Yücel Ertuş yargısız infaz edildi

~ 07.11.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Hakkari'de minibüse açılan ateş sonucu iki kişinin ölümü ile ilgili olarak İHD Hakkari şubesi ile Hakkari valiliği tarafından ayrı ayrı açıklama yapıldı. İHD, olayın yargısız infaz olduğunu açıklarken, valilik inceleme başlatıldığını açıkladı.

 

 

Hakkari merkeze Çimenli Köyü yakınlarında bulunan Üzümcü Jandarma Karakolundan geçmek isterken durdurulmak istenen minibüse ateş açılması sonucu 32 yaşındaki Yücel Ertuş isimli yurttaş ile 41 yaşındaki Uzman Çavuş Erhan Yürüdür’ün ölümü ile ilgili olarak hem Hakkari Valiliği Hem de İnsan Hakları Derneği Hakkari Şubesi açıklama yaptı.

İHD: YARGISIZ İNFAZ

32 yaşındaki Yücel Ertuş’un cenazesi hastanede bekletilirken, İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut Mazlum-Der Hakkari Şubesi Başkanı Cengiz Şen ile birlikte hastaneye gelerek dün gece yaşanan olayla ilgili açıklama yaptı.

İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, 1'i asker 2 kişinin hayatını kaybetti olayın ‘yargısız infaz’ olduğunu belirterek, “İçerisinde 2 kişinin bulunduğu araç, daha önce Çukurca-Hakkari karayolu üzerinde bulunan Geçimli Karakolu'nda durduruluyor. Yoluna devam eden araç, bu kez de Üzümlü Karakolu'nda tekrar durdurulmaya çalışılırken yüksek mevzilerden ateş açılıyor. Bu sırada yolda aracı durdurmaya çalışan uzman çavuş ile minibüste bulunan Ertuş, ağır yaralanıyor. Ertuş ile uzman çavuş, kaldırıldıkları hastanelerde hayatlarını kaybediyor. Bu tamamen yargısız infazdır. Olayın takipçisi olacağız. Cumhuriyet Savcısı ile görüştük. Olayı tüm detayları ile takip ediyoruz. Hazırlayacağımız raporu da basınla paylaşacağız" dedi.


MAZLUM-DER: GÜVENLİKÇİ ZİHNİYET İLE İŞLENMİŞ BİR CİNAYET

MAZLUM-DER Hakkari Şube başkanı cengiz Şen ise yaptığı yazılı açıklamada, olay yerinde yaptıkları incelemler ve görgü tanıklarının beyanlarında olayın kasıtlı olmasa da güvenlikçi zihniyetle işlenmiş bir cinayet olduğu belirtildi.

Şen, insan hayatının bu kadar ucuz olmaması gerektiğinin altını çizerek, "İnsan hayatını esas alınması gerekirken devletin güvenliği esas alındığı bir kez daha görüldü. Bu zihniyet değişmediği müddetçe insan hayatı bu kadar ucuz olmaya devam edecek ve korkarız ki bu tür olaylar çoğalacaktır. Tamda bu süreçte bu tür olayların yaşanması onarılmaya çalışılan güveni sarsmaktan öteye gitmediği ve sürecin bu tarz olaylarla zarar görebileceği ortadadır. Çatışmalı bir sürecin olmadığı aylardır insanlarımızı yitirmediğimiz bu süreçte en ufak bir meselede silahlara sarılıp araçlara ve insanlara ateş açılması doğru değildir. Bu tür olayların devam eden barış sürecine zarar verme ihtimali göz önünde bulundurulmalı ve güvenlik güçlerinin daha itidalli ve dikkatli olmaları gerekmektedir. Olayda ihmali olan tüm sorumluların bir an önce adalet önüne çıkarılmasını ve iki vatandaşın yaşamına mal olan bu olayın aydınlatılmasını talep ediyoruz" dedi.


VALİLİK: İNCELEME BAŞLATILDI

Hakkari Valiliği yaptığı açıklamada 'İkaz atışları sonrası oluşan kargaşa ortamında' görevli 41 yaşındaki Uzman Jandarma Kıdemlı Çavuş Erhan Yürüdür ve araçta bulunan 32 yaşındaki Yücel Ertuş'un öldüğü belirtildi.

Valilik açıklamasında, "Hakkari il merkez Üzümcü Jandarma Karakolu'na 06 kasım 2013 tarihinde saat 22.30 sıralarında yapılan bir ihbar üzerine yapılan yol kontrol ve arama faaliyeti esnasında 'dur' ihtarına uymayarak geri dönmek suretiyle geldiği istikamete kaçmak isterken yapılan ikaz atışları sonrası oluşan kargaşa ortamında görevli personel Uzman Jandarma Altıncı Kademeli Çavuş Erhan Yürüdür (Mehmet oğlu 1972 Erbaa doğumlu) ve araçta bulunan Yücel Ertuş (Süleyman ve Hami oğlu Hakkari-30.09.1981 doğumlu Hakkari-Merkez-Dağgöl nüfusuna kayıtlı) isimli şüpheli olay yerinde yaralanmış olup, derhal Hakkari Devlet Hastanesine kaldırılmıştır. Hakkâri Devlet Hastanesinde yapılan tüm müdahalelere rağmen uzman jandarma çavuş şehit olmuş, şüpheli vatandaş vefat etmiştir. Olayın haber alınmasına müteakip adlî makamlar bilgilendirilmiş. Olay yerinde cumhuriyet savcısı ve beraberinde Hakkari il emniyet müdürlüğü olay yeri inceleme ekipleri tarafından inceleme başlatılmıştır" denildi.


Zeki Dara/yuksekovahaber.com


Hits: 870