MGK'da keşke CHP de olsa..

~ 09.03.2013, Güngör MENGİ ~

Suriye ile ilişkilerimizin gelip dayandığı duvar yıkıldı yıkılacak.

Diktatör Esad, başına gelen büyük felâketin baş sorumlusu olarak Başbakan Erdoğan’ı görüyor.

Ziyaretine giden CHP heyetine bunu açıkça söyledi. Türkiye ile sınırlarının yüzde 25’ini PKK’nın, geri kalan yüzde 75’ini El Kaide’nin kontrol ettiğini, bir Kürt devletinin kurulmasını her an beklemek gerektiğini öne sürdü.

Esad’a göre Suriye’de 23 ülkeden terörist var ve çoğu Türkiye’den girdi.

Düşmanlık üreten bu tablo, hesap edilmiş bir risk miydi?

Hayır; Obama’nın seçim hesaplarıyla Suriye’ye müdahaleden uzak durması müttefik Türkiye’nin üstlenmek zorunda kaldığı sorumlulukları artırdı.

Suriye terör yuvası

Seçimler ardından uluslararası konjonktür nedeniyle ABD rolünü savsaklayınca Türkiye adeta savaşın tarafı durumuna düştü.

İngiliz basını iki tarafın da insan hakları ihlâlleri işlediği bir savaşa İngiltere’nin dâhil olmasının üzücü olduğunu yazıyor.

Savaş suçu işleyen kötülerin günahına ortak görülmek bizim için de sevindirici bir durum olamaz.

Savaş bittiği zaman tehlike geçmeyecek. Muhalif gruplara giden silâhların PKK ve El Kaide eline geçecek olması tehlikesini, iyi yönetilen bir ülke göze almaz.

Türkiye yeni bir anayasa yapmaya çalışıyor ve AKP başkanlık sistemi için pusuda bekliyor.

Rahmetli Özal’ın Çankaya’ya çıkması yüzünden partisi ANAP dağıldı, gitti..

Erdoğan aynı kaderi paylaşmaktan parti başkanı bir Cumhurbaşkanı olarak kurtulacağına inanıyor.

CHP’yi devreye sokmalı

Belli ki o zaman da rejim diktaya dönüşecektir. İktidar partisi liderinin Çankaya’da oturduğu bir rejim demokrat olamaz. Biz parlamenter düzende bile “tek adam” rejimini kabullendik.

Kürt sorununu silâhsız çözmeye yönelik fırsatı bile bu yüzden doğru kullanamıyoruz. Çünkü süreci Başbakan tek başına götürüyor.

CHP lideri dün bu durumu Cumhurbaşkanı Gül’e şikâyet etti.

Epey zamandan beri Milli Güvenlik Kurulu toplantılarına ana muhalefet partisi liderinin de katılmasında “büyük yarar” bulunduğu söylenip duruyor.

“Tek adam” rejiminde kurullar bile çalışamıyor. Çoğulculuk alternatif görüşlere söz hakkı verir; bizde kurul üyeleri Başbakan’ın ağzına bakıyor.

MGK’da muhalefet temsil edilseydi Türkiye Suriye batağına bu kadar destursuz batmaz, Kürt sorunu ile ilgili süreç daha geniş tabanlı bir siyasi desteğe sahip olurdu.

MGK’ya CHP liderini dâhil etmek için geç değildir!

(GazeteVatan)

Güngör MENGİ | Tüm Yazıları
Hits: 1211