Harem selamlık okul

~ 21.11.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

AKP Kayseri Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana uygulanan karma eğitim sisteminin kaldırılacağının sinyalini verdi. Yakut, “Türkiye’de şimdiye kadar kız ve erkek öğrencilere birlikte eğitim yaptırılmasını büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. İnşallah bu yanlış önümüzdeki dönem içinde düzeltilecek” diye konuştu. Yakut tepkiler üzerine, "Bu benim, eğitimde alternatif olarak söylediğim sözler. Partimin görüşü değil" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan ’ın kızlı-erkekli öğrenci evleri üzerinden başlattığı tartışmanın ardından; AKP bu kez de Türkiye’nin kuruluşundan bu yana uygulanan karma eğitim sisteminin kaldırılmasını gündeme getirdi.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla TBMM’de düzenlenen 14. Ulusal Çocuk Forumu’nda 81 ilden gelen 1 kız ve 1 erkek çocuğun yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve TBMM Başkanvekili Sadık Yakut katıldı.

‘Bu yanlış düzeltilecek’

Konuşmasında sözü karma eğitime getiren Yakut, eğitimde kız ve erkek çocuklarının ayrı ayrı okullarda okutulması adına Türkiye’de geçmişten bu yana bir yanlışlık yapıldığını savundu. Türkiye’de Batıcılık adına çocukların aynı okullarda okutulduğunu kaydeden Yakut şöyle konuştu:

Fakat Türkiye’de Batıdan gelip okul açanlara baktığınız zaman örnek olarak Galatasaray Erkek Lisesi, İtalyan Kız Lisesi, Alman Kız Lisesi diye kendileri kız ve erkek öğrenciler için ayrı ayrı özellikle Türkiye’de okullar açıp eğitim yaptırırken maalesef şimdiye kadar kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim yaptırılması da büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. İnşallah bu yanlış önümüzdeki dönem içinde düzeltilecek.”

Yakut konuşmasında, “Milletlerin en büyük zenginliği ve gücü yetiştirmekte oldukları nesillerdir. Ülkeler çocuklarını iyi yetiştirirlerse, devleti yönetenler çocukları her türlü olumsuzluktan korumayı başarabilirlerse, dünya sağlam temeller üzerine oturtulmuş demektir” dedi.

İnsanlığın silah için harcadığı paranın küçük bir kısmını çocuklar için harcaması durumunda bazı sorunların çözüleceğini kaydeden Yakut, salgın hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden çocuk sayısının vahim olduğunu kaydetti.

Her yıl dünya genelinde 1 milyon 300 bin çocuğun ya çalınarak ya da kaçırılarak kaybolduğunu söyleyen Yakut, “Maalesef bu olaylar bizim ülkemizde de yaşanmaktadır. Bu durum, çocuklarımızın ne kadar tehlikeli bir durumda olduklarını göstermesi bakımından oldukça çarpıcıdır” dedi.

Yakut tepkiler üzerine, "Bu benim, eğitimde alternatif olarak söylediğim sözler. Partimin görüşü değil" açıklamasını yaptı.

 

Cumhuriyet

 

Hits: 770