HSYK'dan Eminağaoğlu'na slogan kınaması yok

~ 20.03.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYKH) 2. Dairesi, Yargıçlar Sendikası Başkanı ve Çankırı Hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu’na İstanbul’da ÇHD’li avukatlar eylemine destek verdiği ve slogan attığı gerekçesiyle yürütülen soruşturmada, dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verdi. HSYK Eminağaoğlu’nun eylemini “kınamayı gerektirecek” eylem niteliğinde görmedi ve disiplin cezası işlemi yapmadı. Karar 1’e karşı 4 oyla ve oyçokluğu ile alındı. Üye Ali Aydın, işlemden kaldırma kararına “Yargı mensubu yargı bağımsızlığına ve itibarına daha fazla özen göstermeli. Mahkeme ve savcılığı protesto etmesi de eyleme katılması da yanlış” diye karşı çıktı.

KINAMAYI GEREKTİRECEK EYLEM DEĞİL
HSYK’ca Eminağaoğlu’na, 21 Ocak 2013’te, İstanbul Adalet Sarayı’nın yedinci katında DHKP-C terör örgütü soruşturması kapsamında gözaltına alınan avukatlara destek amaçlı adliye koridorunda toplanan grubun içinde yer alarak onlarla birlikte savcılık ve mahkeme aşamasında slogan attığı ve benzere faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla soruşturma açılmıştı. Eminağaoğlu ise hakim olduğu ve başsavcının muhakkik olarak hakkındaki soruşturmada görev yapamayacağı savunmasına rağmen İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından fezleke hazırlanmıştı. Dosyayı görüşen HSYK 2. Dairesi, HSYK Kanunu’nun 87. maddesine göre Eminağaoğlu’nun bu eylemlerinin muahezeyi (Kınamayı) gerektirecek eylem niteliğinde görmedi. HSYK, oyçokluğu ile Eminağaoğlu’nun dosyasının işlemden kaldırılmasına karar verdi.

BİR ÜYEDEN KARŞI OY: YARGI MENSUBUNUN YARGIYI PROTESTOSU YANLIŞ
HSYK üyesi Ali Aydın karara katılmadı. Aydın, Eminağaoğlu’nun yazılı savunmasının alınarak, işlem yapılmasını istedi. Karşı oy özetle şöyle:
“İlgilinin yargı mensubu olarak herkesten daha fazla yargı bağımsızlığına ve itibarına özen göstermesi gerekirken, bazı kişilere iştirak ederek, terör örgütü suçlaması ile nöbetçi mahkemeye çıkarılan sanıklar hakkındaki soruşturmaları yürüten savcılık makamı ve mahkemeyi protesto etmesi yargı bağımsızlığına ve itibarını yok etmeye matuf bir tavır olduğu. Ayrıca bir sivil toplum temsilcisi olarak bu eylemde yer almasını yanlış bulduğumdan karara katılmıyorum”

EMİNAĞAOĞLU: MÜCALEDEYE DEVAM
Eminağaoğlu HSYK’nın kararını Hürriyet Dünyası'na değerlendirirken, şunları söyledi:
“Açılmayacak bir soruşturmanın açılması tek başına bir baskı niteliğinde olup verilen bu karar HSYK’nın güvence oluşturduğu anlamına asla gelmemektedir. Sendika olarak her türlü hukuksuzluğa karşı mücadele ederken açılan bu soruşturma bütünüyle baskı niteliğinde olup ne tür baskı yapılırsa yapılsın hukuk adına mücadale ve faaliyete devam edilecektir”

Hürriyet

Hits: 830