Okullara 29 Ekim yasağı

~ 27.10.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Van depreminin ardından 2011’de çıkarılan 29 Ekim'de geçit töreni ve resepsiyon yapılmaması kararı iki yıldır kimi yerlerde okullarda 29 Ekim törenlerinin yasaklanması şeklinde uygulanıyor.

HABER MERKEZİ (Aziz İpekçi)- Cumhuriyet'in 90'ncı yılı kutlamaları hakkında İstanbul'un Güngören İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ve Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullara yolladığı yazılar, bu uygulamanın son örnekleri...

Güngören İlçe Milli Eğitim Müdürü Adına Şube Müdürü Muammer Aydın okullara gönderdiği 24.10.2013 tarihli yazıda 29 Ekim kutlamalarının olmayacağını belirtti. Eğitim İş Sendikası ise İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız’a ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya yolladıkları yazıyla 29 Ekim yasağının Anayasa'ya ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği 7. Bölümde yer alan maddelere aykırılığını hatırlattı. Eğitim İş, 29 Ekim kutlamalarının yöneticilerin isteğine bağlı olarak engellenemeyeceğini belirtti.

Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir uygulamaya ilişkin Yurt’a şöyle konuştu: “Milli Eğitim'in temel yasaları ve müfredata göre bayramlar okullarda kutlanmalıdır. Ancak, 29 Ekim - 23 Nisan ve 19 Mayıs'ları yasaklamaya gücü yetmeyen iktidar, milli bayramları gününde kutlamayarak ve kısıtlayarak itibarsızlaştırmaktadır.”

Denizli Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okullara gönderdiği yazı uyarınca, Denizli'deki okullarda 29 Ekim günü Cumhuriyet'in ilanıyla ilgili hiçbir kutlama yapılmayacak ve okullar tatil olacak. CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Ömer Yurtseven konuyla ilgili bir açıklama yaparak, “Bu uygulama açıkça Cumhuriyet'e bir saldırıdır.

VAN DEPREMİ BAHANE OLMUŞTU
2011'de yaşanan Van depreminin ardından yayımlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelgede “Cumhuriyet Bayramı kutlama törenlerinin sadece çelenk koyma ve tebrikleri kabul törenleri şeklinde icra edilmesi; tören geçişi, resepsiyon gibi diğer kutlama faaliyetlerinin yapılmaması uygun görülmüştür” ifadesine yer verilmişti. Yalnızca 2011 yılına mahsus olarak yayımlanan bu genelge, okullarda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın kutlanmayacağı anlamına gelmiyordu. Zaten Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'ne göre okullarda kutlamaların yasaklanması mümkün değil. Ancak genelgenin ardından durumdan vazife çıkaran bazı idarecilerin uygulamalarıyla 2011'den bu yana okullarda kutlama yapılması okul yönetiminin inisiyatifine bırakılmış durumda. Bu yıl Denizli ve İstanbul Güngören'de rastladığımız örneklerde ise bu inisiyatif de ortadan kalkıyor ve okullardaki kutlamalar resmen yasaklanıyor.

yurtgazetesi

Hits: 1010