Aile hekimleri istifaya hazırlanıyor

~ 05.12.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Türkiye’nin çeşitli illerinden İstanbul’a gelen yüzlerce aile hekimi ile sağlık çalışanları, torba yasa taslağında yer alan ve aile hekimlerine acil nöbeti zorunlu kılan uygulamayı 1 günlük iş bırakarak ve kitlesel yürüyüş yaparak protesto etti. Hekimler, acil nöbeti zorunluluğu getiren yasa taslağının geri çekilmesini istedi.

İstanbul Aile Hekimliği Derneği’nin (İSTAHED) çağrısı ile Zeytinburnu’ndaki Atatürk Öğrenci Evi önünde toplanan aile hekimleri, “Bebelere aşı görevimiz, yoktur hastane nöbetimiz”, “Yunanlı doktor değil Hollandalı bakan İstiyoruz”, “Aile Hekimliği’ne sahip çıkın” döviz ve pankartları açtı. İstanbul Halk Sağlığı Merkezi karşısındaki alanda toplanan eylemciler “Hekim Köle Pazarı” kurdu. Sağlık bakanı ve bölge hastane CEO’su rolündeki iki doktor, elleri bağlı 3 doktor için pazarlık yaptı. Hipokrat’ın da canlandırıldığı eylemde konuşan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Girginer, Türkiye’de son 3 yıldır tüm illerde uygulanan aile hekimliğinin geleceğinden kaygılı olduklarını söyledi.

Ücretleri aşağıya çekilen ve hastane acil servislerinde nöbet tutmaya zorlanan aile hekimleri, dün İzmir’de de alanlara çıktı. İl sağlık müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan İzmir Aile Hekimleri Derneği’ne, İzmir Tabip Odası üyeleri de destek verdi. Yapılan açıklamada, aile hekimlerinin sırtına her geçen gün yeni yükler bindirildiği vurgulandı.

Adana’da 400 aile hekimi adına konuşan Adana Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kadir Tuncel, “Acılarımız çok büyük, genç yaşta kardeşlerimizi kaybediyoruz. Dövülüp, yaralanıyoruz. Bırakın bunları, öldürülüyoruz. Özlük haklarımızı kaybediyoruz. Bizler şu an imza toplama aşamasındayız. Atılan imzalar 5 bini geçti. 10 bine ulaşınca aile hekimleri olarak topluca istifa edeceğiz” dedi.

Aile hekimleri, Antalya, Diyarbakır, Gaziantep ve Adıyaman’da da eylem yaparak seslerini duyurdular.

 

Cumhuriyet

Hits: 838