Haksız yetim maaşı almak dolandırıcılık değil

~ 29.11.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

YARGITAY Ceza Genel Kurulu’ndan (YCGK) Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) üzecek yeni bir dul-yetim maaşı içtihatı çıktı.

YCGK, ölen babadan yetim maaşı alabilmek için kocasından anlaşmalı boşanıp aynı evde birlikte yaşamaya devam eden bir kadının ve eski kocasının bu eylemini “nitelikli dolandırıcılık” saymadı. Kurul, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “nitelikli dolandırıcılıktan mahkum edilsinler” itirazı reddedildi. Dul ve yetim maaşı için anlaşmalı boşanan ve sayıları gün geçtikçe artan ve SGK’ca aylıkları kesilirken, suç duyuruları üzerine ağır cezada yargılanan çiftlere beraat yolu açıldı.

MUHTARDAN SUÇ DUYURUSU YAPTI SGK MAAŞI KESTİ   
Bartın’da yaşayan 20 yıllık evli üç çocuklu A.B adlı kadın ile M.Ö adlı kocası, A.B’nin babasının ölümünün ardından 2004’te boşandığı A.B, eski kocasına 50 metre uzakta ev kiraladı ve yetim maaşı bağlandı. Muhtar Y.C, SGK’ya “Resmen boşandılar ama M.Ö’nün evinde birlikte yaşıyorlar” diye şikayet etti. SGK, 20 Ekim 2008 tarihi itibarıyla yetim maaşını kesti. Çifte 2004-2008 arasında haksız yetim maaşı alarak, devleti zarara uğrattıkları iddiasıyla Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nde “nitelikli dolandırıcılıktan” 3-7 yılla dava açıldı.

KANUN HÜKMÜ YOK        
Mahkeme, 22 Şubat 2011’de beraat verdi. Kararda, sanıkların hukuken geçerli kararla, karşılıklı özgür iradeleri ile boşandıkları, tekrar bir araya gelerek nikahsız aynı evde yaşamalarını engelleyen herhangi bir kanun hükmü bulunmadığı, boşanmanın hileli veya muvazaalı olduğu iddiasıyla açılan ve sonuçlanan dava olmadığı vurgulandı. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre boşandığı halde eski eşiyle fiilen birlikte yaşayanların yetim aylığının kesilip aylıkların geri isteneceği şeklinde düzenleme yapıldığı, eylemin hukuki ihtilaf niteliğinde ve dolandırıcılık suçunun unsurlarının oluşmadığı kanaatine varıldığı belirtildi. Kararda, “Fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması sebebiyle sanıkların ayrı ayrı beraatlerine” denildi. SGK, bu kararı Yargıtay 15. Ceza Dairesi’nde temyiz etti.

DAİREDEN OYÇOKLUĞU İLE ONAMA
Daha önce “Boşandığı eşle aynı evde fiilen birlikte yaşama olgusu tespit edilsin” diye beraatleri bozan Yargıtay 15. Ceza Dairesi, 18 Nisan 2012’de bu kez oyçokluğuyla beraatleri onadı. İki üye aksi yöndeki bozma kararlarına dikkat çekerek, “Mahkemece boşanma kararının öncesi ve sonrasında kadının boşandığı eski kocasıyla birlikte yaşayıp yaşamadığı, aylık almak koşulları yönünden hak sahipliği ve yaşamsal olarak ‘dul statüsü araştırılmalıdır’” diye karşı oy verdi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise 13 Haziran 2012’de, çiftin muvazaalı boşandıkları, SGK’ya farklı adres vererek, aynı evde yakalanmamak için gizlenmeye çalıştıkları ve eylemlerinin “nitelikli dolandırıcılık” olduğu gerekçesiyle YCGK’ya itiraz etti. Başsavcılık, mahkemenin beraat kararının bozulmasını ve dairenin onamasının ise kaldırılmasını istedi. Kurul, itirazı iki kez müzakere etti. Geçen salı günü Başsavcılığın nitelikli dolandırıcılık itirazı reddedildi.

NİTELİKLİ DOLANDIRICILIKTAN CEZALANDIRILMAYACAKLAR
Bartınlı eski-karı kocanın beraatleri kesinleşti. Yeni içtihat niteliği taşıyan karara göre dul-yetim maaşı için anlaşmalı boşanıp eski eşiyle aynı evde birlikte yaşayan sanıklar “nitelikli dolandırıcılıktan” beraat edecekler. Ancak, SGK’ca maaşlar kesilip geri istenebilecek. Kurul, bu son kararıyla ihtilafın hukuki olduğuna ve nikahsız yaşamanın kanunda suç olmadığı tespitine de vize verdi.

Hits: 1249