AOÇ'deki bilirkişi raporunda 'kamu yararına uygun' çelişkisi

~ 25.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

AOÇ’deki Başbakanlık konutu projesine ilişkin bilirkişi raporunda farklı değerlendirmeler yapıldı. İki bilirkişi ağaç katliamlarını “kamu yararına uygundur” diyerek savundu

aoc_mansetAKP’nin pek çok rant projesinde olduğu gibi “kentsel dönüşüm alanı” kılıfını uydurduğu Atatürk Orman Çiftliği’ndeki (AOÇ) Başbakanlık Hizmet Binası hakkındaki davada bilirkişi krizi yaşandı. Meslek odalarının kentsel dönüşüm kararına karşı açtığı iptal davasında bilirkişiler raporda farklı ifadelere imza attı.

Prof.Dr. Cengiz Acar, Doç.Dr. Hatice Ayataç ve Doç. Şevkiye Sence Türk proje için raporda “Şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırıdır. Kent belleğinde iz edinmiş, sadece Ankara’da yaşayanlar için değil, Türkiye’nin diğer yörelerinde yaşayanlar için de kentsel anlama sahip bir alandır. Üst ölçekte ‘koruma alanı’ olarak tanımlanmış alanın kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenmesi anlamlı değildir” ifadelerine yer verdi.

Prof. Sevgi Yılmaz ve Doç. Rahmi Erdem ise “Mutlak koruma zorunluluğu gerektirecek kaynak değerleri gözlenmemektedir. Kamu yararına uygundur” ifadelerini kullandı.

‘Hangi kamunun hangi yararı?’
Bilirkişilerin farklı yaklaşımlarıyla ilgili bir değerlendirme yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, AOÇ’deki talanı sağır sultanın duyduğunu, bilim insanlarının duymamasının üzüntü verici olduğunu söyledi. Hakkan talanın, betonlaşmanın kamu yararına uygun olduğu yönündeki raporların tarihe not düşülmesini istedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Genel Sekreteri Tezcan Karakuş Candan ise AOÇ’de kültürel ve doğal varlığın talanının, on bine yakın ağaç kesimini kamu yararına uygun olduğunu söyleyenlerin AOÇ katliamına ortak olduklarını kaydetti. “Hangi kamudan hangi yarardan bahsediyorlar? Onların kamusu, çiftliği talana açanlar mı? TIR’ları aratmayanlar, çocuklarımızın canına kıyanlar mı? Onların yararı halkın değil kendi yararları mı?” diye soran Candan, rapordaki ifadelere itiraz edeceklerini de duyurdu.

Öte yandan Başkent Dayanışması da AOÇ’deki talanı 4 Şubat’ta protesto edeceğini açıkladı.

Sendika.Org/ Ankara

Hits: 938