Anayasa 'Ana' Olduğunda!..

~ 22.12.2012, Nilgün CERRAHOĞLU ~

RTEnin son çıkışı beni yıllarca geri götürdüdiyor bir okurum: Eline güzelim 1960 Anayasası verilen Demirel o yıllarda hep Bu anayasa ile bu memleket yürümezder dururdu. Sonra neler yaşadık biliyorsunuz. Şimdi Demireli arar duruma geldiğimize göre; Dantenin cehenneminde bir kat daha aşağıya mı düştük? Cehennemi baştan mı yaşayacağız?

Gelen gideni aratırlafı bu topraklarda boşa söylenmemiş! Demireli arar hallere düştüğümüz gibi, darbe anayasası diye burun kıvırdığımız, beğenmediğimiz 82 Anayasasını da aramak noktasına gelebiliriz

Güçler ayrılığı”, iyi kötü misal 82 Anayasasında vardı. Şimdi hızla onu da yitirmek noktasına ilerliyoruz

Anayasanın kazanılmış ilkelerini koruyabilmek için, o ilkelerin değerini bilmek, onları kavrayıp benimsemek gerekiyor. Bize aitkılınmayan ilkeler çok yazık ki kaybedilmeye mahkûm. Bu üstelik sırf Türkiyede değil, uzun yılların demokrasi mücadelesine sahip Batı ülkelerinde bile böyle

Böyle olduğu için, kriz Avrupası’nın göbeğindeki İtalyada dahi aydınlar bugün; demokratik anayasa kazanımlarını koruyabilmek adına bir tavır sergilemek zorunda kalıyorlar.

Yeryüzündeki cennet

Bunun en somut örneğini hafta başı RAIda özel bir anayasa şovusahneleyen sanatçı Roberto Benigninin son çıkışında gördük.

Evet, yanlış okumadınız…..

Komedyen-sinemacı Roberto Benigni prime timeda hem de iki saati aşan büyük bir anayasa şovyaptı.

12 milyonun üzerinde seyirci toplayan program, izlenme rekorları kırdı.

Oscarlı aktör-yönetmen Benigniyi ünlüHayat Güzeldirfilminden hatırlayacaksınız.

Berlusconi televizyonlarıyla sersemleştirilen İtalyan halkı için kapsamlı bir entelektüeluyanış girişimibaşlatan Benigni, daha önce TVde gene böyle şaşırtıcı ölçüde geniş izleyici kitleleri toplayan Dante Alighieri programları yapmıştı.

Muhteşem Yüzyılda hani Pargalının elinden düşürmediği bir İlahi Komedyayazarı var ya

O Dante Alighieri!..

Cehennem, araf ve cenneti anlattığı dünya edebiyatı klasiği ile Rönesansı tetikleyen büyük İtalyan ozanını, halka yeniden hatırlatmak için Dante programlarıdizisi yapan Benigni, şimdi de unutulan anayasayı gün yüzüne çıkarttı.

Dante göklerdeki cenneti tasvir ediyordu. Anayasa yeryüzünde insan eliyle yaratılan cenneti tarif ediyor!ifadesiyle 1948den kalan anayasayı tozlu raflardan indirerek TV stüdyolarına sokan İtalyan aktör, iki saatlik şovunda anayasa ilkelerini anlattı.

Berlusconi’nin hırsı

Şovuna Berlusconi taşlamasıyla giren aktör, öncelikle eski Başbakanın siyasete dönüş kararının Maya kıyametinden feci bir badire olduğunu söyleyerek stand-upını başlattı.

Berlusconi gittiği her yerde fotoğrafını görmek arzusunda. Bu nedenle cumhurbaşkanı olmak istiyor. Bir köpekbalığı gibi aniden karşımıza çıktı. Altıncı kez siyasete dönüyor! Tanrım merhamet et! Umarım 7. seferde artık ebedi istirahatına çekilirdiyen komedyen, espri bombardımanından sonra anayasanın temel maddelerini açıklamaya geçti.

Cinsiyet, ırk, dil, din, siyasi görüş, kişisel ve sosyal şartlarda ayrım gözetmeksizin bütün yurttaşlar eşit sosyal onura sahiptir ve yasalar önünde eşittir. Yurttaşların özgürlük ve eşitliğini fiilen sınırlayan; beşeri kişiliğinin gelişmesine ve ülkenin siyasi, ekonomik, sosyal örgütlenmesine etkin katılımına engel oluşturan her çeşit ekonomik-sosyal engelin kaldırılması cumhuriyetin görevidirşeklindeki anayasanın 3. maddesi için; Bu harika eşitlik ilkesi; hippilerin Woodstock konserlerinde düşlediği dünyayı andırıyor!dedi Benigni ve şöyle devam etti:

‘Imagine’ şarkısı gibi

John Lennonın Imagine şarkısından 30 yıl önce düşlenmiş bir rüya bu. Anayasanın kurucularının parlamentoda hippiler gibi marihuana çekerek bu satırları yazdığını düşünüyorum!

On emir (dinde) her şeyi yasaklarken, anayasa bize güvence veriyor ve hep önümüzü açıyordiyen Benigni;Anayasa, insanı ve insan onurunu öne çıkarıyor. İnsan onurunu son sıraya değil, ilk sıraya yerleştiriyor. Anayasanın diğer yasalardan farkı bu. Yasalar korkuturken anayasa arka çıkıyor ve senin çıkarını gözetiyor. Anayasa, bir anne gibi seni kanatları altına alıyorşeklinde konuştu.

Özellikle gençlere hitaben söz konusu programı gerçekleştiren ünlü stand-upçı aktör;Anayasayı kurucu analarımız ve babalarımız armağan ettidiyerek sözlerini sürdürdü:

Armağanı kaptırmamak için uğruna mücadele etmemiz gerekir. Bu metinde hep birlikte huzurla yaşayabilmemiz için gereken her kural var. Çocuklarınıza yarın sabah, henüz yaşanmamış bir güne uyandıklarını söyleyin. Onlara gurur duymalarını, yarınlarına umutla bakmaları gerektiğini belirtin. Bir çocuğun yaşama başlayabilmesi için umuda ve güvene ihtiyacı vardır!

22 Aralık 2012 - Cumhuriyet

Nilgün CERRAHOĞLU | Tüm Yazıları
Hits: 1418