2013'te ne olacak?

~ 31.12.2012, Necdet SARAÇ ~

OCAK: Başbakan ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “tek adamlığının” ülkeyi parçalanma ve bölünme aşamasına getirmesine “yeter artık” diyen 60 milletvekili AKP’den istifa etti. İstifalar üzerine Meclis’te salt çoğunluğunu yitiren AKP martta erken seçim kararı almak zorunda kaldı.

ŞUBAT:  CHP başta olmak üzere, solun bütün renkleri seçimlere “Sol Blok” adı altında birlikte katılma kararı aldılar. Kürt hareketi ise aldığı bir kararla Sol Blok’u dışarıdan destekleyeceği açıkladı.

MART: Yapılan genel seçimlerde “Sol Blok” oyların yüzde 39’unu alarak, 290 milletvekili ile Meclis’te salt çoğunluğu sağladı. AKP yüzde 28’de kalırken, yeni merkez sağ parti yüzde 12, MHP ise yüzde 11 ile barajı ancak aşabildi. Yüzde 9 civarında oy alan Kürt hareketi ise 44 milletvekili ile Meclis’e girdi.

NİSAN: Sol Blok Hükümeti kuruldu. Hükümet, eğitim alanında eğitim sendikalarıyla ve akademisyenlerle, emek alanında işçi ve memur sendikalarıyla, sağlıkta TTB ile hukuki alanlarda baro ve ilgili hukuk kuruluşlarıyla, inanç özgürlüğü alanında ise bütün inanç temsilcileriyle bir araya gelme ve hükümet programını birlikte oluşturma kararı aldı.

MAYIS: 1 Mayıs kutlamalarına olağanüstü bir katılım olurken, Başbakan’ın yanı sıra 300’ün üzerinde milletvekili de 1 Mayıs alanındaydı.  Başbakan asgari ücretin 1400 liraya çıkartıldığını açıklarken, işçilerin örgütlenmesinin önündeki bütün engellerin kaldırılacağını ve sendikasız işçi kalmayacağını da açıkladı.

HAZİRAN: Nazım Hikmet Müzesi açıldı. Müzede Nazım Hikmet, Sabahattin Ali, Yılmaz Güney, Ruhi Su, Ahmet Kaya gibi soruşturmaya uğramış, tutuklanmış, sürgüne gönderilmiş sanatçıların ve aydınların eserleri sergilenecek, yıl boyu etkinlikler yapılacak.

TEMMUZ: Madımak Oteli önüne Sivas Valisi ve Belediye Başkanı ile gelen Başbakan, “2 Temmuz katliamının Türkiye için kara bir leke olduğunu” belirterek, “artık bir dönemi geride bırakıyoruz, Sivas halkının da yoğun isteği ile oteli müzeye dönüştürüyoruz ve önüne de bir insanlık anıtı yapıyoruz” dedi.

AĞUSTOS: Hacı Bektaş Veli Anma törenlerine katılan Devlet Bakanı, “laiklik gereği Diyanet İşleri Başkanlığı’nı devletin kurumsal kimliği dışına çıkartıyoruz ve bütün inançların nüfustaki oranlarına bakılmaksızın eşit temsil edileceği bir Koordinasyon Kurulu kuruyoruz” dedi. Bakan ayrıca, “Cemevini de yasalar önünde cami, kilise, havra gibi bir ibadethane olarak kabul ediyor ve bu anlamsız tartışmayı bitiriyoruz” dedi.

EYLÜL: 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle bir açıklama yayınlayan hükümet “PKK’nın ilan ettiği ve BDP’nin de desteklediği ‘süresiz ateşkesi’ olumlu bulduğunu belirterek, artık bir damla bile kan dökülmesini istemiyoruz, Kürt meselesini demokratik ve barışçıl bir ortamda el birliği ile çözmenin koşulları oluşmuştur” dedi. Diğer yandan Türkiye’nin daveti sonucu, Suriye, Irak, İran, Ürdün, Mısır ve İsrail başta olmak üzere 21 ülke Başbakanı’nın katıldığı “Ortadoğu Barış Konferansı” Ankara’da toplandı. 

EKİM: 2014 bütçesi üzerinde çalışan hükümet, bugüne kadar Diyanet İşleri Başkanlığı’na ve silahlanmaya ayrılan bütçenin bundan böyle yüzde 90’ının eğitime, araştırmaya ve işsizlikle mücadeleye ayrılacağını açıkladı. Bu bütçeden ilk elde sağlık sigortası olmayan 1 milyon 300 bin kişinin sağlık sigortası sübvanse edilirken, 2 milyon 450 bin aileye de ‘aile sigortası’ kapsamında aylık ‘sosyal yardım’ verilecek.

KASIM: Eğitim Bakanı, üniversitenin özerkliğini ortadan kaldıran YÖK’ün lağvedildiğini ve ‘Üniversitelerarası Koordinasyon Kurulu’ oluşturulduğunu ve her üniversitenin kendi rektörünü kendisinin seçeceğini açıkladı. Bakan, yeni öğrenim yılında eğitimde özelleştirmelere de son verileceğini ve sınav yarışının bitirileceğini de açıkladı.  

ARALIK: Hükümet, İnsan Hakları Günü nedeniyle, “siyasi cinayetler ve katliamlarla ilgili” bütün dosyaların yeniden açılacağını ve yapılacak duruşmaların televizyondan canlı yayınlanacağını açıkladı. Diğer yandan Maraş katliamının 35. yılında bölgenin en büyük Cemevi, Kahramanmaraş Valisi ve Belediye Başkanı’nın da katıldığı bir törenle açıldı. Sünni ve Alevi din adamları katliamda öldürülenlerin anısına yaptırılan anıtın önünde birlikte dua ettiler…

İyi bir yıl için “mesela” dedik! Neden olmasın?

(Yurt Gazetesi)

Necdet SARAÇ | Tüm Yazıları
Hits: 1389