Yok artık Sayın Başbakan!

~ 11.02.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Başbakan’ın, Perihan Mağden’in Uludere yazısı nedeniyle Taraf’a açtığı tazminat davası bozuldu.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Uludere katliamına ilişkin köşe yazısında “Başbakan Erdoğan’ın kişilik haklarına saldırdığı” gerekçesiyle Perihan Mağden hakkında verilen manevi tazminat kararını yazar ve Taraf lehine bozdu. Yargıtay, bozma gerekçesinde davacı Recep Tayyip Erdoğan’ın aktif siyasetçi olduğunu belirterek “Dava konusu yayında kamuoyunun yakından takip ettiği 34 sınır köylüsünün ölümüyle sonuçlanan olayların eleştirisi yapıldı” dedi.

Yargıtay 4. Hukuk dairesi, Mağden’in yazısının, bir bütün olarak değerlendirildiğinde, Başbakan’ın kişilik haklarına saldırı niteliğinde olmadığını belirterek tazminat kararının bozulmasına karar verdi.

DİĞER DAVALAR İÇİN EMSAL

Başbakan Erdoğan, Taraf ’ı ve eski yazarı Perihan Mağden’i, 5 ocak 2012 tarihli “Yok artık sayın başbakan!!!” ve 12 Ocak 2012 tarihli “ Ordu- hükümet el ele lan Taraf sana ne” başlıklı yazılarından dolayı 7 bin 500 liralık manevi tazminat talebiyle dava etmişti. Erdoğan, dava dilekçesinde söz konusu yazılarda Mağden’in kişilik haklarına saldırıda bulunduğunu iddia etmişti. Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi ise 2 ekim 2012 tarihli kararda Mağden’i ve Taraf’ı 2 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkûm etmişti. Ancak mahkeme kararı, Taraf’ın ve Mağden’in avukatı Veysel Ok’un temyiz başvurusu üzerine Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nce bozuldu. Avukat Ok, kararın ifade özgürlüğü açısından çok önemli olduğunu belirterek, “Yargıtay bu kararı ile siyasetçileri eleştirmenin tazminat sorumluluğu doğurmayacağı ve eleştirinin ifade özgürlüğünün en önemli öğesi olduğu tespitini yapmıştır. Bu karar siyasetçilerin gazeteci ve yazarlara yazdıkları haber ve yazılar sebebiyle açtıkları tazminat davalarına da emsal teşkil edecektir” dedi.

 

haberdar.com

Hits: 791