Bulgaristan Anayasa Mahkemesi'nden Önemli Karar

~ 29.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Mahkeme, yabancılara toprak satışı yasağının uzatılmasını anayasaya aykırı buldu.

Bulgaristan Anayasa Mahkemesi, parlamentonun daha önce aldığı yabancılara toprak satışı yasağının uzatılması kararını anayasaya aykırı buldu.

Anayasa Mahkemesi hakimleri, yasağın uzatılmasının anayasaya aykırı olduğuna, aynı zamanda Bulgaristan'ın Avrupa Birliği'ne (Ab) üyelik anlaşması ile çeliştiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla 1 Ocak 2007'de Bulgaristan Ab'ye üye olduğunda devreye giren ve yedi yıl boyunca geçerli kalan yabancılara arazi satış yaşağı, 1 Ocak 2014 tarihi itibarıyla kalkmış oldu. Mevcut yasalara göre, Ab vatandaşları Bulgaristan'da herhangi bir engelle karşılaşmadan toprak satın alabilecek. AB vatandaşı olmayanlar ise Bulgaristan'da kayıtlı şirketler aracılığıyla toprak alabilecek.

Irkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA Partisi'nin sunduğu yabancılara toprak satış yasağının uzatılması teklifi, geçen yıl 240 sandalyeli parlamentoda 171 milletvekilinin oyu ile kabul edilmişti. 

22 Ekim tarihinde parlamento tarafından yabancı vatandaşlara ülkede arazi satışını yasaklayan yasanın 1 Ocak 2020'ye kadar uzatılmasının ardından Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ile Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) milletvekilleri Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak kararın iptal edilmesini istemişlerdi. - Bulgaristan

haberler.com

Hits: 813