Sıra 'cemaatçi' valilerde

~ 17.02.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

AKP iktidarı Emniyet ve kamu kurumlarındaki değişikliklerin ardından 6 valiyi merkeze çekti.

17 Aralık operasyonunun ardından Emniyet’te binlerce emniyet müdürünün ve polisin görev yerlerini değiştiren hükümet, bu kez valilere el atarak cemaate yakın isimleri pasifize etti. 14 kişilik valiler kararnamesi açıklayan AKP iktidarı, bu kapsamda 6 valiyi merkeze çekti. 2007’de başlayan Ergenekon operasyonlarını Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı sıfatıyla yöneten ve sonrasında Iğdır Valiliği’ne atanan Ahmet Pek, merkeze çekilen isimler arasında dikkat çekti. Pek’in adı, Emniyet içindeki “cemaatçi polisler listesi”nde geçiyordu. “Cemaatin emniyet imamı” olmakla suçlanan Osman Hilmi Özdil’in kayınbiraderi Bolu Valisi İbrahim Özçimen de görevden alındı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzaladığı 14 kişilik valiler kararnamesi dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararnameye göre Aksaray Valisi Selami Altınok, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Iğdır Valisi Ahmet Pek ve Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden merkeze alındı. İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri Şeref Ataklı Aksaray Valiliği’ne, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Hamdi Nayir Bilecik Valiliği’ne, Küçükçekmece Kaymakamı Orhan ÖztürkBitlis Valiliği’ne, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları Bolu Valiliği’ne, Kayseri Vali Yardımcısı Davut Haner Iğdır Valiliği’ne, merkez valisi Orhan Alimoğlu Karabük Valiliği’ne, Karabük Valisi İzzettin Küçük Şanlıurfa Valiliği’ne ve Gaziosmanpaşa Kaymakamı Seddar Yavuz da Uşak Valiliği’ne atandı.

Altınok’un durumu

Selami Altınok, 19 Aralık operasyonunun yapıldığı gün, İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevine vekaleten atandı. Hüseyin Çapkın ise görevinden alındı. Altınok’un kadrosu ise Aksaray Valiliği’nde kaldı. Dünkü kararname ile Altınok’un kadrosu merkeze alındı. Altınok’un önümüzdeki günlerde çıkartılacak bir kararname ile İstanbul Valiliği’ne atamasının asaleten yapılması bekleniyor.

Kayınbirader merkeze

Merkeze çekilen Bolu Valisi İbrahim Özçimen’in adı, “cemaatin Emniyet imamı” Osman Hilmi Özdil’in kayınbiraderi olduğu iddiasıyla gündeme gelmişti. Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun, 20 Eylül 2010’da mülkiye müfettişlerine verdiği ifadede, Osman Hilmi Özdil’in nüfuzunu kullanarak kayınbiraderi vali Özçimen’in Burdur’dan Bolu’ya atanmasını sağladığını öne sürmüştü. Bolu, savcı Zekeriya Öz’ün sürgün olarak gönderildiği il olmasıyla son dönemde gündeme gelmişti.

AKP’li başkana ‘zübük’ diyen vali

Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar’ın adı ise Bolu Valiliği döneminde AKP’li belediye başkanı Alaaddin Yılmaz ile yaşadığı anlaşmazlıkla anımsandı. Akpınar, bu kentten ayrılırken konuya ilişkin soru üzerine, “Sadece bir tek zübük diye adlandırdığım şahıs hariç hakkım varsa herkese helal olsun. Kendilerinden helallik diliyorum. Ama o zübük konusunda aynı düşünceye sahip değilim. Allah onu ıslah etsin” demişti.

Ergenekon’u yönetim isim merkeze

Kararnamede en dikkat çeken isim ise Iğdır Valiliği’nden alınan Ahmet Pek oldu. Merkeze çekilen Ahmet Pek, 2007’de başlayan Ergenekon operasyonları sırasında Emniyet Genel Müdürlüğü’nde kritik görevler üstlendi. Ahmet Pek’in ismi, 2006 yılında dönemin Emniyet genel müdür yardımcılarından Necati Altıntaş ve personel daire başkanı İbrahim Selvi tarafından hazırlanan “Emniyet’teki F-Tipi Yapılanma” başlıklı raporda, “polis içindeki Fethullahçı örgütlenmenin etkin elemanları” adlı listede yer aldı. Ahmet Pek, 2007’de başlayan Ergenekon operasyonları sırasında Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Dairesi Başkanı olarak görev yaptı. Bu görevde 2005-2011 yılları arasında kalan Pek, 21 Şubat 2011 tarihinde ise Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı görevine yükseldi. 3 Ağustos 2012’de Iğdır Valiliği’e atanan Pek’in o dönem başında bulunduğu Emniyet KOM Dairesi, Ergenekon operasyonlarını merkezden yöneten birimdi. Emniyet’in en kritik birimlerinden olan KOM Dairesi, burada görevli üç polisin 13 Mayıs 2008’de Anayasa Mahkemesi üyesi Osman Paksüt’ü gizlice takip ederken yakalanmasıyla gündeme geldi.

İşkenceyi savunmuştu

Eski Sakarya Emniyet Müdürü Faruk Ünsal, eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, eski Emniyet genel müdür yardımcıları Emin Arslan, Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya’nın tutuklandığı operasyonlar yine Pek’in başkanlığını yaptığı KOM Dairesi tarafından gerçekleştirildi. Pek’in İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı olduğu dönemde Küçükköy Karakolu’nda incelemelerde bulunan TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri burada Filistin askısı bulmuşlardı. Askının bulunduğu gece Küçükköy Karakolu’na gelen Ahmet Pek, komisyon üyelerine “Bir emir versek kötü muameleleri önleyebiliriz. Ama o zaman da müthiş bir suç patlaması olur, bunun önüne geçemeyiz” demişti.

 

cumhuriyet

Hits: 926