Geçen Yılın 'En'lerinden, Yeni Yılın 'Yön'lerine.

~ 05.01.2014, Nihat BEHRAM ~

Yılbaşı nedeniyle, geçen yılın ‘en’leri ve yeni yılın ‘yön’lerini, bir makale boyu da olsa yorumlayan, önemli durumların altını çizen yazı yazmadım. Okurlarımdan bunun nedenini soranlar oldu. Demek ki; okurun izlediği yazardan böyle bir beklentisi var: “Geçen yıla ilişkin yorumunuz, yeni yıla ilişkin öngörünüz neler” diye soruyor. “Geçen yılın kişi ve olaylarının yarıştığı bir yarışmada jüri olsam, seçimin ne olurdu” diye ben de kendime sordum. İlk aklıma gelen birkaçını sıralıyorum:
 
Bence ‘yılın defilesi’ meclisteki ‘türban şov’du. Gerek mekan ve yankısı, gerek ‘mankenlerin’ sunumu ve konumu açısından. Defilenin güvencesi, devlet ve Tanrı katında ‘dokunulmazlık’ düzeyindeydi!
 
‘Yılın Fedaisi’ konusunda, iki ‘finalist’; “Erdoğan için ölmek gerekirse, ölürüm” diyen Yiğit Bulut ile “Erdoğan için ölürüm” diyen M. Metiner arasında düşündüm!  ‘Gerekirse’ diye bir kayıt düşmeye gerek görmeden ‘ölmeye hazır’ haliyle Metiner’in ‘kıl farkı’yla ‘yılın fedaisi’ olduğuna karar verdim!
 
‘Yılın Bilmecesi’ konusunda seçimim: “RTE Suat Kılıç’ı tokatladı mı / -lamadı mı”? Her ne kadar; M. Baransu ‘bavulundan’ belge çıkarıp ortaya koymamış da olsa, ‘-ladı’ konusunda ısrarlı idi. Muhatabı ise açık biçimde ‘-lamadı’ demedi. “-ladı mı / -lamadı mı” sorusu bilmece olarak kaldı!
 
‘Yılın Zulası’ konusunda son dakika adayı, önceki bütün adaylara fark attı! Yani: ‘ayakkabı kutusu’!
 
‘Yılın Mağduru’ bence ‘penguen’dir. Çünkü bir kesim değil, bütün toplum ona haksızlıkta birleşti. Hem iktidar, hem muhalefet, hem ‘yandaş’lar, hem ‘Gezici’ler. Çevresinde olan bitene son derece duyarlı, dünya güzeli bu asil hayvancık, ‘görmezliğe, duymazlığa, tepkisizliğe, yalakalığa’ simge kılındı.
 
‘Yılın Çikleti’ önceki on yılda olduğu gibi; ‘darbe’ fobili ‘faiz lobisi / dış mihrak’ idi. İktidar, ‘demir ökçe’yle insan haklarını çiğnerken, ağzında bu ‘çiklet’ vardı!
 
‘Yılın Toslama Duvarı’: hem Türkiye hem ABD ve Batı için; Suriye. ‘Yılın Foslayanı’: ‘Davutoğlu vizyonu’! ‘Yılın Esneyeni’: hem uyku haliyle, hem sağa meyiliyle, yani ‘esneme’nin her yönüyle; CHP.
 
‘Yılın Kavası’: Vali Coş! ‘Yılın Çevir Kazı Yyanmasıncısı’ dalında da adaylarımdan biri o idi ama 'internetin hafıza kantarına' vurdum, Arınç açık ara önde çıktı; üstelik bir avantjı: yalanı öfke ve bedduadan çok gözyaşına banıp duayla yedirmesi!
 
‘Yılın Özürü’ El Kaide bağlantılı şeriatçı IŞİD’e ait. Alevi sanarak bir Sünni’nin kafasını kestikleri için “Yanlış kafa kestik” diye ‘özür’ dilediler! ‘Yılın İnsan Kasabı’ olmaya en yakın aday da onlardı; ama şeriatçı bir başka grup, ‘kestikleri kafaya ekmek yedirme eğlencesi’yle ‘yılın insan kasaplığı’nı hak etti!
 
‘Yılın Dalgası’ ‘Cemaat’ kaynaklı, iktidar hedefli ‘yolsuzluk ve rüşvet operasyonları’; ‘yılın dalgakıranı’ iktidar kaynaklı, cemaat hedefli  ‘emniyet ve yargı operasyonları’! Yılın yalakası, yalancısı, yağmacısı, yağcısı… ‘kılcı teyze’den ‘kınacı vekil’e; ‘kürekçi gazeteci’den ‘güdümlü akil’e o denli çok ve her biri işinde öyle ‘meziyetli’ ki, açıkçası seçmekte zorlandım. Birini seçmek diğerlerine haksızlık olacaktı.
 
Bizim kesimden ‘yılın adayları’nı sayma işine girmedim. ‘Yılın Haykırışı’: Boyun eğme’; ‘Yılın Taraftarı’: Çarşı’ diye saysam, o da bir hayli. Sözgelimi: ‘Yılın Umut Pusulası’: Haziran İsyanı’dır. Tartışmasız.
 
‘Yılın Sistem İhtirası’nda önceki yıllara göre değişiklik yok: para, yağma, rüşvet! Önceki yıllara oranla bir fark: sistemi temsil eden güçlerin, altında açgözlü, obur, zalim, zorba kimliklerini gizledikleri ‘mağdur, mazlum maskesi’nin, ‘yağmayı paylaşma dalaşı’ yani ‘para savaşları’nda yüzlerinden düşmesi.
----------------------------------------------------------------------
Karl Marx: “Para, bizzat cemaat olduğundan; karşısında başka cemaatlere tahammül edemez.”

Nihat BEHRAM | Tüm Yazıları
Hits: 1627