Yeniden yargılamayı o isimler gerçekleştirecek

~ 24.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Yeniden yargılamayı, Yargıtay'da aralarında Yalçınkaya ve Ertosun'un da bulunduğu 20 'kıdemli' yargıçtan oluşan 'özel heyet' karara bağlayacak.

AKP, ‘yeniden yargılama’ formülleri üzerinde çalışıyor.

Radikal'den ömer Şahin'in haberine göre, Ergenekon, Balyoz, KCK ve Şike gibi davaların sanıklarının yeniden yargılanması için Adalet Bakanlığı formülü buldu.

Yeniden yargılamanın adresi Yargıtay Ceza Davaları Genel Kurulu olacak. Yeniden yargılamaya 393 Yargıtay üyesi içinden 20 civarında ‘kıdemli’ yargıçtan oluşan ‘özel heyet’ karar verip aynı zamanda yargılamayı da bu heyet yapacak.

HEYETTE DİKKAT ÇEKEN İSİMLER

Bu kıdemli yargıçlar arasında AKP’ye 2008’de kapatma davası açan Abdurrahman Yalçınkaya, Ergenekon davasındaki telefon dinleme tapelerinde adı geçen Hamdi Yaver Aktan, eski HSYK üyesi olan Ali Suat Ertosun da var.

‘ESKİ HSYK’ YARGILAYACAK

Adalet Bakanlığı’nın sıcak baktığı formülde yeniden yargılamayı Yargıtay Ceza Davaları Genel Kurulu yapacak. Mevcut işleyişte genel kurulda daire başkanları ya da belirledikleri üyeler görev yapıyor. Bakanlık, kurulun yapısını ‘kıdem’ esasına göre değiştirmeyi düşünüyor. Bu durumda ‘yeniden yargılama’lara meslekte kıdemli olan yargıçlar bakacak. Yani, referandum sonrası göreve gelen Yargıtay üyeleri söz sahibi olamayacak. Yargıtay’da ‘kıdemli’ görülen yargıç sayısı 50 civarında tahmin ediliyor. Bu isimlerin ortak özelliği 2010 referandumu öncesi HSYK tarafından seçilmiş olmaları. Yargıtay’ın 393 üyesi bulunuyor. Bu üyelerden 203’ü 12 Eylül 2010 referandumu sonrası oluşan HSYK tarafından atandı. Kalan 190 üye ise eski HSYK döneminden kalan isimler.

Aslında şimdi de mümkün

‘Yeniden yargılama’ yürürlükteki mevzuata göre de mümkün. Bunun olabilmesi için yeni bilgi ve bulgulara ulaşılması, tanık ifadelerinin değişmesi gibi davanın seyrini değiştirebilecek ‘yeni’likler gerekiyor. Yeniden başvuru talebi Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılıyor. Bakanlık talebi uygun görürse ilgili mahkemeye dosyayı iletiyor.

Odatv.com

Hits: 881