Çantada 'Hırsız var' yazısına 2 yıl hapis istendi

~ 22.02.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

İzmir'de çantasından “Dikkat hırsız var” yazılı bez afiş çıkan üniversite öğrencisi Hüseyin Tavas'ın iki yıl hapis istendi. Yaşadıklarını YURT'a anlatan Tavas, “İfademde ‘Manisa’daki hırsızlık olaylarına karşı bu afişi hazırladım’ dememe rağmen, Savcı Bey bu afişi neden Başbakan’a yakıştırdı?” diye sordu.

HABER MERKEZİ (Ahmet Çınar)- Manisa, ilginç bir davaya tanık oluyor. Celal Bayar Üniversitesi öğrencisi Hüseyin Tavas, sırt çantasının içindeki “Dikkat Manisa’da hırsız var!” yazılı bir bez afiş nedeniyle 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

28 Aralık 2013 günü sırt çantasının içinde katlanmış şekilde bulunan ve üzerinde sadece “Dikkat Manisa’da hırsız var” yazılı bez afiş çıkan üniversite öğrencisi Hüseyin Tavas hakkında 2 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi olan Tavas, açılan davadan dolayı şaşkın. YURT’a konuşan Tavas, “Açılmamış, kullanılmamış, çantamın içinde katlanmış şekilde bulunan bir bez afiş için ‘Devlet büyüklerine karşı eylem yapmak’ suçlamasıyla dava açıldı. İşlenmemiş bir suç, gerçekleşmemiş bir fiil için dava açıldı. Üstelik ‘Manisa’da hırsız var’ cümlesinin muhatabının Başbakan olduğunu Savcı Bey nerden anladı? Asıl bu yakıştırmayı yaptığı için savcıya dava açılması gerekmez mi?” dedi.

12 SAAT GÖZALTI

Olay ne zaman gerçekleşti, gözaltı sürecini anlatır mısınız?
Ben ve 6 arkadaşım 28 Aralık 2013 günü durup dururken, herhangi bir eylem, herhangi bir protesto gösterisi bile yapmadan gözaltına alındık. O gün Başbakan, toplu açılış töreni için Manisa’ya gelecekmiş. Bakanların, başbakanın bir kente gideceği gün TGB üyelerinin gözaltına alınması bir süredir polisin rutin işlerinden biri haline gelmişti zaten. Bu hukuksuz uygulama ‘önleyici gözaltı’ adı altında halen gerçekleştiriliyor. Biz de o gün durup dururken gözaltına alındık.

Kaç saat gözaltında kaldınız?
Sabah 10 civarında gözaltına alındık gece 22 sularında serbest bırakıldık. Benim daha yeni satın aldığım bir sırt çantam vardı. Sırt çantama da el konuldu. Çantamın içinde üzerinde ‘Dikkat! Manisa’da hırsız var’ yazılı bir bez afiş vardı. Afiş katlanmış bir şekilde çantanın dibinde duruyordu. Çantaya el konulunca afiş de içinden çıktı.

ÇANTADAN HİÇ ÇIKMADI

Neden hazırlamıştınız o afişi?
Neden hazırladığımdan bağımsız olarak ben gözaltındayken özgür irademle verdiğim ifadeyi burada tekrarlayayım. Ülkemizde ve Manisa’da son zamanlarda artan hırsızlık olaylarına karşı yurttaşlarımızı uyarmak için hazırladığım bir afişti. Benim polisteki ifadem de bu şekildedir. Kaldı ki o afiş, o çantadan hiç çıkmadı. Katlanmış bir şekilde çantanın içindeydi.

Mahkemeye çağrı kağıdı eline ulaşınca şaşırdın mı?
Evet çok şaşırdım. Çünkü çantadan hiç çıkmamış, kullanılmamış herhangi bir eylemde ya da protesto gösterisinde açılmamış bir bez afişten dolayı dava açılabileceği aklıma gelmezdi. Çünkü ortada gerçekleşmemiş bir fiil var. Daha doğrusu fiil bile yok. İddianamede TCK’nin 125’inci, 35’inci ve 53’üncü maddelerinden hapsim isteniyor. 125’inci madde kamu görevlisine hakaret. Ve iddianamenin mağdur hanesinde T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adı var. Çantadan hiç çıkmamış bir bez afişin Başbakan’ın mağdur edeceğini kırk yıl düşünsek akıl edemezdik.

Savcı Bey bu davayı neden açmış olabilir, kamu davası açılmış, yani ortada bir şikayetçi yok?
Bilemiyorum. Bir kere Sayın Savcı Bey o bez afişte yazılı olan ‘Dikkat hırsız var’ ibaresinin muhatabının Başbakan olduğuna kanaat getirmiş. Bu başlı başına ilginç bir durum. Eğer Savcı Bey, oradaki ‘hırsız’ ibaresini Başbakan’a yakıştırdıysa, benim diyecek bir şeyim yok. Başka bir savcı, bu nedenden dolayı bana dava açan Savcı Bey’e dava açabilir.

MUHALİF GENÇLERE GÖZDAĞI

Ne zaman yargılanacaksın?
10 Nisan 2014 günü Manisa 4. Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargıç karşısına çıkıp bu düşüncelerimizi tekrar edeceğiz. İlginç bir duruşma olacak gibi. Çünkü çantadan hiç çıkmayan bir bez afişin Başbakan’ı bu kadar mağdur edeceğini bilemedik. Ama sanırım bu tip davalar biraz da muhalif, yurtsever gençlere gözdağı vermek için açılıyor.

 

yurtgazetesi.com

Hits: 948