Hükümet yaraları sarmadı yargı adalet dağıtmadı

~ 23.10.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Van’da 2011’de meydana gelen 7,2 ‘lik depremin üzerinden iki yıl geçti. Yargı adalet dağıtamadı, hükümet yaraları sarmadı.

Van’da 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından geçen 2 yıllık sürede yaralar sarılmadı. Tamamlanamayan kalıcı konutlar nedeniyle konteynerlarda yaşayan depremzede yurttaşlaırn başlattıkları açlık grevi devam ediyor. Deprem sonrası ihmaller zinciri nedeniyle yıkılan binalarda hayatını kaybedenlerle ilgili yargı sürecinde ise yol alınamadı.
AFAD ve TOKİ tarafından yaptırılan 17 bin 471 konut depremde evlerini kaybeden yurttaşların barınma ihtiyacını karşılamazken 24 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Otel yargılamasında otel sahibi Tevfik Bayram’a sadece 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası verildi.


ÇİFTE DEPREM YÜZLERCE ÖLÜ
23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerde Van’da 101, Erciş’te 477, köylerde de 66 olmak üzere toplam 644 kişi hayatını kaybederken, 283 kişi de enkazdan sağ çıkarıldı. AFAD’ın kurduğu 35 konteyner kentte 175 bin depremzede kalıyor.
Depremden bir yıl sonra tamamlanıp sahiplerine teslim edilen deprem konutlarında su sıkıntısı başta olmak üzere çeşitli sıkıntılar baş gösterdi. Konteynerlarda yaşayanlar ise kaldıkları insanlık dışı muamele sonucu açlık grevine başladı.


‘KAYBEDİLENLERE ANMA’
Depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen, enkaz altında yaşamını yitirenlerin acısı ilk günkü tazeliğini koruyor. Geride kalan yakınlarıyla acılarını hafifletmeye çalışan Vanlılar, kaybettikleri yakınlarını, depremin 2. yıldönümünde mezarları başında anıyor.
Van’daki depremlerde ağır hasar gören binaların yıkım çalışmaları ise henüz tamamlanmadı. Uzmanlar, 36 bin 206 konutta ağır, 18 bin 181 konutta ise orta derecede hasar tespit ederken, İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, şimdiye kadar 13 bin binanın yıkımını gerçekleştirdi.

 

Birgün

Hits: 894