'Hukuk güvenliği sorunu var'

~ 11.10.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

CHP heyetinin ziyaret ettiği Balbay ve Alan Yargıtay kararını değerlendirdi.

AYŞE SAYIN / Cumhuriyet - Gazetemiz yazarı ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay Yargıtay’ın Balyoz kararı için “Türkiye’de hukuk güvenliği sorunu yaşanıyor. Yargıtay, bütün içtihatları hiçe saymıştır” dedi.

Ergenekon’dan geçen ağustos ayında tahliye olan CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, özgürlüğüne kavuştuktan sonra CHP İzmir Milletvekili Balbay ve Balyoz davasından hüküm giyen MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan’ı ilk kez Sincan Cezaevi’nde ziyaret etti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay başkanlığındaki CHP milletvekilleri iki grup halinde Sincan Cezaevi’ne gitti. Balbay, Haberal ve beraberindeki milletvekillerini kucaklayarak karşılarken bir süre sohbet etti. Moralinin yüksek olduğunu belirten Balbay, Yargıtay’ın Balyoz kararını da değerlendirdi.

‘Yargıtay bütün içtihatları hiçe saydı’

Ergenekon, Balyoz gibi siyasi davalar nedeniyle Türkiye’de “hukuk güvenliği sorunu” yaşandığına işaret eden Balbay, “Özel yetkili mahkemelerin nasıl çalıştığını yaşayarak gördük. Son tabloyu bunun devamı olarak görüyorum. Yargıtay, bütün içtihatları hiçe saymış görünüyor. Evrensel hukuk ilkeleri bir tarafa bırakılmıştır. Eskiden güvenlik denilince, can ve mal güvenliği anlaşılırdı. Şimdi hukuk güvenliği, eğitim, özel yaşam güvenliği sorunu var. Bu güvenlik sorunu yaşamın bütün alanlarını kapsamış durumda” dedi.

‘Türkiye kritik bir dönemden geçiyor’


Mahkemelerin kararları “Türk milleti adına” verdiğine işaret eden Balbay, artık hukuku halkla, milletle birlikte aramak gerektiğini söyledi. “Türkiye kritik bir dönemden geçiyor” diyen Balbay, 2 yıl içinde yapılacak 2 seçimin, “gelecek nesillerin” de kaderini belirleyeceğini ve çok iyi karar verilmesi gerektiğini söyledi. Cumhuriyetin 90. yılının kutlanmaya hazırlandığını belirten Balbay, “90. yılın sadece geçmişi anmak, anlamak amacıyla değil, gelecek kaygısının, umutsuzluğun giderildiği bir ortamda kutlanması” dileğinde bulundu.
Haberal’ın ise Balbay ve Alan’a, tutuklu milletvekili sorununun çözümünün parlamentoda olması gerektiğini bildiklerini belirterek sorunun çözümü için parlamentoda ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

ALAN: MUHALEFET BAŞTA HATA YAPTI

CHP’lilerin ziyaret ettiği MHP’li Alan’ın, Balyoz kararının ardından milletvekiliğinin düşecek olmasının tartışıldığını belirterek “Ben anamdan milletvekili olarak doğmadım, o nedenle bu benim için önemli değil ama bana yapılan bu haksızlığı, hukuksuzluğu asla hak etmedim” dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bir zamanlar, “Teröristlerle kucaklaşıp öpüşen BDP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılacağını” söylediğini anımsatan Alan, “Şimdi ne oldu, neden hâlâ adım atılmıyor? 2 BDP milletvekilinin dosyası Yargıtay’da. Teröristlere destek verenler bugün el üstünde tutuluyor. Şimdi milletvekili seçildim ama benim ömrüm teröristlerle savaşarak geçti. Benim gibi terörle mücadele eden vatanseverler, askerler burada rehin tutuluyor” görüşünü dile getirdi. Kendisinin suçlu olmadığını, suç işlemiş olsa bunu “mertçe” çıkıp söyleyebileceğini de belirten Alan, şöyle dedi:

“Dünya tarihinde hiçbir siyasi dava adil olarak sonuçlanmamıştır. Bu dava da bir siyasi projedir. Bu proje Türk devletini yıkma, Türkiye Cumhuriyeti’ni tasfiye projesidir. Bu projeye karşı engel olarak gördükleri herkesi de tasfiye ediyorlar. Onun için biz burada rehin tutuluyoruz.”

Alan, bazı CHP’lilerin, MHP’nin dava süreçleriyle ilgili tutumuna ilişkin sorusu üzerine ise muhalefet partilerinin tümünü içeren bir sitemle yanıt verdi. Alan, milletvekili seçildiği 24. dönemin başında 3 muhalefet partisinin tutuklu milletvekilleri sorunu konusunda kararlı tavır koymadığını söyleyerek “Muhalefet partileri, başta bu konuda hata yaptığı için bugünlere geldik” değerlendirmesinde bulunmakla yetindi.

Hits: 755