Cihaner'den yayın yasağına itiraz

~ 22.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

2. dalga yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin yayın yasağı kararı hakkında CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner itiraz başvurusunda bulundu. Cihaner, kararın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Anayasa ve CMK’ya aykırı olduğunu belirtti.

2. dalga yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin yayın yasağı kararı hakkında CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner itiraz başvurusunda bulundu. Eski Başsavcı Cihaner, kararın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS), Anayasa ve CMK’ya aykırı olduğunu gerekçeleriyle belirterek yasağın kaldırılmasını talep etti.

İfade ve basın özgürlüğüne dair AİHS ve Anayasa maddelerini hatırlatan Cihaner, kararın dayanağı olan 5187 sayılı yasanın 3. maddesinin asıl olarak basın özgürlüğünü tanımladığını, istisnai nitelikte düzenlenmiş olan yayının sınırlanma şartları gözetilmeksizin yayın yasağı konulması kararının, bu hükme dayandırılması kabul edilmez olduğunu vurguladı.

Cihaner “Bakanlardan hükümet yetkililerine kadar, iktidar mensuplarının soruşturmayı komplo, kumpas olarak nitelemelerinin yer aldığı, istedikleri gibi konuşup medyayı/toplumu yönlendirdikleri bir ortamda, yurttaşların haber alamadıkları bir durumun yaratılması demokratik toplumun gereklerine temelden aykırıdır” dedi.

“Basın özgürlüğü ile kişilik değerlerinin karşı karşıya geldiği durumlar” için de önemli bir hatırlatma yapan Cihaner, şu ifadeleri kullandı: “Hukuk düzeninin çatışan iki değeri aynı zamanda koruma altına alması düşünülemeyeceğinden, bu iki değerden birinin diğerine üstün tutulması gerektiği, bunun sonucunda da, daha az üstün olan yararın daha çok üstün tutulması gereken yarar karşısında o olayda ve o an için korumasız kalmasının uygunluğu kabul edilecektir. Bunun için temel ölçüt kamu yararıdır. Rüşvet ve yolsuzluk ithamlarının yer aldığı söz konusu soruşturmanın, haber değeri taşımasının yanı sıra, kamu yararı niteliği taşıdığı da tartışmasızdır.”

 

cumhuriyet

Hits: 741