Savcının emrini uygulamayan Emniyet'e savcı desteği

~ 02.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Savcının emrini uygulamayan Emniyet'e savcı desteği

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, 25 Aralık'ta yapılacak 2. dalga yolsuzluk operasyonu emrini yerine getirmeyen polislere sahip çıktı. Savcı Demir, "Emniyet aslında hukuka aykırı bu emri yerine getirmemekle demokrasiye ve yasaya uygun davranmıştır" dedi.

(soL - Haber Merkezi) Savcı Muammer Akkaş'ın 2. dalga yolsuzluk operasyonunu engelleyen Emniyet'e, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir sahip çıktı.

Savcı Akkaş'ın emrinin suç teşkil ettiğini ileri süren Savcı Demir, 'Şimdi herkes günlerce savcının verdiği emirleri yerine getirmedi diye Emniyet'e demediğini bırakmadı. Halbuki Emniyet aslında hukuka aykırı bu emri yerine getirmemekle demokrasiye ve yasaya uygun davranmıştır' ifadelerini kullandı.

Demir, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Yürütmenin başı olan Başbakan, operasyonları hukuki kılıf içerisinde hükümete bir darbe girişimi olarak tarif etmiş, bu 'cunta'nın Emniyet ve Yargı ayağı olduğunu belirtmiş ve Emniyet bölümünü görevden almış, yerine yeni görevlendirmeler yapmıştır. Başbakan'ın 'cunta' dediği Yargı bölümü ile ilgili herhangi bir işlem yapılmamış, hatta operasyonlara devam edilmiştir. Bu noktada Başbakan ve yürütme unsurları, yapılacak operasyonları ve verilen talimatları darbe girişiminin devamı olarak görmüştür. Böyle bir değerlendirmeden sonra savcı tarafından Emniyet'e verilen emirler görünüşte hukuka uygunmuş gibi görülse de emri verenlerin şahsı (yani Başbakan'ın darbeci diye nitelediği savcı) ve veriliş amacı (Başbakan'ın darbe teşebbüsü olarak gördüğü) göz önüne alındığında konusu suç teşkil eden bir emir haline gelmiştir. Yasa gereğince hukuka aykırı ve konusu suç teşkil eden bir emir de yerine getirilemez.

Başbakan ve yürütme unsurları, operasyonları 'darbe girişimi' olarak değerlendirdikten sonra savcının verdiği hukuki görünümlü emirler, bir birlik komutanının Meclis'i çembere almaları için birliğine verdiği emir gibi olur. Bu emri alan birliğin emre uyması gerekmediği ve bu emir uygulanmadı diye askerler kınanamayacağına göre Emniyet de kınanamaz, eleştirilemez. Bu nedenle savcının bildiri dağıtmasına neden olan operasyon emirlerinin yerine getirilmemesi hukuka uygundur. Ayrıca Başbakan'ın operasyonu yürütenleri darbe girişiminde bulunan cunta olarak nitelemesinden sonra Başsavcının soruşturma dosyalarını soruşturmanın selameti ve yargının tarafsızlığını sağlamak için alıp başka savcıları görevlendirmesi de hukuka yasaya ve teamüllere uygun ve görevi dahilindedir.

Bu bakış açısına göre ve olayların, yürütmenin yorumladığı gibi değerlendirilmesi durumunda Emniyet'teki cuntanın gizli faaliyetlerini engellemek adına Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikte hukuka ve demokrasinin korunmasına uygundur. Ancak bu değişikliğin geçici yapılması gerekirdi. Zira normal dönemlerde bu değişiklik uygun değildir.

 

solhaber

Hits: 1069