Topbaş, yeni Çevre Bakanını görevden azletmişti

~ 27.12.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak atanan İdris Güllüce'nin elinden, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın çekeceği var. Topbaş, bir dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili olan Güllüce’yi, bazı uygulamaları nedeniyle görevden azletmişti.

HABER MERKEZİ (Mehmet Demirkaya)- Yapılan yasal düzenlemeler ile İstanbul’un imarına adeta el koyan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, yeni patron İdris Güllüce ile neler yapacağı kelimenin tam anlamıyla merak konusu oldu.

GÜLLÜCE, 'FİİLİ BAŞKAN'
İdris Güllüce, 2004 belediye seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı olmuştu. Son ana kadar Kadir Topbaş ile çekişen Güllüce kaybetmiş, Topbaş aday gösterilmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni Topbaş ve Güllüce’nin birlikte yöneteceği, bunun için Güllüce’nin meclis üyesi seçtirileceği ve Topbaş’ın yardımcısı olacağı iddiaları ortaya atılmıştı. İddia edildiği gibi de olmuştu, Güllüce İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi seçilmişti. Büyükşehir Belediye yasasına göre, 'Belediye Başkan Yardımcılığı' görevi olmadığı için, Güllüce için 'Belediye Başkanvekili' unvanı makam haline getirildi.

Ancak Belediyedeki iki başlılık özellikle belediye bürokrasisi üzerinde ciddi sıkıntılar yaratmış, Güllüce için 'fiili başkan', Topbaş için 'resmi başkan' şeklindeki ifadeler belediye kulislerinde yaygınlık kazanmıştı.

3. KÖPRÜ İPLERİ KOPARDI
Belediye Başkanı Topbaş’ın yurtdışında olduğu bir sırada, Güllüce’nin Göztepe Parkı’na cami yapılması ve 3. Boğaz Köprüsü ile ilgili Belediye Meclisi kararlarını onaylamasının ipleri kopardığı iddia edilmişti. Bu olayın ardından Topbaş, 8 Kasım 2005 tarihinde Güllüce’nin 'Belediye Başkanvekili' unvanını kaldırdı. Güllüce, fiili olarak yürüttüğü iddia edilen belediye başkanlığı ortaklığını 18 ay sürdürebilmişti. O dönemde Topbaş, basına yansıyan açıklamasında, “Artık tüm dosyalar benden geçecek. Yeni bir sayfa açıyoruz” demişti.

Güllüce’nin makam odasının kapısındaki “Belediye Başkanvekili” yazılı tabelası indirilmiş yerine, 'Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkanvekili' tabelası asılmıştı.

İstanbul’un patronu olmayı elinden kaçıran İdris Güllüce şimdi, imarla ilgili geniş yetkilerle donatılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başına geldi. Bakanlığın İstanbul’da yapacağı imar düzenlemelerinin, Topbaş’ı rahatsız edebileceği belirtiliyor.

ÜÇ DÖNEM TUZLA BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPTI
İdris Güllüce, 11 Şubat 1950 Erzurum Hasankale doğumlu. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'ni bitiren Güllüce, yüksek lisansını Gebze Yüksek Teknoloji Üniversitesi'nde yaptı.

Üç dönem Tuzla Belediye Başkanlığı yapan Güllüce'nin, "Yerel Yönetimlerin Sorunları ve Çözüm Önerileri" adlı bir kitabı var. 23. Dönemde İstanbul Milletvekili seçilen İdris Güllüce, 24. Dönemde Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı oldu. Güllüce, evli ve 5 çocuk babası.

 

yurtgaztesi

Hits: 1030