AKP'nin TSK'yı ele geçirme 'Şeması'

~ 25.11.2012, Yeni Yaklaşımlar ~

Genelkurmay’a ‘Parçalı Komuta Modeli’ temellerinin 1993 yılında atıldığı ortaya çıktı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın A Takımı’nı oluşturan isimler İslamcı YENİ ZEMİN adlı dergide ‘Şema’ hazırlamış ve ‘Sivil- Asker ilişkisinde yeni model’ ortaya koymuş! YURT o şemayı arşivlerden çıkardı.

Yeni anayasa çalışmasında önerilerini hazırlayan AKP’nin, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin  komuta yapısında değişiklik önerisi getirdiği iddia edildi. Bu öneriye göre, Genelkurmay Başkanlığı’nın ve kuvvet komutanlıklarının ayrı ayrı Milli Savunma Bakanlığı (MSB)’na bağlanması planlanıyor. Ancak kuvvet komutanları için de yeni bir yapılanma düşünülüyor. Buna göre de Kara, Hava, Deniz kuvvetleri komutanlıkları ayrı ayrı Savunma Bakanı’na bağlı olacak. Bu formülde kuvvet komutanları Genelkurmay Başkanı yerine doğrudan Milli Savunma Bakanı’na, yani siyasi iradeye karşı sorumlu olacak.  Askeri erkin siyasi iradeye bağlanmasını sağlayacak yani AKP’nin uzun zamandır savunduğu ‘sivilleşme’ hayata geçirilecek! 

1993 YILINDA HAZIRLANAN ŞEMA

 

AKP’nin ‘Parçalı Komuta’ formülünün temellerinin 1993 yılında İslamcı YENİ ZEMİN adlı dergide atıldığı ortaya çıktı. Dergi, bugün AKP’de aktif siyaset yapan isimler tarafından çıkarılmış. Başbakan’ın başdanışmanı ve Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan (Derginin Yayın Müdür Yardımcısı), Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner (Derginin Genel Yayın Yönetmeni)  gibi isimler derginin kurucularından. Yeni Zemin’in Mart 1993 sayısında ‘SİVİL- ASKER İLİŞKİSİNDE YENİ MODEL’ başlıklı bir şema hazırlanmış. Şemaya göre, tepede Savunma Bakanı, altında Genelkurmay, Savunma Komitesi (Bakan, bakan yardımcısı, müsteşar yardımcıları, genelkurmay başkanı ve komuta kademesi, savunma sanayi müsteşarı, diğer asker ve sivil teknisyenler), Askeri Şura, onların da altında bugün AKP’nin önermeyi planladığı ‘Parçalı Komuta Modeli’ yani Savunma Bakanı’na ayrı ayrı bağlı Kara Kurmay, Hava Kurmay ve Deniz Kurmay Başkanlıkları bulunuyor!

 

AKP’NİN 15 MADDELİK EYLEM PLANI!

 

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, 2 Eylül 2001’de  asker-sivil ilişkilerinin yol haritası olabilecek 15 maddelik bir ‘eylem planı’nı Radikal’e açıklamıştı. Çelik’in 2023 yılına kadar tamamlanmasının önemine işaret ettiği başlıklar şöyle:

 

1- Genelkurmayın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması.
2- 35’inci maddenin kaldırılması.
3- Jandarmanın yapısı, konumu ve görev tanımı.
4- Profesyonel orduya geçiş.
5- Askerlik süresinin kısaltılması.
6- Zorunlu askerlik.
7- TSK’da verilen askeri eğitim.
8- Okullardaki Milli Güvenlik dersleri.
9- Kaç ordu komutanlığı olacağı, bunların nerelerde bulunacağı.
10- Mustafa Muğlalı gibi isimlerinin kışlalardan silinmesi.
11- Askere dayak, kötü muamale sıfırlanmalı.
12- Milli günlerde tanklı, toplu görüntülere son verilmeli.
13- Askeri harcamalar şeffaflaşmalı.
14- OYAK’ın varlığı ve işlevi gözden geçirilmeli.
15- TSK’da VET (verimlilik, etkinlik ve tutumluluk) prensibi uygulanmalı.

 

DERGİ ‘BUGÜNÜ' YAZMIŞ!

 

1993 yılında İstanbul’un Fatih İlçesi’nde birçok ‘İslamcı’ dergi çıkıyordu. Yeni Zemin de bunlardan birisi. Dergide ‘Kürt meselesi’ ‘Yeni Anayasa ve ‘Sivil Genelkurmay’ konularında pek çok yazı kaleme alınmış. Dergide, ‘Toplum merkezli özgürlük bir anayasa’ başlıklı yazısında bugünün temellerini atan Mehmet Metiner, o dönemde derginin Genel Yayın yönetmeni. “Kürt meselesi”, “Yeni Anayasa”, “Sivil Genelkurmay” başlıklı dosyalar yer almış. Yeni Zemin dergisi, ilk sayısında, ’Kürt sorunu tartışıldı’ başlıklı dosya haberinde Kasım 1992 yılında Ankara Bulvar Otel’de yapılan bir toplantıyı sayfalarına taşımış. İki gün süren toplantının kapanış bildirisini dönemin Mazlum Der Genel Başkanı, sonrasının AKP milletvekili ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın en çok dinlediği isim: İhsan Arslan okuyor!

 

YENİ ZEMİN DERGİSİ'NİN KÜNYESİ!

 

Derginin Sahibi: Osman Tunç (Zehra Vakfı yöneticisi).
Genel Yayın Yönetmeni: Mehmet Metiner (AKP Adıyaman Milletvekili Adayı).
Yayın Danışmanı: Ali Bulaç (Zaman yazarı).
Yayın Kurulu: Kenan Çamurcu, Abdurrahman Dilipak, Davut Dursun (RTÜK Başkanı), Altan Tan (BDP destekli  Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı).
Teknik Müdür: Yalçın Akdoğan (Başbakan’ın başdanışmanı, AKP Ankara Milletvekili Adayı). Yalçın Akdoğan daha sonra yayın müdür yardımcısı oluyor.)
 
(Yurt Gazetesi)
Hits: 2764