"Cinayete İlişkin İpuçlarını Yargı Değerlendirmiyor"

~ 03.12.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Hrant'ın Arkadaşları, Çağlayan Adliyesi'nde görülecek Dink duruşması öncesinde "Evet, katilleri de, zanlılar da iyi bilirsiniz. Biz de adalet talebinde inat etmeyi iyi biliriz" dedi.

 

Yeniden görülen Hrant Dink suikasti davası öncesi Hrant’ın Arkadaşları Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı önündeydi. Hrant’ın Arkadaşları’ndan Sermiyan Midyat yeniden görülen davada bir “müsamere” sergilendiğini, asıl sorumluların yargılanmadığını belirterek “Siz katilleri de zanlıları da iyi bilirsiniz, ama biz de adaletin peşini bırakmamayı iyi biliriz” dedi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan duruşma öncesinde Adalet Sarayı C Kapısı önünde buluşan Hrant’ın Arkadaşları “Müsamereyi Bırak Asıl Sorumluları Yargıla”, “Faşizme İnat Kardeşimsin Hrant” ve “Adaletin Bugün de İçi Geçecek mi” pankartları taşıdı.

“Cinayetin tarihin kara sayfalarına gömülmesine izin vermeyeceğiz” diyen Hrant’ın Arkadaşları adına basın açıklamasını okuyan Midyat yedi yıldır hiçbir devlet görevlisinin hiçbir şekilde yargılanmadığını belirterek şunları söyledi:

“Bunun için diyoruz ki siz katilleri de zanlıları iyi bilirsiniz. Çünkü devleti onlarla birlikte yönetiyorsunuz. Ve bu davada adalet talep edenler için müsamere tertipliyorsunuz. İkinci kez başlayan bu dava sürecinde tetiği çeken ve onun yakın çevresi, belki yeni cezalar alacaktır. Ancak hepimiz biliyoruz ki biraz önce bahsettiğimiz, onları yüreklendirenler, onlara yön verenler, cinayet işleneceğini bildiği halde başını öte çevirenler yargılanmayacaklar.

“İktidar çevreleri eleştiriler karşısında her seferinde ‘Biz yargıya karışamayız’ diyor. Oysa hepimiz iyi biliyoruz ki, iktidar isterse yargının elini rahatlatıyor, önünü de açıyor. Ancak ‘milli mutabakat cinayeti’ olarak adlandırdığımız bu vakada devletin tüm kanalları sus pus olmuşlar, perde gerisine çekilmişlerdir."

Midyat: Siz neyseniz, ben o değilim

Midyat, Dink Ailesi avukatlarından Fethiye Çetin’in Utanç Duyuyorum kitabında cinayete ilişkin pek çok ipucu olduğunu ancak yargının bunları araştırmak için herhangi bir adım atmadığını belirtti.

Midyat, konuşmasında Kürt olduğunu ancak pek çok defa adındaki “-yan” tınısı sebebiyle ırkçı tepkilere maruz kaldığını söyleyerek “Ben Ermeni, Süryani olmasam da, sonuna kadar Hrant Dink’im. Ya da bu ırkçı zihniyete karşı söylemeliyim: Siz neyseniz, ben o değilim” dedi.

Hrant’ın Arkadaşları basın açıklamasının ardından duruşmayı izlemek üzere mahkeme binasına yürüdü. (EA/NV)

Hits: 838