Balyoz avukatlarına soruşturma

~ 02.10.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Adalet Bakanlığı izin verdi

 

Balyoz avukatlarına soruşturma

MURAT İNCEOĞLU

Adalet Bakanlığı, kamuoyunda ‘Balyoz davası’ olarak bilinen davada sanıkları temsil eden avukatların soruşturulması için izin verdi. Silivri Adliyesi’nde ifade verecek olan avukatlar, hâkimler hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.
Balyoz davası sırasında mahkemenin bazı uygulamalarını hukuka aykırı bulan avukatlar, itirazlarının kabul edilmemesi üzerine duruşmalara girmeme kararı almıştı. Avukatların duruşmaya katılmamasını
“görevini kötüye kullanmak” olarak değerlendiren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Mahkemenin suç duyurusunu değerlendiren Adalet Bakanlığı, avukatlar hakkında soruşturma izni verdi. Bakanlığın kararının ardından 109 avukat ifadeleri alınmak üzerine Silivri Adliyesi’ne çağrıldı.

Hâkimlere suç duyurusu

Davanın avukatlarından Hüseyin Ersöz, “Delillerin toplanması aşamasında bilirkişi incelemesi yaptırılmaması, iddianamede darbeyi önlediği bildirilen Aytaç Yalman’ın tüm taleplerimize rağmen dinlenilmemesi, tavandan sarkıtılan mikrofonlarla konuşmalarımızın yasadışı olarak kayıt altına alınması sebebiyle duruşmalara girmedik. Bunların düzeltilmesini istedik, mahkeme bu taleplerimizi kabul etmeyince, avukatlık meslek kurallarının 21. maddesi gereğince duruşmayı terk ettik” dedi. 300 sayfalık bir savunma hazırlayan avukatlar, hâkimler hakkında da suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

‘Görevimizi yaptırmamak için’

Ersöz, suç duyurusunun gerekçesini ise “Mahkemeye girmememize neden olan uygulamaların avukatlık mesleğini baskı altına almak amacını taşıdığını düşünüyoruz. Görevimizi yapamaz hale getirmek için hakkımızda suç duyurusunda bulunulduğunu düşünüyoruz. Dilekçemizin ekinde zaten hâkimlerin bütün yargılama sürecindeki bütün hukuka aykırı uygulamaları nedeniyle yaptığımız reddi hâkim dilekçelerini de, HSYK şikâyetlerini de koyduk. Bunları da suç duyurusuna dayanak olarak gösterdik” sözleri ile açıkladı.

Cumhuriyet

Hits: 967