Adaleti hatırladı

~ 05.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Oğlunun da adının karıştığı yolsuzluk soruşturması ve cemaatle kavgası nedeniyle zor günler geçiren Erdoğan, kendisine nefes aldıracak adım arayışında çözümü adaleti hatırlamakta buldu. Erdoğan, TBB Başkanı Feyzioğlu’nun önerisi üzerine Ergenekon ve Balyoz gibi tartışmalı davaların yeniden ele alınması için Adalet Bakanlığı’na ortak çalışma talimatı verdi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Yargıtay aşamasına gelmemiş olan Ergenekon davasının yerinden bozulması, Balyoz davasının ise özel görevli mahkemelerin kaldırılması nedeniyle yeniden yargılama yapılması teklifini ilettiğini belirtti. Feyzioğlu “Başbakan’ın bu teklife olumlu baktığını gördüm. Başbakan’ın yeniden yargılama konusunda ve bu mahkemelerce verilmiş olan ve Yargıtay aşamasında bekleyen hükümlerin bozulması düşüncesinde olduğunu gördüm” dedi. Feyzioğlu, Başbakan Erdoğan’ın, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile çalışmalarını istediğini belirterek “Pazartesi günü Adalet Bakanı ile çalışmaya başlayacağız” dedi.

TBB Başkanı Feyziyoğlu dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe’deki çalışma ofisinde saat 14.50’den 17.30’ a kadar bir görüşme yaptı.

‘O madde kaldırılmalı’

Metin Feyzioğlu, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, 5 Temmuz 2012 tarihinde özel görevli mahkemelerin kaldırıldığını ancak aynı kanuna eklenen geçici 2. maddeye dayandırılarak ellerindeki işler bitene kadar yargılamaya devam etme hükmü getirildiğini anlattı.

Feyzioğlu “Bir ilacın sağlığa zararlı olduğunu tespit ediyorsunuz ama eczanelerdeki stoklar bitene kadar satışına devam ediyorsunuz. Bu mahkemeler kaldırıldı ama geçici 2. maddeyi kabul etti. Bugün ne çekiyorsak bu yanlışlık sebebiyle çekiyoruz. 2. maddenin kaldırılması gerekir. Başbakan’ın olumlu yaklaştığı kanaatini getirdim” dedi.

‘Af veya denetimli serbestlik yok’

Feyzioğlu şöyle konuştu: “Özel görevli mahkemeler kaldırılmalı. Teklifimiz, Ergenekon davasında Yargıtay’ın derhal hiçbir takdir etkisi kullanmaksızın görev yönünden karar bozma kararı vermiş olması. Balyoz’da da yine bir maddelik bir ekleme. Sadece özel görevli mahkemece mahkûmiyet hükmü verilmiş olması sebebiyle yeniden yargılama. 2. maddeyi kaldırdığımızda iş artık ilgili mahkemesinde yeniden görülecektir ve adil yargılanma evrensel çözümle sonuçlanacaktır. Bu formülümüzde af veya denetimli serbestlik talebi yok. Af talebi sıkıntı yaratır çünkü suçsusuz diye haykıran insanlar var. Sapla samanı ayırmak lazım.”

Öte yandan Metin Feyzioğlu, söz verdiği üzere Feniş’te örgütlü alüminyum işçilerinin taleplerini Başbakan Erdoğan’a aktardığını, Başbakan’ın da Hak-İş başkanını arayarak sorunun çözülmesini istediğini aktardı.

 

Cumhuriyet

Hits: 846