Hasta Toplum, Şiddet ve Terör

~ 21.11.2012, Deniz KAVUKÇUOĞLU ~

Türkiyede şiddet hız kesmeden, hatta artarak sürüyor. Dünkü gazeteler Nusaybin, Akarsu Beldesi İlköğretim Okulunun müdürü ile bir edebiyat öğretmeninin yine PKKliler tarafından kaçırıldığını duyuruyordu.

Geçmişte devrimci şiddet diye bir kavram vardı. Bu kavramın -ilk anda bir çelişki gibi de gelse- adalet”, onur”, erdem gibi nitelikler içerdiğine inanılırdı, öyleydi de. Şimdi tanık olduğumuz şiddetin ise bu niteliklerle uzaktan yakından bir ilgisi bulunmuyor. Öğretmen kaçırmanın, bölge çocuklarını eğitimden yoksun bırakmanın özgürlük”, eşitlik gibi kavramlarla bir ilgisi olabilir mi? Yandaşları PKKlilerden gerilla diye söz ediyorlar, savunmasız öğretmenleri kaçırmak gerilla ahlakının neresindedir? Ahlaktan yoksun şiddet eyleminin adı dünyanın her yerinde terör, bunun faili de teröristtir.

***

Ülkemizde terör yalnızca PKKnin tekelinde olan bir olgu değildir. Şiddet toplumun geneline yayılmıştır. En yakın örneklerden biri de dün oynanan Galatasaray karşılaşması için İstanbula gelen Manchester United takımı futbolcuları ve yöneticilerine karşı Galatasaray yandaşları tarafından Atatürk Havalimanında girişilen şiddet eylemidir. Meşaleler, bağırışlar, Çevik Kuvvet, sis bombası, biber gazı Ortalık savaş alanına dönmüştür.

Önceki gün de Orduda yapılan Trabzonspor karşılaşmasından 2-1 yenik ayrılan Orduspor takımı oyuncularını taşıyan otobüse Orduspor yandaşları tarafından bir saldırı gerçekleşmiş, Arjantinli oyuncu Alfredo Monje başından yaralanarak hastaneye kaldırılmıştır.

Gerek sahada, gerekse saha dışında meydana gelen spor odaklı terör olaylarına ilişkin örnekler çoğaltılabilir.

***

Dağlarda, kırlarda, kentlerde, sokakta, trafikte, okulda, aile içinde terör bir ülkede toplumun ayrılmazı olacak ölçüde yaygınlaşmışsa o ülkede sağlıklı bir toplumdan söz etmek olası değildir. Bir başka deyişle içinde böylesine büyük bir şiddet gizilgücü barındıran toplum hastadır.

Saldırganlık, şiddet, terör insanların içlerinde bastırdıkları ezikliklerin, çaresizliklerin, aşağılanmışlık duygularının tepkisel dışavurumudur.

Toplumumuzun ruhsal sağlığının yerinde olmadığı, bunalımlı bireylerden oluştuğu, dünya çapında ilaç verilerini ortaya koyan Uluslararası Pazarlama Servisinin bir araştırmasıyla kanıtlanmıştır. Kuruluşun verilerine göre Türkiyede antidepresan kullanımı 9 yılda yüzde 160 artmış, 2003 yılında 14 milyon kutu antidepresan satılırken 2012de bu rakam 37 milyon kutuya dayanmıştır.

Bilmem, toplumumuzun hastalığına ilişkin daha fazla söze gerek var mıdır?

(Cumhuriyet)

Deniz KAVUKÇUOĞLU | Tüm Yazıları
Hits: 1325