Kadının adı devletten siliniyor

~ 05.12.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

TBMM İçtüzüğü’nde değişiklik yapılarak Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun (KEFEK) kaldırılacağı haberleri kadın örgütlerini harekete geçirdi.

Kadın örgütleri “Devletten kadının adı siliniyor mu? Acil açıklama bekliyoruz” derken, KEFEK Başkan Vekili CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, “AKP’liler yalanlıyor ama Başbakan ya da Aile Bakanı’nın bizzat tekzip etmesini istiyoruz. Bu konuda, TBMM Başkanı ile de görüşeceğiz” dedi.

AKP iktidarı döneminde “kadının adı” adım adım devletten siliniyor. TBMM’de 2009’da “Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu” kurulması çalışmaları sırasında da “ad” tartışmaları yaşanmıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan, “Kadın erkek eşitliğine inanmıyorum” derken, komisyonun adı son dakikada AKP’li kadınların önerisiyle “Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu” olarak değiştirilmişti. Başbakan Erdoğan, “Biz muhafazakâr demokrat bir partiyiz. Bizim için aile önemli” açıklamaları yaparken, 2011’de de Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’nın adı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak değiştirilmişti. TBMM’de İçtüzük Uzlaşma Komisyonu çalışmaları sırasında bu kez Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun kaldırılmasının planlandığı, “Aile ve Sosyal Politikalar Komisyonu” kurulacağı haberleri kamuoyuna yansıdı. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, KEFEK’in yasayla kurulduğunu, içtüzükle adının değiştirilmesi ya da kaldırılmasının mümkün olmadığını söyledi. KEFEK Başkan Vekili Binnaz Toprak ise “Biz sorduğumuzda yalanlıyorlar. Ancak bu dedikodu nereden çıkıyor? Bu iddia bizzat Başbakan ya da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı tarafından kamuoyu önünde tekzip edilmeli” ifadesini kullandı. Toprak, bu hafta komisyon toplantısından sonra TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile de bu konuda görüşeceklerini bildirdi. İçtüzük Komisyonu’nun CHP’li üyelerinden Oğuz Oyan da, “Bize iletilmiş böyle bir öneri yok. Daha önce de ‘yok’ dedikleri konuları, son dakikada getirdikleri çok oldu” dedi.

Eşitlik İzleme Kadın Grubu (EŞİTİZ) açıklamasında komisyonunun adının değiştirileceği haberlerine tepki gösterilirken “Devletten kadının adı siliniyor mu” sorusunun altı çizildi. Çok sayıda kadın örgütünün ortak açıklamasında hükümetten acil açıklama istenerek “Türkiye kadın hareketinin yıllar süren mücadelesiyle kazanılan üç kadın kurumu sırasıyla yok ediliyor. Kadının adı devletten siliniyor” denildi.

 

Cumhuriyet

Hits: 785