Bakan Ergin: Soyuyoruz ama utandırmıyoruz

~ 02.12.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Cezaevlerindeki çıplak arama iddialarına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Ergin, “Hükümlünün utanma duygusunu ihlal etmeyecek şekilde yapıldığı anlaşılmıştır” cevabını verdi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün cezaevlerindeki çıplak aramalara ilişkin soru önergesini yanıtladı. Ergin, çıplak aramaya ilişkin olarak  şunları söyledi: “Çıplak arama olarak tabir edilen arama çeşidinin, Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzüğün 46. maddesinde düzenlediği ve istisnai durumlarda başvurulduğu; bu aramanın, hükümlünün üzerinde, kuruma sokulması veya bulundurulması yasak madde veya eşya bulunduğuna dair makul ve ciddi emarelerin bulunması ve kurum müdürünün uygun görmesi şartlarının birlikte gerçekleşmesi halinde anılan mevzuatta belirtilen usule göre ve hükümlünün utanma duygusunu ihlal etmeyecek şekilde yapıldığı anlaşılmıştır.”

‘Kitap sınırlaması yok’

Milliyet'ten Meriç Tafolar'ın haberine göre Ergin, halen bazı F tiplerinde uygulanan kitap sınırlamasına ilişkin olarak, “Halihazırda odalarda bulundurulabilecek kitap sayısına ilişkin bir sınırlama bulunmadığı anlaşılmıştır” yanıtını verdi. Ergin, “2002 ila 2013 yılları arasında keyfi muamele iddiaları ile ilgili olarak, hükümlü, tutuklu ve yakınları ile çeşitli merciler tarafından bakanlığımıza intikal eden başvurular üzerine toplam 6 bin 871 kişi hakkında işlem yapıldığı; tüm şikâyetlerin işleme alındığı; personel hakkında adli yönden ilgili cumhuriyet başsavcılıklarınca, idari yönden ise yetkililerce kanuni gereğinin yerine getirildiği anlaşılmıştır.

Kurum idaresi uygulamalarına karşı en çok, Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan hükümlü ve tutuklular tarafından şikâyetler yapıldığı anlaşılmıştır” dedi.

CHP Cezaevi Komisyonu’nun raporu Bakan’la çelişiyor

Ergin’in çıplak aramaya ilişkin “utanma duygusunu ihlal etmeyecek şekilde” vurgusuna karşın kamuoyuna yansıyan tüm örnekler aksini gösteriyor. Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Muğla Milletvekili Nurettin Demir’den oluşan CHP Cezaevini İnceleme Komisyonu’nun Kocaeli Açık Cezaevi raporunda adı saklanan bir mahkumun, “İzinden her gelişimizde çıplak arama yapılıyor. Bazen izinden döndüğümde regl oluyorum. Pedimizi dahi çıkarttıkları için bu zamanlarda çıplak arama tam bir işkence haline geliyor benim için” sözleri yer aldı.
Heyetin Şakran Cezaevi’nde Gezi tutuklularıyla yaptığı görüşmeye ilişkin hazırladığı raporda üniversite öğrencisi Elif Kaya’nın “15 kişilik müdahale ekibi geldi. Hayatımda onurum hiç bu kadar kırılmamıştı. 30 tane el vardı üzerimde. Çıplak arandım ve bu çok ağırıma gitti” dediği belirtilmişti.

Twitter'da tepki yağdı

Bakan Ergin'in çıplak aramayla ilgili yanıtı Twitter'da tepki topladı. O tweetlerden bazıları:

Arda Tuna ‏@nickimyokbenim
Adalet Bakanımız Sadullah Ergin "İnsanları utandırmadan çıplak arıyoruz" dedi! Şaka değil, Zaytung değil, Türk hükümeti!

Asli Kazan Gilmore ‏@perapea
Sadullah Ergin'in, "soyuyoruz ama utandırmıyoruz" açıklamasını, "soyuyoruz hem de hiç utanmıyoruz" şeklinde değiştirmesi gerekir.

Süleyman Arıoğlu ‏@suleymanarioglu
Bakanın çıplak arama işkencesini açıklayışına bak: "Utandırmadan soyuyoruz"

T.C.-KEMAL ‏@ASSHAIRFINDER
Sadullah Ergin;"Hükümlünün utanma duygusunu ihlal etmeden soyuyoruz.." Utanma duygusu olmayan böyle bir açıklama yapar anca..

alpaslan akkuş ‏@geronimoapo
adalet bakanı "cezaevi girişlerinde utandıracak arama yapmıyoruz.. utanmayacağı kadar soyuyoruz" demiş.. üzerine bi şey denebilir mi?

ali topuz ‏@alidurantopuz
"Utandırmadan soyuyoruz" buyurmuşlar. Soymaya utanmadıktan sonra... "Tüzük uygun" diyorlar, ya yasa? Ya ahlak?

İlhan Taşcı ‏@ilhantasci
Adalet Bakanı der ki, mahkumları utandırmadan soyuyoruz. Utanmasını bilene

saliflo ‏@saliflo
Bunu söyleyen faşisttir: Soyuyoruz ama utandırmıyoruz


Beyza Büyüker ‏@justsatine
utanc olcer var cunku elinde. "Soyuyoruz ama utandırmıyoruz."


Onur Orhan ‏@_onurorhan 7 sa
Sadullah Ergin, bir nevi "soyuyoruz ama utandırmıyoruz," demiş. Yetenek işte, biz bunları düşünememiyoruz tabii.

 

CUMHURİYET

Hits: 881