HSYK'dan Basın Açıklaması

~ 18.12.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bazı soruşturmalarda verilen kararlar sebebiyle, söz konusu soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarının, Kurulumuz tarafından görevlerinden alınacakları, soruşturmanın akamete uğratılmak istendiği yönündeki yorumlar ve yazılar nedeniyle, aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Öncelikle belirtmek gerekir ki; kişilerin lekelenmeme hakkı, masumiyet karinesi ile yargı bağımsızlığı ve kanun önünde herkesin eşit olduğu ilkeleri başta Anayasamız olmak üzere mevzuatımızda ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde açıkça teminat altına alınmıştır.

Bu temel prensipler ışığında;

1- Tüm kamuoyu gibi, Kurulumuz tarafından da, söz konusu soruşturmanın adalete olan inanca, yargı organlarına ve haklarında soruşturma yürütülenlere zarar verilmeden, en sağlıklı bir şekilde yürütülmesi arzu edilmektedir.

2- Yasal görevlerini yerine getiren hâkim ve Cumhuriyet savcılarının, yaptıkları görevler nedeniyle herhangi bir baskıya (tayin, görev değişimi, soruşturma vb.) maruz bırakılmalarının, yukarıda belirtilen yargı bağımsızlığı ilkesine, açıkça ters düşeceği hususu da izahtan varestedir.

Kaldı ki; Terörle Mücadele Kanununun 10 uncu maddesinde sayılan suç ve davalara bakanlar hariç, Cumhuriyet savcılarının yetki ve görevlerinin tespitine ilişkin işbölümünü belirleme yetkisi, o yer Cumhuriyet Başsavcısına ait olup, Kurulumuzun bu yönde bir yetkisi bulunmamaktadır. Söz konusu soruşturma da, genel yetkili Cumhuriyet savcıları tarafından yürütülmektedir.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da bugün soruşturma savcılarının görevlerinin başında olduğunu, soruşturmanın kapsamı, şüpheli sayılarının çokluğu, gözaltı süreleri dolmadan ifadelerin alınabilmesi ve delillerin toplanabilmesi amacıyla Memur Suçları Soruşturma Bürosu ve Özel Soruşturma Bürosunda görevli iki Cumhuriyet savcısının daha soruşturmada görevlendirildiğini basın açıklaması ile kamuoyuna duyurmuştur.

Bu itibarla; herkesin ve her kesimin sağduyulu bir şekilde soruşturma sürecini beklemesinin, soruşturmanın en sağlıklı ve her yönüyle tatmin edici bir şekilde neticelenmesine katkı sağlayacağının bilinmesi gerektiği hususu,

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

HSYK

Hits: 904