Örtbas etmek payidar!

~ 08.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Askeri savcılık Roboski Katliamı'yla ilgili takipsizlik kararı verdi. 34 sivilin hayatını kaybettiği katliam hakkında Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e bilgi verildiği, haritaları konutunda inceleyen Özel’in operasyona evinden onay verdiği ortaya çıktı

BURCU CANSU-ESRA KOÇAK

Genelkurmay Askeri Savcılığı Roboski’de 34 sivilin yaşamını yitirdiği hava saldırısıyla ilgili başlattığı soruşturmayı tamamladı. Soruşturmada şüpheli askerler İlhan Bölük, Yıldırım Güvenç, Aygün Eker, Halil Erkek ve Ali Rıza Kuğu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Karar metninde saldırının gerçekleştirildiği 28 Aralık 2011 tarihinde bombalama için yapılan hazırlıklara da yer verilirken, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in operasyona evinden onay verdiği ortaya çıktı.


'ONAY ÖZEL'DEN GELDİ'

Karar metninde, “Genelkurmay II’inci Başkanı’nca konunun, onayını almak maksadıyla, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı nedeniyle karargahta bulunmayan Genelkurmay Başkanı’na telefonla iletildiği, Genelkurmay Başkanı’nın tespitle ilgili bilgilerin işlendiği haritanın konutundaki çalışma ofisine gönderilmesini istediği, haritanın çalışma ofisine gönderildiği, Genelkurmay Başkanı’nca hava harekatının yapılmasına onay verildiği, bu işlemlerin saat 20.00 civarında neticelendiği” ifadeleri yer aldı.

'OBJEKTİF BİR KARAR ÇIKMAZDI'

Askeri Savcılığın takipsizlik kararı verdiği soruşturmayla ilgili avukatlar Genelkurmay Askeri Mahkemesi'ne itirazda bulunacak. Roboskili ailelerin avukatı Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bu olaydan sorumlu olan Genelkurmay'ın bünyesinde yer alan bir savcılıktan objektif bir karar beklemediklerini söyledi.

'KATLİAMIN ÜZERİ ÖRTÜLÜYOR'

Katliamın üzerinin örtülmeye çalışıldığını söyleyen CHP milletvekilleri Levent Gök ve Sezgin Tanrıkulu, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Genelkurmay Askeri Savcılığının Roboski soruşturmasında "takipsizlik" kararı vermesine tepki göstererek, "Başbakan mutlaka ve mutlaka uluslararası ceza mahkemesinde insanlığa karşı suç işlemiş bir başbakan olarak yargılanacaktır" iddiasında bulundu.

Levent Gök de, “Uludere’de Genelkurmay’ın ve iktidarın tam bir işbirliği içerisinde başından bu yana olayı soğutma, unutturma ve karartma çabaları içerisinde bir işbirliği yaptıklarını ve dosyanın kapatılmak istendiğini defalarca anlatmanın ve haklı çıkmanın üzüntüsünü yaşıyoruz” dedi.


İHD: 'EMRİ VEREN ÖZEL AMA ŞÜPHELİLER ARASINDA YOK'

İHD Genel Başkanı Türkdoğan, Askeri Savcılığın Roboski Katliamı ile ilgili 'kovuşturmaya yer yok' kararına tepki göstererek, "Türkiye'de insanlığa karşı işlenen suçlarda cezasızlık politikası sürüyor" dedi. Türkdoğan, emri veren kişinin Genelkurmay Başkanı Özel olduğunun da resmilik kazanmasına rağmen, Savcılığın Özel'i 'şüpheli' bulmayarak ciddi bir hata yaptığını kaydetti.

BDP: HANGİ VAATLER KARŞILIĞINDA AKLADINIZ

BDP de katliamın aklanmasına sert tepki gösterdi. Askeri Savcılığın takipsizlik kararıyla ilgili "vur" emrini verenlerin adının bile geçmediğine dikkat çeken Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş “Talimatı verenler hangi vaatler karşısında aklanmıştır" diye sordu? Beştaş itiraz olarak üst mahkeme olan Hava Kuvvetleri Mahkemesi'ne itiraz edeceklerini ancak oradan da sonuç alamayacaklarını bildiklerini belirterek ardından ise Anayasa Mahkemesi ve AİHM süreçlerini işleteceklerini söyledi.

***

Encü: Tazminat değil katillerin cezalandırılmasını istiyoruz

Katliamda akrabalarını ve kardeşini kaybeden Ferhat Encü ise BirGün'e yaptığı açıklamada “Karar çok önceden belliydi. Türkiye tarihinde askeri savcının kendi üstüne dair olumsuz karar verdiği görülmemiştir. AKP’nin Başbakan’ın, bakanların, vekillerin, STK’ların, hükümete yakın medya organlarının tavrından, TBMM’de kurulan Uludere Alt Komisyonu kararından aslında her şey anlaşılıyor. Karara rağmen süreç bizim için yeni başladı. Roboski’nin tazminini istemiyoruz. Katiller yargılanmadıktan sonra verilen maddi tazminat ne işe yarar?” dedi.

28 Aralık 2011 tarihinde Roboski'de sınırı geçmek isteyen 34 köylü TSK jetleri tarafından bombalanarak katledilmişti.

BİRGÜN

Hits: 845