Adaletsiz ülkede adalet arıyoruz

~ 07.10.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

İş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin aileleri, açılan davalardaki hukuksuzluklara ve çarpıklıklara dikkat çekti. Aileler, “Adalet olmayan ülkede adalet arıyoruz” dedi.

H. BURAK ÖZ - ALİ İPER

İş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin yakınları, açılan davalarda işleyen süreci aktararak, “adalet olmayan ülkede adalet aradıklarını” dile getirdi. Aileler, dün Galatasaray Meydanı’nda 22’inci kez Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde buluştu.

‘KARAR DAVASI MAALESEF BUGÜN’

Görevli olarak gittiği Van’da kaldığı Bayram Otel’in yıkılması sonucu yaşamını yitiren gazeteci Cem Emir’in kardeşi Sinem Emir,“Davanın yarın (bugün) maalesef karar duruşması yapılacak” dedi. Sinem Emir, neden “maalesef” dediğini şu sözlerle anlattı: “Davada sadece otel sahibi tutuklu yargılanıyor. Örneğin Cem’in ölümüne neden olan depremden bir iki gün önce, televizyonlara çıkarak, ‘Binalarımızın yüzde 90’ını kontrol ettik. Otellelerimiz güvenli’ diyen Van Valisi’nden, binaları kontrol etmeyen AFAD yetkililerinden hesap sorulmuyor.”
 

DAVUTPAŞA DAVASINDA OYALAMA

Davutpaşa’da ruhsatsız maytap atölyesindeki patlama sonucu yaşamını yitiren 20 işçiden biri olan Beytullah Güleç’in yakını Hakkı Güleç ise, “Adalet olmayan ülkede adalet arıyoruz. Davutpaşa davası trajikomik bir şekilde ilerliyor”dedi.
Güleç, 5 yıldır devam eden Davutpaşa davasında 4 hakim ve 2 savcının değiştiğine dikkat çekerek, “Tam hakim dosyaya hakim olmaya başlarken değişiyor. Davanın bitmemesi için oyalıyorlar” diye konuştu. 4 Ekim’deki son duruşmada bilirkişi heyetinin hukukçusunun iş yoğunluğu gerekçesiyle istifa ettiğini hatırlatan Güleç, “Davutpaşa davası oyalanmasa ve sorumlular cezalandırılsa, belki Ostim’de, Bayram Otel’de iş cinayetleri yaşanmazdı” dedi.

 

8 AYDIR İŞLEM YAPILMIYOR

BEDAŞ’ta iş cinayeti sonucu ölen taşeron işçi Erkan Keleş’in kardeşi Haydar Keleş de açılan davadaki çarpıklıklara dikkat çekti. Davanın 3 yılda ancak başladığını hatırlatan Keleş, 3 yılda 2 bilirkişi raporu alındığını, oyalama taktiklerinin ve uzun süren adalet arayışının aileleri yıprattığını söyledi. 20 kişinin yargılanması için savcılığa dilekçe vermelerine karşın, bu dilekçe hakkında 8 aydır ilgili kurum tarafından işlem yapılmadığını vurgulayan Keleş, “Adaleti arıyoruz ama bulamıyoruz” dedi.

KAZA DEĞİL İŞ CİNAYETİ

Arka Sıradakiler dizisi setinde çalışırken yaşamını yitiren Selin Erdem’in ablası Sema Erdem ise, diğer davaların aksine savcının 5 günde iddianame hazırladığını ve davanın başladığını hatırlattı. Erdem, “Davanın hızlı başlaması nedeniyle iddianamede birçok eksiklik var. Kardeşim bir iş cinayeti sonucu öldü, ancak trafik kazası olarak geçiştirilmeye çalışılıyor” diye konuştu.



***

‘Adalet tarumar ediliyor’



Ailelerin ardından konuşan hukukçu Erbay Yucak, “Geç gelen adalet, adalet değildir” dediklerini, ama bunu söylerken adaletin düzgün işlemesi gerektiğini de vurguladıklarını kaydetti. Selin Erdem davası ile Erkan Keleş davasının iki uç örnek olduğunu belirten Yucak, Selin Erdem davasında hızla hazırlanan iddianame yüzünden birçok eksiklik olduğunu, Erkan Keleş davasında ise 8 aydır beklenen dilekçenin hesabını soracaklarını ifade etti.  Bayram Otel davasına değinen Yucak, sorumlu devlet görevlilerinin yargılanmadığı bir davada adaletten söz edilemeyeceğini dile getirdi. Yucak, Davutpaşa davasında bilirkişinin istifasını da eleştirdi.

birgün.net

Hits: 960