Kadıköy Karakolunda kadına çıplak arama

~ 17.09.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Kadıköy'deki gözaltına alınan iki kadın, karakolda çıplak aramaya maruz kaldıklarını öne sürdü.

Hatay’daki eylemler sırasında ölen Ahmet Atakan’ı anmak için geçen hafta İstanbul Kadıköy’de yapılan eylemlere polis sert şekilde müdahale etmesi tüm hafta Kadıköylüleri sokağa döktü. Perşembe günkü eylemlerde gözaltına alınan iki kadının götürüldükleri İskele Polis Merkezi’nde çıplak aramaya maruz kaldıkları iddia edildi. İki kadından 35 yaşındaki T.K, “psikolojik işkence” dediği aramayı Milliyet’ten Damla Yur'a anlattı. 

Gözaltı öncesi darp iddiası

Süreyya Operası önünde gece yarısı yakın mesafeden atılan biber gazı fişeklerinin vücuduna isabet etmesi korkusuyla kapalı bir pasajın girişine sığındığını belirten T.K, şunları anlattı:

“Oraya sığınan yaklaşık 15 kişiydik. Yanımıza 7-8 çevik kuvvet polisi geldi. Gazdan nefes alamadığım için yere yattım. Bir polis karşımıza geçip, ‘Direnin bakalım şimdi’ diyerek plastik mermi sıkmaya başladı. Yarım metre bile yoktu aramızda. Herkes yere yattı, polisler ‘Kalkın’ diye bağırdılar. Kalkamadım, tökezledim. Bunun üzerine bir polis ‘Kalk diyorum sana’ diyerek sağ ayağıma tekme atmaya başladı. Vurduğu ayağım 3 ay önce kırılmış, alçıdan çıkalı henüz 2 ay olmuştu. Canım çok acıdı ve tüm gece acı çektim.”

‘Daha fazla direnemedim’

Pasaj önüne sığınan herkese ters kelepçe takılarak polis otobüsüne götürüldüğünü anlatan T.K, sözlerine şöyle devam etti:

“Yol boyunca hakarete maruz kaldım. İskele Polis Merkezi’ne götürüldüğümüzde 10 kadındık. Teker teker odaya alınıp, ifade vermemiz istendi. Avukatsız konuşmak istemediğimi söyledim. Ben ve bir kadın dışında 8 kadın serbest bırakıldı. Önce diğer kadını arama için odaya aldılar, ardından beni. Odaya alındığımda fark ettim ki oda gaz kokuyor ve odaya giren öksürüyordu; öksürmekten duramadım. Kadın polis üstümdeki her şeyi çıkarmamı istediğinde itiraz ettim. ‘Hayır, çıkaracaksın’ dediğinde hem nefes alamadığım için hem de ayağımın ağrısından gücüm kalmadı, daha fazla direnemedim. Üzerimdeki her şeyi çıkarttıktan sonra benden eğilip, kalkmamı istedi, zaten öksürmeye devam ediyordum.”

Sağlık kontrolü için Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülen T.K’nın sağ ayağında yeni bir çatlak oluştuğu teşhis edilerek alçıya alındı. Hastaneden sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ardından Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülen T.K, ifadesinden sonra serbest bırakıldı.

 

Cumhuriyet

Hits: 891