Baz istasyonları konusunda örnek Yargıtay kararı

~ 07.02.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Baz istasyonları konusunda örnek karar - Aydın'ın Didim ilçesindeki otelin çatı katına kurulan baz istasyonu, Yargıtay kararı ile kaldırılıyor AYDIN (AA) - Didim ilçesinde bir GSM şirketi tarafından bir otelin çatı katına kurulan baz istasyonu, Yargıtay kararı ile kaldırılıyor.

Yeni Mahalle Atatürk Bulvarı'ndaki otelin çatı katındaki baz istasyonunun kaldırılmasını isteyen mahalle sakinlerinden Hatice Demir, baz istasyonunun insan sağlığına olumsuz etkisi olduğunu ileri sürerek, 16 Kasım 2009 tarihinde avukat Çiğdem Demir aracılığıyla Didim 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, 27 Ekim 2011 tarihinde baz istasyonunun kaldırılma talebini reddetti. Bunun üzerine 5 Aralık 2011 tarihinde temyize gönderilen dosyayı değerlendiren Yargıtay 1. Hukuk Dairesi, 12 Nisan 2012 tarihinde yerel mahkemenin "ret" kararını bozup ilgili mahkemeye geri gönderdi.

Yargıtay kararında, "Hizmetten elde edilen yarar ile bunun karşısında verilen zarar değerlendirilmelidir. Hiçbir hizmetin insan yaşamı kadar önem ve öncelik taşıdığı düşünülemeyeceği gibi yararlı bir hizmetin karşılığı olarak insanın sağlığından yoksun kalması uygun bir sonuç olarak kabul edilemez. Böyle bir tehlikenin varlığının saptanması halinde gerekli önlemlerin alınmasının zorunlu ve kaçınılmaz olduğu da tartışmasızdır. Çekişmeye konu baz istasyonunun konumu itibariyle insanların yoğun olarak yaşadıkları ve hayatlarını sürdürdükleri yerde kurulduğu sabittir. Bundan kaynaklanacak tehlike sorumluluğu olduğu gözetildiğinde, tesisin bulunduğu ve kurulduğu yer bakımından uzun sürede insan ve çevreye biyolojik sağlık açısından ve psikolojik yönden zarar verdiği, sağlık açısından riskli olabileceği açıktır" denildi. - "4,5 yıldır mücadele ediyoruz" Avukat Çiğdem Demir, 4,5 yıldan bu yana verdikleri örnek mücadelenin zaferle sonuçlandığını, mahkemenin baz istasyonunun sökülmesine karar verdiğini ve istasyonun söküleceğini söyledi. Davanın sürecini anlatan Demir, 16 Kasım 2009 tarihinde Didim 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açtığı davayı kaybettiğini ancak baz istasyonunu kaldırmak için mücadeleye azimli olarak devam edip kararı temyiz ettiğini ifade ederek, Yargıtay 1. Hukuk Dairesi'nin 12 Nisan 2012 tarihinde yerel mahkemenin kararını bozduğunu kaydetti.

Yargıtay'ın karşı tarafın temyiz isteğini de reddettiğini dile getiren Demir, şöyle konuştu: "24 Ekim 2013 tarihinde lehimize kesinleşen mahkeme kararı üzerine Didim İcra Dairesi'nce icra takibi başlatmıştık. Davalı GSM şirketine de baz istasyonunu kaldırması için 30 günlük süre vermiştik.

Ancak verilen süre içerisinde baz istasyonu kaldırılmadı. Yeniden verdiğimiz 30 günlük sürede baz istasyonu kaldırılmadığı için 4 Şubat 2014 Salı günü bilirkişi doğrultusunda tespit yapıldı ve Didim İcra Dairesi'nce icra yoluyla yıkılacak. Kararın örnek olacağını düşünüyoruz."

Anadolu Ajansı (AA)


Hits: 2109