Suç ve dava!

~ 19.03.2013, Yurt 'un Sesi ~

Birinci Cumhuriyetin yerine “ılımlı” bir İslam rejimi (İkinci Cumhuriyet) kurulma sürecinin sonuna yaklaşıyoruz. Ergenekon Davası'nda esas hakkındaki görüşlerini açıklayan savcı, genelkurmay
eski başkanı, gazeteciler, akademisyenler, işadamları ve aydınlar hakkında bile ağırlaştırılmış müebbet hapis talep etti.

Modern Cumhuriyet artık yerini başka bir rejime bırakıyor. Ancak ortada bir sorun var; cumhuriyetin kazanımlarını görmüş, içselleştirmiş ve bunları yaşamlarının parçası haline getirmiş milyonlarca yurttaşın ve toplumsal muhalefetin nasıl bir tutum alacağına henüz tanık olmadık.

Hiçbir rejim böyle kolaylıkla, çatışmasız, mücadelesiz şekilde, dahası hile ve sahtekârlıkla değiştirilemez. Nihai bir hesaplaşma mutlaka yaşanacaktır.

Cumhuriyetin tasfiye edilmesinin ideolojik ve tarihsel gerekçesini, Müslüman ülkelerdeki batı tipi modernleşme girişimlerinin başarısız olduğu varsayımı oluşturuyor.

İslam dünyasına özgü yeni bir modelin kurulması, ABD medyasında, kurumlarında uzunca süre tartışılarak planlandı. Arzu edilen ‘ılımlı İslam’ modeli Türkiye oldu. Ama Türkiye, bütün kusurlarına karşın laik bir cumhuriyetle yönetiliyordu. O nedenle, rejimde dönüşümü sağlayacak İslamcı bir siyasal hareket gerekliydi. İşte AKP bu ihtiyacın ürünü olarak doğdu ve iktidara taşındı.

Ergenekon gibi davalara bir de bu gözle bakmak gerekli. Çünkü bu davalar, Türkiye'nin dönüştürülmesinin araçları olarak kullanıldı.

(Yurt Gazetesi)

Yurt 'un Sesi | Tüm Yazıları
Hits: 1122