Konu 'Gezi' olunca uzaklar yakın oldu

~ 18.11.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

HSYK, Gezi eylemlerine destek verdiği için hakkında dava açılan, Hakim Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun yargılanacağı mahkemeyi değiştirdi. Kanunlara göre Eminağaoğlu'nun en yakın ağır ceza mahkemesi olarak Sungurlu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanması gerekirken, hakimin Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına hükmedildi.

Haber: MESUT HASAN BENLİ / Arşivi



Çankırı Hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu, 15 Haziran 2013 tarihinde Gezi eylemlerine destek amacıyla Ankara Kennedy caddesinde ve çok sayıda CHP milletvekilinin de hazır bulunduğu gösteriye katıldı. Eminağaoğlu hakkında bu eylem nedeniyle soruşturma başlatıldı. Hazırlanan iddianamede, Hakim Eminağaoğlu’nun Toplantı ve Gösteri Yasasına muhalefet suçundan 9,5 yıla kadar hapis talebiyle cezalandırılması istenildi. Davanın ilk duruşması 20 Kasım’da görülecek.

HSYK’DAN SÜRPRİZ KARAR

Hakim ve Savcılar Kanuna göre, kişisel suç nedeniyle hakkında dava açılan yargı mensupları görev yaptıkları yerlerdeki en yakın ağır ceza mahkemelerinde yargılanmasını ön görüyor. Eminağaoğlu da Çankırı’da görev yaptığı için Sungurlu Ağır Ceza Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanması gerekiyordu. Ancak HSYK, sürpriz bir kararla Eminağaoğlu’nun Sungurlu’da değil Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına karar verdi.

NEDEN MAHKEME DEĞİŞTİRİLDİ

Eminağaoğlu, bu sürpriz kararıyla ilgili olarak bilgi edinme kanunu kapsamında HSYK’ya başvurarak, hakkındaki davanın neden Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesine karar verildiğini sordu. HSYK’da Eminağaoğlu’na verdiği yanıtta en yakın ağır ceza mahkemesinin belirlemesinde ağır ceza mahkemelerinin birbirlerine uzaklıkları, ulaşım imkanları ve iş yükleri dikkate alındığını bildirdi. HSYK, Sungurlu Ağır Ceza Mahkemesi’nin iş yükünün fazla olduğu bu nedenle davanın Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesine görülmesine karar verildiğini kaydetti.

UZAK YAKIN EDİLDİ

Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Hakim Mustafa Karadağ HSYK’nın kararına tepki gösterek, şunları belirtti: “Türkçe yazıldığı gibi okunur, okunduğu gibi anlaşılır. Yasa da en yakın ağır cezadan bahsediliyor. Bu da yazıldığı ve okunduğu gibi en yakındır. İş yoğunluğu cinsinden bir uzaklık ölçüsü birimi yoktur. Bu kararıyla HSYK, haritayı değiştirmiştir, uzak yakın, yakın uzak olmuştur. Bu karar aynı zamanda bir de tabi hakim ilkesinin de bir ihlalidir. HSYK yargılama yetkisine karışmıştır.”

radikal

Hits: 771