Ağustos'ta 26 kadın cinayeti

~ 09.09.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre ağustos 26 kadın cinayeti işlendi.

İstanbul Haber Servisi- Platform, ağustosta daha önceki aylara göre cinayet sayısının arttığına dikkat çekerek “Kadınlara uygulanan şiddetin dozu da aynı derecede arttı. Şiddeti meşrulaştıran devlet, kadına yönelik şiddetin ve bununla doğrudan bağlantılı olan kadın cinayetlerinin önünü açmaya devam ediyor” açıklaması yaptı.

Ağustos ayında öldürülen kadınların yüzde 30’u boşanmak istediği için katledildi. Kadınların yüzde 23’ü kıskançlık, yüzde 8’i ekonomik sebepler ve yüzde 4’ü de bir erkeği reddettiği için öldürüldü. Öldürülen kadınların %12’sinin ise öldürülme sebebi tespit edilemedi. Ağustos öldürülen 26 kadının yüzde 57’si ateşli silahlarla vurularak hayattan koparıldı. Yüzde 20’si kesici aletlerle, yüzde 15’i darp edilerek ve yüzde 4’ü ise yakılarak öldürüldü.

Kocaları öldürdü

Her ay olduğu gibi ağustos ayında da kadınlar yine en çok kocaları tarafından katledildi. Öldürülen kadınların yüzde 42’sinin katil zanlısı kocalarıydı. Kadınların, yüzde 15’i erkek arkadaşları, yüzde 11,5’i tanıdığı bir erkek, yüzde 8’i eski kocaları, yüzde 7,5’i damatları, yüzde 4’ü ağabeyleri tarafından öldürüldü. Kadınların yüzde 4’ü tanımadığı kişiler tarafından öldürülürken ölümlerin yüzde 4’ü de kayıtları “şüpheli” olarak geçti.

Cinayetleri durdurun

Platformdan yapılan açıklamada, Türkiye’de her geçen gün kadınlara yönelik erkek şiddetinin arttığına dikkat çekilerek “Kadın cinayetlerini görmezden gelen ve hatta yok sayan AKP hükümeti, ağustos ayında öldürülen 26 kadının hesabını yine veremeyecektir. Kadınlar katledilmeye devam ederken, tüm adalet mekanizmalarının kadın cinayetlerini durdurmak için seferber olması, ülkenin ve dünyanın kanayan yarası olan kadın cinayetlerinin durdurulması için geç kalınmış ancak atılması gereken bir adımdır” denildi.
 

Cumhuriyet

Hits: 929