Çarşafa özgürlüğün önü açıldı, kolsuz kıyafet yasak!

~ 08.10.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Kamuda türban yasağını kaldıran düzenlemede yer alan ifadeler "çarşafa özgürlük" tartışmalarının da önünü açarken, düzenlemeyle birlikte "kolsuz elbise" yasağı sürüyor.

Bugünkü resmi gazetede "Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin" 5. maddesinde yer alan ve türbanı yasaklayan şu düzenleme yürürlükten kaldırıldı: “Elbise, pantolon, etek temiz, düzgün, ütülü ve sade ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur.”

Bu kuralın kaldırılmasıyla yalnızca türban yasağı kalkmış olmadı, aynı zamanda çarşaf giyilip giyilemeyeceği tartışmalarının da önü açıldı.

Yeni düzenlemede türban yasağı kaldırılırken, kolsuz elbise yasağı ise sürüyor. Çünkü Yönetmeliğin aynı maddesindeki şu kural kaldırılmadı; “Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (Sandalet) ayakkabı giyilmez.”

Bugünkü resmi gazetede ayrıca 2 Eylül 1925 günlü “Tekke ve türbelerin kapatılmasına, dini kıyafetlere ve memurların şapka giyeceklerine ilişkin Bakanlar Kurulu” Kararında yer alan bir düzenleme de kaldırıldı. Kaldırılan düzenlemede, Devlet Memurlarının açık alanlarda başı açık olmaları kuralı yer alıyordu.

solhaber

Hits: 877