Dereleri sattılar, şimdi de ormanları satıyorlar

~ 18.10.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Hükümet, Doğu Karadeniz bölgesinde dereleri ‘enerji ihtiyacımızı karşılayacağız’ gerekçesiyle sattı; şimdi de endemik bir özelliğe sahip ladin ormanlarını satıyor. Köylüler, ormanlarının kâr uğruna plansız ve denetimsiz kesilmesine tepkili. “Bu ağaç katliamını her ne pahasına olursa olsun engelleyeceğiz” diyorlar.

Artvin’in Şavşat ilçesi Yukarı Koyunlu köyü mevkiinde yaklaşık 10 hektarlık alanda yapılan ağaç kesimi, bölgede yaşayan köylülerin tepkisine neden oldu. Yukarı Koyunlu ve komşu köyler, orman katliamının durdurulması için imza toplayıp Artvin Valiliği’ne gideceklerini ve ağaç katliamını durdurmak konusunda kararlı olduklarını ifade ettiler.  

‘KESMİYORUZ, TRAŞ EDİYORUZ’
BirGün’e konuşan Taner Kara, “Biz bu bölgede yaşayan köylüler olarak, ormandan yakacak anlamında zorunlu ihtiyaçlarımız için bir ağaç dalı bile getirmeye kalktığımızda Orman İşletmesi tarafından mahkemeye veriliyoruz, para ve hapis cezalarına çarptırılıyoruz. Oysa aynı kurum şimdi bütün ormanı satarak adeta ‘traş edilir’ biçimde yapılan kesime göz yumuyor” diyor. Ormanın kesim yapılan bölgesinde planlı ve düzenli bir kesimden ziyade “traşlama” denilen bir yöntemle kesim yapıldığını  dile getiren köylüler, “Kesim yapan şirketi denetleyen hiçbir görevli yok, şirket görevlileri de ormandaki ağaçların kesime uygun olup olmadığına bakmadan önüne gelen her ağacı traş eder biçimde kesiyorlar. Daha beteri ise dikkatsizce kesilip düşen ve sonra sürüklenen ağaçlar yüzlerce fidanın da yok olmasına neden oluyor.  Yaşamımızın temeli bu ormanlar yok edilirse, bizler de bu bölgede yaşayamayız” diyorlar.

‘AŞIRI KESİM YAPMIYORUZ’
Orman İşletmesinden, orman kesim ihalesini alan Nakliyeciler Kooperatifi yetkilisi Oktay Ulu ise yaptığı açıklamada “Biz şirket olarak 150 bin lira karşılığında Orman işletmesinden ihale usulü kesim işini aldık. İki bin ağaç keseceğiz, iddia edildiği gibi aşırı bir kesim yapmıyoruz” dedi. Ancak alanda  kesim sonucu devrilen ağaçların kırdığı onlarca genç fidan ve plansız kesim sonucu açılan geniş düzlükler göze çarpıyor.

***
‘Ladin, antibiyotikte  kullanılır’


Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan ve endemik bir özeliğe sahip olan ladin ağacının özellikleri:
Familyası: Pinaceae
Latincesi: Picea orientalis (L.) Link.
Türkçesi: Doğu Ladini
Botanik Özellikleri: 40–50m, bazen de 60m boylarında, 1,5–2m çap yapabilen, dolgun ve düzgün gövdeli birinci sınıf bir ağaçtır. Dalları sık ve çevresi dizili, bilinen Ladin türlerinin en kısa iğne yapraklısıdır. İğne yapraklar 6–11mm’dir. Uçları genellikle küt olarak sonuçlanır ve cilalı görünüşlüdür. Kozalak 6–9cm silindirik olup, olgun halde aşağı sarkar.
Kullanım Olanakları: Tomurcuk, yaprak ve odunu reçine, esans, çıra, phlobaphene,  tanen, pinene, camphene, phellandrene ve bornil asetat içerir. Antiseptik, balsamik, antibiyotik ve balgam söktürücü ilaç yapımında kullanılır.
Yayılışı: Kuzey Doğu Anadolu’nun denize bakan kuzey yamaçları ile Kafkasya’da sınırlı bir yayılışı bulunmaktadır.

 

Birgün

Hits: 986