İHD: Hasta Mahpuslar Bırakılsın

~ 04.11.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Cezaevlerinde durumu ağır 162, toplam 544 hasta mahpus olduğunu açıklayan İHD üyeleri, hastaların bırakılması ve cezaevleriyle ilgili taleplerini açıklamak için oturma eylemi yaptı. Bugün de Meclis’e yürüyecekler.

İnsan Hakları Derneği (İHD) bugün “hasta mahpusların serbest bırakılması” talebiyle Meclis’e yürüyecek. İHD Cezaevi Komisyonlarının son yaptığı açıklamaya göre, hapishanelerde 162’sinin durumu ağır, toplam 544 hasta mahpus var.

İHD üyeleri, bu sabah saat 11:00’de Ankara Yüksel Caddesi’nde toplanıp TBMM Dikmen kapısına yürüyecek. Derneğin çağrısıyla bir araya gelen insan hakları savunucuları ve tutuklu yakınları dün de İHD Ankara Şubesi’nin önünde bir günlük oturma eylemi yaptı. 13:00’te de İnsan Hakları Anıtı önüne yürüyerek hasta mahpusların serbest bırakılması talebini açıkladılar.

Türkdoğan: Adli Tıp devreden çıkarılmalı

Mülkiyeliler Birliği karşısında kurulan çadır önünde yapılan basın açıklamasında konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan taleplerini şöyle sıraladı:

* Cumhurbaşkanlığının özel af niteliğinde cezanın kaldırılması ile ilgili prosedürde değişiklik yapılmalı. Özel af talepleri içinde, hükümlünün tam teşekküllü bir devlet hastanesi sağlık kurulundan alacağı sağlık raporunun onaylanmak üzere Adli Tıp Kurumuna gönderilmesi, bu yetmezmiş gibi Adli Tıp Kurumu isterse hükümlünün Adli Tıp Kurumuna gönderilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu prosedürde Adli Tıp Kurumu devreden çıkarılmalı.

* Bilimsel kriterlerden ziyade bilimsel olmayan kriterler ile hareket eden ve tamamen siyasal iktidarın etkisinde olan Adli Tıp Kurumu’nun bu tekeli kaldırılmalı, üniversitelerin Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanlıkları veya Sağlık Bakanlığı’nın Eğitim ve Araştırma Hastaneleri gibi kurumların bilirkişilik vasfı kabul edilmeli, buna göre düzenlemeler yapılmalı.

* 5275 sayılı İnfaz Kanununun 16. maddesinde Ocak ayında yapılan değişiklik ile Cumhuriyet Savcılarına geniş bir taktir yetkisi tanınarak “toplum güvenliği bakımından tehlikeli kabul edilecek” mahpusların hastalığına rağmen tahliye edilmemesi düzenlendi. Nitekim bu hüküm gerekçe gösterilerek Mardin Cezaevinde hükümlü olarak tutulan Ramazan Özalp, Adli Tıp Kurumunun cezaevinde kalamaz raporu vermesine rağmen tahliye edilmedi. Kanundaki bu kriterin mutlaka kaldırılması gerekiyor.

* Özellikle F Tipi hapishanelerdeki tecrit koşulları hastalıkları tetikliyor ve mahpusların hastalıklarının hızlı bir şekilde ilerlemesine neden oluyor. Hapishanelerdeki tecrit uygulamasına son verilmeli.

* 5275 sayılı kanundaki adli-siyasi ayrımı yapılarak siyasilere daha ağır ve daha fazla infazı düzenleyen hükümler kaldırılmalı, kanun bir bütün olarak, özgürlüğünden yoksun bırakılan ya da hapsedilen kişilerin korunması ile ilgili Birleşmiş Milletler kurallarına uygun hale getirilmelidir.

* Adalet Bakanlığı’nın İHD listesinde bulunan hasta mahpuslarla ilgili acilen gerekli tedbirleri alması, listemizde bulunan ağır hasta mahpusların bir an önce tahliyesini sağlaması, diğer mahpusların tedavilerinin sağlanması için gerekli tıbbi tedbirleri alması ve sağlıklarına kavuşabilmeleri için tahliye edilmeleri dahil her türlü önlemi alması gerekiyor. (AS)

Hits: 971