Adanademirspor taraftarına uygulanan yaptırım hukuk dışıdır. ..

~ 10.09.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

ÇHD Ankara Şube Spor Hukuku Komisyonu yaptığı yazılı açıklamada, siyasi pankart açtığı gerekçesi ile Adanademirspor taraftarına verilen cezanın hukuk dışı olduğunu ifade ederek, spor alanlarında yaşanan hukuksuzluklara karşı taraftarın yanında olunacağını bildirdi..

Seyirden yasaklanma tedbiri hukuk dışıdır. ..

Adana Demirspor -Gaziantep Büyükyehir Belediyespor arasında oynanan maçta, Adana Demirspor bir taraftarına tribünlerde siyasi içerikli döviz açması nedeniyle, ‘spor müsabakalarını seyirden men’ cezası verilmiştir.

Öncelikle belirtmek isteriz ki “sahaları hackledik redhack” sloganı yazılı dövizin siyasi içeriğinin tartışılması ayrı bir konu olmakla beraber, geçtiğimiz haftalarda açıkça Mısır’da gelişen olaylar sebebiyle, Mursi ve Müslüman Kardeşler’e destek veren siyasi içerikli pankart ,döviz ve kaşkol vb. maddelerle propaganda yapan kişiler hakkında bir emniyet tedbiri uygulanmadığı gibi ellerindeki pankartlar alınmamış, tedbir amacıyla tribünlerden çıkartılmamış, hatta protokolde oturmasına rağmen AKP milletvekiline uyarı dahi yapılmamıştır.

Biz sporun da çok politik bir olay ve taraftarlığında siyasi bire eylem olduğu düşüncesindeyiz. Bu nedenle tribünlerde siyasi pankartların ve sloganların olmasını savunuyoruz. Her türlü spor organizasyonunu parti propagandasına çevirmek için uğraşan AKP iktidarı, iş muhalif sesler çıktığında tam tersi bir söyleme ve eyleme çevirme kıvraklığında riya sınırı tanımamaktadır.Türk Telekom Arena stadı açılışında, dünya basketbol şampiyonası finalinde, istanbul’da tenis turnuvasında hükümet yetkililerinin yuhalanmasını sindiremeyenler, Akdeniz Oyunları açılışında bu riski almamak için bütün biletleri kendi teşkilatlarına dağıttıklarını bilmekteyiz.

Bir kez daha siyasi iktidara söylemek istiyoruz ki; kendi yaptığınız yasalara uyun!
6222 sayılı Sporda Şiddetin ve Düzensizliğin Önlenmesi Kanunu’nun hiç bir yerinde siyasi içerikli slogan atmak , pankart ve döviz açmak suç olarak tanımlanmamaktadır. Kanunun yasak filer ve ceza hükümleri başlıklı üçünü bölümün taraftar ilişkin düzenlemelerin yer aldığı 12. Maddesi spor alanlarını sokulması yasak maddelerde “pankart, döviz vb. maddelerin stada sokulmasını yasaklamamıştır. Cezalandırmaya gerektirecek yasak maddeler, özetle silah, kesici, delici yanıcı vb. maddelerle uyuşturucu ve uyarıcı maddelerdir.

Kanunun 14. Maddesi hakaret içeren tezahürat başlığı taşımakta yine maddenin 2. Fıkrası dil, din ırk, etnik köken , cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek söz ve davranışlarla yapılan hakarete ilişkin düzenleme yapmış, maddenin 3. Fıkrası da bu hakaretlerin pankartla ya da duvara yazı yazılarak yapılması halinde ağırlaştırılmış cezasını düzenlemektedir.

Sadece Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Disiplin Talimatı’nın 41. Maddesi “ ideolojik propagandayı yasaklamış, 4 ila 8 maç müsabakadan men cezasını öngörmektedir. Bu hüküm de Rabia işareti yapan Emre Belözoğlu gibi futbolculara uygulanmamıştır ve taraftarı uygulanması mümkün değildir

Kısaca belirtmek isteriz ki hakkında seyirden yasaklanma tedbir uygulanan Adana Demirspor taraftarına uygulanan yaptırım hukuk dışıdır. Kimse siyasi slogan attı diye spor müsabakalarını izleme özgürlüğü elinden alınamaz. Esasen bu durum, iktidarın ‘Gezi süreciyle’ muhalif taraftar gruplarına yönelik olarak başlatmış olduğu, sindirme ve ıslah etme operasyonunun bir parçasıdır.

Tıpkı elektronik bilet/kelepçe gibi.

Bizler Çağdaş Hukukçular Derneği olarak, hem bugün mağdur olan Adana Demirspor taraftarının hem de iktidarın şiddetine ve hukuk dışı yaptırımlarına maruz kalan tüm taraftarların ve taraftar gruplarının yanında olacağız. Bu hukuk dışı ve keyfi uygulamalara karşı mücadele edeceğimizi ve mağdur taraftarların avukatlığını gönüllü olarak yapacağımızı bildiririz.

Saygılarımızla.

ÇHD Ankara Şube
Spor Hukuku Komisyonu

redec

Hits: 1123