - İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar arasında geçtiği öne sürülen ses kayıtlarında emniyete giden Savcı Zekeriya Öz için verilen tutuklama talimatı verilsin iddiası yer alıyor.

. Yasin el Kadı kaza yaparsa - Erdoğan’ın kefil olduğu Yasin El Kadı, İstanbul’da trafik kazası yapıyor, Başbakan ilginlensin diye Bilal’i yolladığı iddiası.

. Çatalca’daki çiftlik: Erdoğan, oğlu Bilal’i arıyor; parkedir, mutfaktır, banyodur, çiftliğin detaylarını bildirdiği iddia edilen konuşma.

. Çağlayan ‘10 milyon Avro eksik iddiası’ - Zarrab yardımcısı ile konuşuyor. ‘Çağlayan’ın 10 milyon Avro eksik aldığı’ mesajını söylediğini ileten Zarrab, ‘Acaba eksik mi ödedik’ diye soruyor. Yardımcısının‘Ne verdiğimiz, ne zaman verdiğimiz belli, önüne koyarız’ yanıtını verdiği öne sürülüyor.

. Sümeyye Erdoğan’dan ‘trol’ kampanyası: Bizim trollere söyle bizim TT kampanyamıza destek versinler...

. 6. gemi tapesi - Erdoğan ile oğlu Burak Erdoğan’a 15 milyon dolara 6. gemisini aldığı iddia edilen kayıt...

. ‘Makara’ tapesi - Bakan Bağış ile Hürriyet Gazetesi Yazarı Metehan Demir arasında geçen ve Kuran’daki Bakara Suresi’yle dalga geçildiği iddia edilen konuşma...

 

Cumhuriyet

Hits: 1236