Çamlıca'daki 'Hayal'et!

~ 25.11.2012, Oktay EKİNCİ ~

Önce, Başbakanın hayalini işittik... Çamlıcada görkemli bir cami istiyorumdiyor ve ekliyordu: Bütün İstanbuldan görülmeli.

Derken hayalin karara dönüştüğü açıklandı; ancak demokratik ülkelerdeki gibi belediye meclis kararına değil, monarşilerdeki gibi hükümet kararına! Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çaresiz şehircileri de Bakanın talimatıyla Camili Çamlıca Planını yaptılar.

Belediyenin yılda binlerce plan tadilatı yapabilen meclisi ise olanı biteni seyrederken, mimar Başkan şunu söylemekle yetindi: Çamlıca Camisi için imar yetkisi Bakanlıkta.

Kimse demedi ki: İstanbulun simgesi bir tepede belediye nasıl söz sahibi olamaz?

Sözde yarışma

Soru hâlâ yanıt bekleyedursun; Başbakanın hayalindeki 15 bin m2lik cami için açılan sözde Mimari Proje Yarışmasıda alelacele sonuçlandırıldı.

Yarışmayı düzenleyen ise bu kez ne Bakanlık, ne de belediyeydi; bu işi görev olarak üstendiği anlaşılan İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneğiydi...

Yani, İstanbulun türkülerinde, şarkılarında, şiirlerinde, öykülerinde, romanlarında, gönüllerinde taht kuran eşsiz Çamlıcasının kaderi; üstelik Başbakanın hayaliyle birlikte artık bir cami derneğinin elindeydi.

Şartnameye göre jüri, gerektiğinde görevden alınmayı(!) sineye çekebilenlerden oluştu. Yani jüri üyeleri -eğer kararları beğenilmezse- üyelikten uzaklaştırılmayı; yarışmacılar da projeleri hakkında ilan edilmemiş kişilerin karar vermesini, baştan kabul ettiler!

Ancak çoğunluğu TOKİ mimarlarından oluşturulan seçici kurul bilemesleki sorumluluğu önemsemiş olmalı ki birinciliğe değerproje bulamadı. Demek ki tasarımların hiçbiri, ne Çamlıcaya ne de Başbakanın hayaline yakışıyordu...

İşte bunun üzerine görevi ille de Çamlıcaya cami dikmekolduğu anlaşılan dernek, ikinciliği kazanan Sultanahmet Camisinin taklidiprojeye karar verdiklerini kamuoyuna açıkladı.

Asırlardır mesireniteliğindeki Çamlıca Tepesine 30 bin kişilik taklit camiyi, 105 metrelik 6 ezan ve 1 saat minaresiyle oturtan bayan mimarlar dediler ki: Türk ve İslam mimarisinin anıtsal eserinden ilham aldık.

Karar Başbakan’ın

Sonucu kıyasıya eleştiren sayısız isim arasında ikisi anlam Örneğin Bu proje ciddi bir mimari çalışma değil; İstanbul, aceleye gelmiş taklit projeye teslim edilemez diyen mimar Sinan Genim, aynı zamanda AKPnin geçen yerel seçimlerdeki Kadıköy Belediye Başkan Adayıydı.

Benzer şekilde Projeyi hiç beğenmedim, eskiyi taklit edemezsiniz diyen de Haliç Metro Köprüsünün tasarımcısı mimar Hakan Kıran. (Vatan-17 Kasım 2012)

Peki, Çamlıca bu pespayeliğe kurban mı edilecek?

Yanıtı bence yine Başbakan verecek. O masum hayalinin adeta korkunç bir hayalete dönüşmesini onaylayacak mı? İstanbulluların kuşaktan kuşağa Çamlıcadaki Hayaletle yaşamalarına gönlü razı olacak mı?

(Cumhuriyet)

Oktay EKİNCİ | Tüm Yazıları
Hits: 1219