İngiltere 'webcam'leri de izlemiş

~ 28.02.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

İniliz ve ABD istihbarat örgütleri GCHQ ve NSA'in, takip altında olmayan kullanıcılar webcam'lerinden milyonlarca fotoğraf elde ettiği ortaya çıktı.

(soL - Dış Haberler) Eski ABD Ulusal Güvenlik Servisi (NSA) çalışan Edward Snowden sızdırdığı yeni belgelere göre, İngiliz istihbarat teşkilatı GCHQ, NSA'in yardımıyla geliştirdiği bir program vasıtasıyla milyonlarca kişinin kamera fotoğraflarını izledi.

Guardian'da yer alan habere göre, örgütlerin geliştirdiği "Optik Sinir (Optic Nerve)" isimli bir program, 2008 yılından bu yana Yahoo müşterilerinin kullandığı "Yahoo Web Chat"i gizlice izliyordu. Habere göre örgütlerin elde ettiği veriler arasında, çok sayıda cinsel içerikli iletişim de bulunuyordu.

Optik Sinir'in, hali hazırda aranan kişileri yüz tanıma programı çerçevesine izleme veya yeni hedefler araştırma konusuna dayandığı belirtiliyor. Ancak program yalnızca aranan kişilere yönelik bilgileri değil, 2008-2012 yılları arasında Yahoo Chat'i kullanan hemen herkesi gözetlemeye başladı.

Ancak Optik Snir'in icraatları bununla da sınırlı kalmadı. Sıdırılan Snowden belgesine göre, 1 milyon 800 bin Yahoo kullanıcısının internet kamerası (webcam) fotoğrafları da GCHQ tarafından elde edildi.

Belgelerde geçen verilere göre, bu fotoğrafların büyük çoğunluğu çıplaklık içeriyor. GCHQ, "Maalesef, sürpriz sayıda insan, webcam görüşmelerini vücutlarının mahrem yerlerini başka insanlara göstermek için kullanıyor" diyor.

Hits: 800